Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Varčevanje za nepremičnino

Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 617Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2012 8:27
Povezava do prispevka
Podobne teme sicer že obstajajo, ampak nikjer nisem zasledila, da bi se pisalo prav o varčevanju za stanovanje/hišo. Zanima me, kako ste ve prišle do lastne nepremičnine in kje ste varčevale oziroma varčujete.
S fantom živiva v mansardi pri starših in zaenkrat plačujeva samo stroške. Razmišljava o tem, da bi odprla varčevalni račun. Kaj mislite, da se bolj splača - nacionalna shema ali banka? V razne sklade ne bi vlagala, tako da prideta v poštev samo ti dve možnosti.
 
0
Nazaj na vrh
kitty83
Starost: n/aPridružen: 11. maj 2012Prispevkov: 21Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2012 10:09
Povezava do prispevka
Sama sem za stanovanje varčevala že od malega. Že zelo zgodaj so me namreč "učili" naj denarja ne zapravim sproti, ampak naj raje varčujem za stanovanje. Tako se je na ta račun do 25 leta nabralo kar nekaj prihrankov. Takrat sva šla s fantom v najemniško stanovanje in pri 28 s pomočjo kredita kupila svoje stanovanje. Pred tem sem denar imela vedno vezan na banki.

Si je pa s pomočjo stanovanjskega sklada kupil svoje stanovanje moj bratranec, varčeval je kar 10 let. Sama se za nacionalno shemo nisem odločila, ker so bila v tistih časih, ko sem začela aktivno razmišljati o varčevanju za nepremičnino (ko sem imela 18 let) za pridobitev stanovanj razpisana žrebanja in vem, da so bila tista žrebanja prirejena in vezana na poznanstva. Kako je s tem sedaj ne vem.
0
Nazaj na vrh
eye
Starost: 42Pridružen: 4. okt 2011Prispevkov: 832Kraj: ZasavjeStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2012 10:12
Povezava do prispevka
Jaz sem privarčevala za svoje prvo stanovanje z varčevalnim računom na banki. Po mojem mnenju se sicer najbolj splača dajati doma na kup, samo pri meni to ne pride v poštev, ker si potem vedno rada kaj izposodim in seveda ne vrnem  . Imam tudi naložbeno in še kakšna druga varčevanja, vendar če bi se še enkrat odločala se zanje ne bi več odločila. Naložbeno se mi je sicer prvikrat full dobro izšlo, zdaj drugič pa vse tako kaže, da bom ven dobila precej manj kot sem vložila. O nacionalni shemi se nisem nikoli pozanimala, tako da lahko podam samo mnenje o varčevanju na banki in raznih naložbenih zadevah. V tem primeru sem jaz osebno sedaj bolj za banko Smile
Življenje je lepo :)
0
Nazaj na vrh
ursYY
Starost: 35Pridružen: 26. jul 2007Prispevkov: 1819Kraj: ptuj-mbStatus:Offline
Objavljeno: 22. maj 2012 22:16
Povezava do prispevka
zaenkrat varčujem brez bank, bo pa šlo počasi na banko (verjetno vezana vloga), mogoče veste pri kateri možnosti varčevanja (banka) so največje obresti?
0
Nazaj na vrh
Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 617Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 29. maj 2012 20:12
Povezava do prispevka
Jaz mislim, da so na banki obresti najnižje, nisem jih pa nikoli primerjala med sabo.
Je pa pohvalno, da šparate že od malega ... Jaz priznam, da vedno vse sproti porabim. Sem zelo skrbna, ko gre za varčevanje na kratki rok (do enega leta), če varčujem npr. za avto ali za pohištvo za stanovanje, za potovanje. Ne vem pa, če sem sposobna varčevati večje zneske več let. Mogoče bi šlo edino, če bi imela denar nekje, kjer ga ne bi mogla vzeti. Ampak potem se hitro zgodi, da denar rabiš za kaj drugega, ga imaš, pa ne moreš do njega.
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 10:51
Povezava do prispevka
Jst doma nikakor ne morem imeti denarja, ker se vedno potem "spomnim", da si bom sposodila za nekaj kar trenutno rabim, pa potem vrnila..In takšne napake konstantno ponavljam. Kar se tiče varčevanja na banki, pa prav tako..kot da bi bila alergična, če imam prevelik znesek na računu
Sicer sva pred kratkim odprla skupen račun za varčevanje..za takšne in drugačne projekte..In načeloma se skušama držati tega, da kar se tja gor položi-tam tudi ostane. No ta zadeva je trenutno pri meni edina-ki deluje :)
Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
beyonce
Starost: n/aPridružen: 29. avg 2007Prispevkov: 29Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. jun 2012 11:38
Povezava do prispevka
Jaz vas prav občudujem, ker lahko varčujete. Sama sem pravkar ostala brez financ (izgubila študentsko delo) in znova pristala na bremenih staršev, prihranke sem dala fantu, da si je lahko registriral avto, saj je brezposeln, išče službo vendar iskanje še ni obrodilo sadov. Tako, da letos niti dopusta ne bova imela kaj šele kakšen luksuz. Fant je svoj čas lepo zaslužil s štud. delom vendar je moral vzdrževati svojo družino.

Ko sem delala sem večino denarja porabila za hrano, saj sem živela pri fantu, malico v službi, tu pa tam sem si kaj privoščila (osnovne stvari za higieno, kakšen kos oblačila in obutve) + kavice s fantom, kjer sva se lahko pogovarjala na samem.

Stara sem 27 let in nimam prihrankov, niti službe, ampak bomo že tudi to uredili 1x. Je pa res, da prihajam iz družine, kjer smo se prebijali iz meseca v mesec, včasih težje, drugič lažje, oba starša imata kredit, dopust si ne moreta privoščiti in vozita avto star cc 15 let. Oba imata
minimalno plačo, doma si pridelata nekaj hrane, potrebno je vzdrževati hišo in živeti. Čedalje je težje in ne vem kam pelje ta svet Unhappy

Vse kar sem v življenju privarčevala je bilo za lanski dopust. Kruta realnost. Tako, da ko berem vaše zgodbe ste lahko ponosne na vaše dosežke. Smile
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. jun 2012 11:48
Povezava do prispevka
Jaz že od nekdaj varčujem na varčevalnem računu in občasno sklepam depozite. Zapravljanje sem vedno držala v mejah razuma (glede na prihodke), da mi je ostajalo čim več.
 
Ampak ko pride dejansko na vrsto reševanje stanovanjskega problema, načeloma ugotoviš, da tudi celoživljenski prihranki (do takrat ko si star npr. 30 ali kako leto več) niti malo ne zadoščajo za vse stroške, ki so vedno občutno višji od prej nakalkuliranih.
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. jun 2012 12:49
Povezava do prispevka
Akasha, na žalost je to res. Ne vem kako so sedaj krediti, ampak moj je moral imeti 60 % vrednosti stanovanja, da so potem dali kredita 40 %. In smo v enem malem stanovanju. Nimam pojma kako za večje potem uredit, prodaja se pa tudi slabo sedaj. Rabimo pa večje.
Tak kredit je bil seveda brez porokov in podobnega, ker ni hotel drugim škodo delat, če bi šlo kaj narobe. In je za poroštvo dejansko samo stanovanje.
Kje so časi, ko je vsak dobil kredit, imel službo in ga plačal brez večjih problemov.
Če pa že kaj imaš našparano in otroka v vrtcu ti pa to še ceno vrtca poveča. Ampak to je že OT.
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 12. jun 2012 12:57
Povezava do prispevka
Mnja, stanovanja so vsa 100.000,00 EUR in gor. (cenejše je, več bo treba drage obnove in smo spet tam)..... razen če greš na samotno odmaknjeno območje, kjer so cene očitno nižje.
 
Tudi obširnejše prenove starih nepremičnin, novogradnje in prizidki doma ogromno stanejo.
 
Ni več tako, kot nekoč, ko je vsak dobil dovolj (ugodnega) kredita, potem pa je še cela vas zastonj pomagala zidati, kar je še znižalo skupne stroške.
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 617Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 3. avg 2012 14:15
Povezava do prispevka
No, cene stanovanj so lahko tudi nižje od 100 tisočakov, sicer ne v LJ, ampak v manjših mestih (a ne bogu za hrbtom). V Ljubljani so nepremičnine itak precenjene, se spomnim še iz časov, ko sem iskala študentska stanovanja, koliko denarja so hoteli, oddajali so pa luknje!
Ampak je problem tudi stanovanje za 80.000 kupit, če nimaš konkretnih prihrankov. V bistvu se niti ne da ne vem kaj prišparat. Jaz imam sicer službo, ampak ni za nedoločen čas, tako da predvidevam, da bom vse prihranke potem skurila v obdobju, ko bom spet iskala novo službo, ker vemo, da je danes zelo težko kaj dobit. Potem imam tu še avto, ki je velik strošek na leto, pa seveda moramo vmes tudi na dopust, da od stresa ne zbolimo, nato pride na vrsto hrana, ki je zelo draga, če hočeš jest zdravo. Še dobro, da mi najemnine ni treba plačevati, samo to lahko rečem.
Imam željo, da bi imela s partnerjem svojo malo hiško nekje na lepem kraju, blizu narave. Ampak po drugi strani pa bi se bilo treba dolga leta odpovedovati, tako da ne vem, če sva pripravljena na to.
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 17. avg 2012 10:00
Povezava do prispevka
Se mi zdi, da skoraj prideš finančno nekje na podobno, če si zgradiš manjšo hiško (do max 100 m2) kot pa da greš kupiti 2-3 sobno stanovanje. Takšno stanovanje pa rabiš, če planiraš npr. družino.

Seveda je vse odvisno od lokacije, ampak ni mi jasno zakaj so najemnine za garsonjere in 1 ter 1,5 sobna stanovanja skoraj enake. Pod 250€ skoraj ne vidim oglasa za najem v MB. Kaj šele, da bi šla v nakup, ko ni dela, ni denarja, prihrankov pa tako ne more biti, če z nekaj € študentskega dela komaj shajaš iz meseca v mesec ter si kupiš osnovne stvari: hrana, kdaj kaj za obleč, kozmetiko le najnujnejše, sploh ne kupujem več skoraj nič dekorative.

Sedaj napovedujejo prehransko krizo in se vprašam, če se mi splača sploh iskati stanovanje, če morda za jesti ne bova imela?

Kam gre ta svet... samo strah in trepet napovedujejo.
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. avg 2012 12:12
Povezava do prispevka
Ne varčujem za nepremičnino, ker sem prišla do spoznanja, da če si želiš kupiti nepremičnino, potem bi moral imeti že kupe denarja privarčevane + se zakreditirati za minimalno 30 let.
 
Jaz sem bila že srečna, da sem imela toliko privarčevano, da sem se lahko odselila od staršev, ko sem to želela in plačala vse (varščino, pohištvo). Pa da sva potem imela dovolj privarčevano, da sva si lahko privoščila večje stanovanje in vso pohištvo, dopust, itd.
 
Raje varčujem nekaj za na krajši rok na varčevalni knjigi (niso veliko zneski, a bolje nekaj kot nič) ter dolgoročno za stara leta.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Varčevanje za nepremičnino
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.