Kolikor vem, ima grški jogurt samo več B in manj OH, da bi imel kaj več mikričev, ne bi vedela. Po logiki bi rekla, da jih ima manj, če ima manj OH, ker so enostavni OH poglavitni vir energije za njihovo rast in razmnoževanje.
Če ješ navaden jogurt (se pravi tisti, na katerem ne piše, da je probiotični), je povsem kul. Vsebuje mlečnokislince, predvsem Lactobacillus thermophilus in Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus, ki imata predvsem tehnološko funkcijo, zaradi njiju ima jogurt tipičen okus, na katerega smo navajeni. Če pa vzameš probiotični jogurt, ima pa poleg teh dveh, ki sta itak alfa in omega pri proizvodnji jogurta, še druge mikriče, ki so dodani z namenom, da delujejo probiotično v našem organizmu.
Če poskušaš omejiti mlečne izdelke in pojesti manj jogurta (to bi bila zame smrtna obsodba, čeprav sem nula, se požvižgam), potem raje izberi probiotične jogurte, kot prehransko dopolnilo pa lahko jemlješ prebiotike, ki v črevesju delujejo kot hrana za koristne mikriče in s tem tudi izboljšaš pogoje za njihovo delovanje in svoje superkul počutje.

Če se izogibaš sladkorju in sladilom - pač ne kupuj sadnih jogurtov. Tudi navadni so zelo dobri, meni najljubši. Čeprav mi občasno kaka brusnica in višnja zašibita kolena (njam!). Če ti ni dober okus navadnega jogurta, si lahko, če si doma vanj zmiksaš nekaj sadja ali ga "osladkaš" s cimetom.
Tema je bila naknadno razdeljena od teme Prehranska dopolnila - vitamini, aok.
Tanja