Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Tablični računalniki (iPad...)

Pojdi na stran 1 , 2
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 3. sep 2012 15:20
Povezava do prispevka
Nisem našla ničesar podobnega, zato odpiram novo temo (nisem niti prepričana, če sem jo pravilno umestila, zato prosim moderatorke za ustrezno preusmeritev ).

Torej, zanima me, koliko vas uporablja tablice? Sama vedno bolj razmišljam o nakupu iPad 2, deloma zato, ker mi prenosnik že počasi umira, predvsem pa zato, ker bom od oktobra naprej veliko na poti, vozila se bom večinoma z vlakom, tako da se mi zdi iPad praktična rešitev za dnevno dozo interneta, branje e-knjig, pisanje seminarskih nalog, gledanje serij... Zanimajo me predvsem vaše vsakdanje izkušnje, koliko in zakaj uporabljate tablice, kakšne posebnosti, na kaj je treba biti pozoren, prednosti, pomanjkljivosti... Vse, kar bi mi lahko pomagalo pri odločitvi!
Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
Minta
Starost: 43Pridružen: 21. jan 2010Prispevkov: 825Kraj: Sever EvropeStatus:Offline
Objavljeno: 3. sep 2012 16:20
Povezava do prispevka
Jaz sem iPad dobila lansko jesen kot darilo za rojstni dan ter magistrski naziv obenem in  moram reči, da sem po začetnih dvomih takoj postala navdušena uporabnica. Imam iPad 2, 3G in 32GB, prav tako pa imam naročniško razmerje, da lahko res povsod uporabljam internet. Tablica je ravno prav velika in dovolj lahka, da jo brez težav spravim v torbico in prenašam okrog.

Trenutno jo uporabljam predvsem za brskanje po internetu, pisanje elektronske pošte, igrice (Angry Birds) in branje elektronskih knjig (Kindle); kakšnih daljših tekstov še nisem pisala. Virtualna tipkovnica me ne ovira, prav nasprotno - všeč mi je, da iPad za delovanje potrebuje le prste. Aplikacije kot so različne igre, Kindle,Facebook, Twitter itd. nalagaš preko App Store (podobno kot Google Play). Nekatere aplikacije so zastonj, druge stanejo par evrov (ali centov). Če hočeš kupovati/nalagati aplikacije, ustvariš račun, za kar potrebuješ kreditno kartico. Vse skupaj je precej enostavno.

Imam sicer prenosnik, vendar se včasih zgodi, da cel dan uporabljam le iPad in prenosnika sploh ne prižgem. Ko je bil prenosnik na servisu, sem nekaj dni imela samo iPad, tako da če si precej odvisna od interneta (kot sem jaz, ker živim v tujini), je iPad fajn kot rezervni računalnik; Skype, recimo, deluje brez problema. Tablica sicer nima klasičnega USB priključka, kar zna nekatere motiti (mene ne), lahko pa jo priključiš na računalnik. Prav tako operacijski sistem ne podpira Flash playerja (kar me načeloma tudi ne moti, razen če prisurfam na kakšno stran, ki temelji na Flashu).

Lahko izbereš model, ki sprejme SIM kartico (3G), lahko takega, ki ima samo WLAN; 3G modeli so nekoliko dražji, ampak če nujno potrebuješ internet kjerkoli in kadarkoli, potem je model 3G pravi. Pojdi še v kakšno Apple trgovino, si napravo oglej in preizkusi, če ti res odgovarja. Jaz iPad vsekakor priporočam. Uporabno, praktično in izjemno preprosto.
Kaunis on joka kauniisti tekee.
0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 3. sep 2012 17:56
Povezava do prispevka
Vau, hvala za izčrpno poročilo !

Že par tednov resno razmišljam o nakupu in brskam za različnimi informacijami, tako da mi vsake uporabniške izkušnje pridejo več kot prav! Načeloma imam največje pomisleke predvsem zaradi slabe povezljivosti (da se npr. ne da prenašati datotek preko USB kabla...), ampak, ker se bom načeloma odločila za model s 16GB, mislim, da me to ne bo motilo, ker si ga tako vsaj ne bom zapolnila z nepotrebno navlako. To glede Flasha sem tudi že brala, ampak si ne predstavljam kako moteče je pri vsakdanji uporabi, koliko spletnih strani (ki jih obiskujem) ga dejansko uporablja.

Sem ga tudi ravno včeraj že preizkusila v živo in sem bila ful presenečena nad hitro odzivnostjo in kako uporabna je tipkovnica (me je bilo malo strah, da bo uporaba nerodna, ampak je presenetljivo kul ). Zdaj se morem samo odločiti, če dejansko poterbujem 3G model oz. ali je vredno investirati vanj. Če ne bi bilo tolikšne razlike v ceni, bi se gotovo odločila zanj, tako pa še morem malo razmisliti.
Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
meme
Starost: n/aPridružen: 24. avg 2011Prispevkov: 1393Kraj: /Status:Offline
Objavljeno: 3. sep 2012 18:00
Povezava do prispevka
Mene pa zanima, če je Ipad primeren za zapisovanje predavanj (bi si kupila dodatek tisto tipokovnico verjetno) ? Se da besedilo dobro urejati, pisati, ima kakšen program kot npr. Word ali je potrebno kupiti novo aplikacijo ?
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. sep 2012 19:59
Povezava do prispevka
Meni je Ipad zakon, a IMHO ni nadomestek za laptop. Jaz sicer odkar imamo.doma tablico, laptopa (doma) skoraj ne uporabljam vec, a za pisanje daljsih tekstov, urejanje fotk, e bancnistvo pa Ipad (zame) ni dovolj.
Definitivno pa od vse tehnologije (apple tv, smartphoni, laptopi...) vsi najvec uporabljamo prav tablico.
0
Nazaj na vrh
andrejs
Starost: 49Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 598Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. sep 2012 20:20
Povezava do prispevka
Naj še jaz dodam svoje mnenje in izkušnje z ipadom. Sem bil lastnik ipada 1, zdaj pa sem zaradi neke ugodne ponudbe in predvsem retina zaslona zamenjal za ipad 3.

Pred ipadom sem uporabljal netbook asus eee, in že pri nakupu ipada sem bil odločen, da eno izmed naprav prodam, pa naj bo to eee ali pa ipad, če mi ne bo ustrezal. No že po nekaj minutah uporabe ipada je bila odločitev jasna.

Ipad je res vsestranska naprava in jo nosim praktično povsod, na kavč :), sestanke, predavanja, dopust … Odličen za zapravljanje časa (brskanje, youtube, branje knjig, pa že marsikateri film sem si pogledal na njemu - za slednje priporočam program AirVideo, ki predvaja filme iz domače zbrike preko internetne povezave prektično povsod). Vse to se da početi precej bolj udobno, kot pa imeti prenosnika v naročju. Prednost pred prenosnikom pa je tudi v zdržljivosti baterije, ki je res 6h in več.

Seveda je uporaben tudi za resno delo, od uporabe elektronske pošte, do študiranja s pdf dokumenti, kjer se da s pravimi aplikacijami delati skoraj tako kot z natisnjenim gradivom ali knjigo (podčrtovanje, označevanje, dodjanje komentarjev …). Že nekaj časa ga nosim na vse sestanke in predavanja in mi služi kot beležka, tipkovnica mi odlično ustreza, in nanjo celo hitreje pišem kot na navadno tipkovnico. Pri uporabi za delanje zapiskov je celo še bolj uporaben kot papir, saj se lahko kaj tudi posname (video ali zvok), ali pa doda tudi kako sliko. Pri nas imamo precej spletnih aplikacij kjer se za delo potrebuje samo brskalnik, tako da ipad zadostuje. No vsekakor pa ni primeren za 8h pisarniško delo.

Obstaja tudi plačljiva Office aplikacija, s katero se lahko odpira in ureja word in excel dokumente, sam je nisem preiskusil, vendar pravijo, da služi svojemu namenu.

Pomankljivosti pa so ravno to, da nima podpore za flash (to predvsem poemni, da bo manj oglasov, kar sicer ni dobro za nas Smile ), ter da za povezavo z računalnikom potrebuje itunes. Vendar je to zame mrežna naprava, ki mora biti povezana na internet, da ima sploh smisel. Moj prvi ipad je imel samo 16MB, pa ne vem če sem ga kdaj do polovice zapolnil, pa še to na začetku. Da bi ga uporabljal kot USB ključek za prenos datotek ni potrebe, za to uporabljam Dropbox, seveda pa obstaja tudi SkyDrive in še polno drugih ponudnikov za to.

Moj Ipad nima 3G povezave, praktično je zdaj že skoraj wifi povsod, če pa že nujno potrebujem internmet in ni wifi na voljo, pa uporabim telefon kot dostopno točko (teethering). Kljub temu, da ga res precej uporabljam, sem do sedaj to največ 3x uporabil. Za 3g povezavo seveda potrebuješ naročnino za prenos podatkov, kar pa seveda nanese nekaj dodatnih Eur na mesec.

Pa še eno dobro stran ima ipad, tudi cene rabljenih so še vedno visoke, tako da ohrani vrednost, proda pa se praktično takoj.
LP, Andrej
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. sep 2012 9:39
Povezava do prispevka
Andrejs, kako pa resujes tezavo s sumniki? Mene to zelo moti... Ne samo na tablici, tudi na pametnem telefonu.
Ja dopusta brez tablice za nas ni. Velikokrat jo uporabljamo za navigacijo (seveda poleg Garmina). Letos smo recimo na dopustu med voznjo nasli super camp, ki ga garmin ni nasel, na iPadovem zemljevidu pa je bil.
Pa otroci ga uporabljajo za gledanje risank, igranje spomina, sestavljanje puzzlov (seveda je cas omejen), jaz ga uporabljam za voyo.si, filme pa vecinoma gledam preko apple tv (a to zelo redko, ker enostavno zmanjka casa).
Zame je najvecja prednost tablic v tem, da se takoj prizgejo, za laptop rabimvsaj 5 min.
BTW: lahko pricakujemo kaksen app za PL???
0
Nazaj na vrh
pika_poka
Starost: -14Pridružen: 22. okt 2006Prispevkov: 119Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. sep 2012 10:21
Povezava do prispevka
Šumnike na iphonu (mislim, da na padu ni razlike) dobiš tako, da dlje časa držiš npr. S. Odprejo se opcije za "izpeljanke" iz S. Upam, da sem razumljivo napisala Smile
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 4. sep 2012 10:24
Povezava do prispevka
res je, ja Smile
0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 4. sep 2012 13:53
Povezava do prispevka
Hvala vsem (še posebej andrejs-u) za izčrpen opis uporabniške izkušnje .
Mis glede šumnikov pa mislim*, da je odvisno katero verzijo iOSa uporabljaš. Pri starejših se da do šumnika priti kar tako, da podrsaš navzgor po pripadajoči črki, pri novejši pa je tako, kot so že punce opisale. Če te ne moti, da uporabljaš srbsko tipkovnico, pa se baje da ta hitrejši način uporabljati tudi v novejši verziji.

*če se ne motim, sem brala o tem, ko sem brskala za različnimi info, ampak ne dam roke v ogenj - lahko, da sem kaj pobrkljala.
Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
andrejs
Starost: 49Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 598Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. sep 2012 14:47
Povezava do prispevka
Ja do šumnikov se pride tako da se črko dalj časa drži, tako sicer deluje tudi na android sistemu. Deluje pa res tudi tako kot piše teatime, da če imamo nastavljeno srbsko ali hrvaško tipkovnico, potem samo tapkneš na s, c ali z in podrsaš navzgor da se izpiše šumnik.

Glede aplikacije za PL, najprej prenova portala v oktobru, potem ga gremo naprej, seveda razmišljamo tudi o kaki aplikaciji.
LP, Andrej
0
Nazaj na vrh
3butterfly3
Starost: 29Pridružen: 12. okt 2010Prispevkov: 113Kraj: London.Status:Offline
Objavljeno: 30. sep 2012 17:14
Povezava do prispevka
Želim kupiti tablični računalnik, ker pa je toliko izbire in ponudb sem se odločila da vam pišem, in upam da mi boste lahko pomagale. Največ ga rabim za surfanje po internetu, socialna omrežja, potem pa še npr. za nalaganje muske itd. (rabim takega kjer lahko naložim iTunes, Microsoft Office Word,...in ostale programe). Ker sem še dijakinja, naj bo cena tam nekje do 200eur.. veliko mi pomeni hitrost interneta, ker ta računalnik ki ga imam doma zelo počasi dela, zato me to res živcira..
Upam da mi boste lahko pomagale punce (ali fantje).. glede trgovine mi je pa vseeno kje ga kupim, naj bo to v navadni trgovini ali pa v spletni.
Lp, Katja
Sometimes, the prettiest smile hides the deepest secrets, the prettiest eyes have cried the most tears, and the kindest heart have felt the most pain..
0
Nazaj na vrh
armyBITCH
Starost: 38Pridružen: 17. maj 2006Prispevkov: 1678Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. okt 2012 8:52
Povezava do prispevka
tudi v naši družini smo odvisniki od tablice Smile (midva imava sicer samsung galaxya)
Life begins at the end of your comfort zone
0
Nazaj na vrh
airad
Starost: 48Pridružen: 20. apr 2006Prispevkov: 254Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. okt 2012 19:55
Povezava do prispevka
Oj, fina tema:)
Tudi mene mika tablica, ne bi pa čisto izključila nakupa laptopa.
Rabila bi jo za zapiske, pri svoji dejavnosti bi za cca do 100 stvari rabila imeti dnevnik, v bistvu zapiske za vsako izmed teh 100. Imela bi še spletno banko gor.
 
Zanima me kakšne so tudi ostale tablice? Ipad je prva želja.
 
Hvala za vse odgovore.
0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 16. okt 2012 10:51
Povezava do prispevka
Jaz sem že kakšen mesec ponosna lastnica ipada 3, tako da lahko malo poročam o uporabniški izkušnji.
Nikoli si ne bi mislila, da mi bo tako zelo všeč, v slabem tednu sem se čisto navadila nanj, uporabljam ga za praktično vse in prenosnika po dneve sploh ne prižigam (ubistvu zgolj, kadar si preko itunesov sinhroniziram vsebino ipada). Uporabljam ga za faks: urejanje zapiskov, pisanje izročkov (cele seminarske se še nisem lotila, ampak mislim, da ne bi bilo večjega problema), urnik in pregled obveznosti, rokov za oddajo... Za branje knjig, poslušanje glasbe, slike dela izjemno lepe, igranje igric, vozni red vlakov, menstrualni koledarček, zbirka receptov... Pa itak internet in spletno bančništvo, kadar mi je dolgčas malo poklepetam s Siri LOL. Meni se zdi vsesplošno uporaben in zelo user friendly. Imam model s 4G, kar pomeni, da sem lahko na internet povezana vsepovsod, predvsem prav mi to pride na vlaku (se vozim 2x na teden po 3h). Zaenkrat imam poleg že obstoječih okoli 20 aplikacij, 24 albumov glasbe, nekaj slik, en film in dve epizodi tv serije, pa imam na voljo še 22GB (imam 32 GB model, ampak mislim, da bi mi več kot zadostoval tudi 16 GB).
All in all - več kot priporočam Thumbs Up !
Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Tablični računalniki (iPad...)
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo