Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Podiplomski študij-bolonjski program

Barbi5
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2005Prispevkov: 715Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. jul 2008 10:15
Povezava do prispevka

Zanima me več o tem študiju, ker končujem visoko šolo in bi
se potem lahko vpisala – ekonomija. Je pa zelo drago (vsaj za moje pojme) in
sem nekje zasledila, da se pojavljajo šole, ki nudijo te študije brezplačno. Ampak
na spletu ne najdem kaj preveč podatkov, zato prosim vas za pomoč, če kdo
slučajno kaj več ve o tem!?!?



Je pa res po mojem kvaliteta študija na takšnih šolah malo
bolj na »nizki ravni«…



Hvala LP

0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 25. jul 2008 11:23
Povezava do prispevka
ravno včeraj mi je kolegica rekla, da je na fakulteti za upravo možen vpis v prvi letnik bolonjskega magisterija (II. stopnja) - redno!
 
kakšna je pa kvaliteta študija je pa težko povedat. gre verjetno za precejšnje razlike med fakultetami in programi. pa odvisno je od tega, kaj od študija pričakuješ ... čemu se odločaš za nadaljevanje itd.
 
če je študij brezplanečn, ne pomeni, da je na nižji ravni, ali pa obratno. direktne povezave v bistvu ni :) gre samo za to, ali je študij organiziran kot redni - ti so zaenkrat še brezplačni (z izjemo tiste mini vpisnine itd. na začetku letnika) in pa kot izredni (ti so pa plačljivi.
 
...
0
Nazaj na vrh
flafi
Starost: 35Pridružen: 31. okt 2005Prispevkov: 2017Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2014 23:33
Povezava do prispevka

Sem se morala prav potrudit, da sem tole prastaro temo izbrskala smiley

Torej, imam nekaj vprašanj, in bi bila zelo vesela, če se kateri o teh stvareh kaj bolj sanja kot meni. Oziroma še bolje - če je katera že šla čez kaj podobnega! 


Končala sem dodiplomski študij po starem programu. Po končanem študiju in med iskanjem prve službe (ki še vedno traja! smiley) pa sem se malo bolj spoznala, in ugotovila kaj v življenju si želim delati, in česa ne. S trenutno izobrazbo sicer lahko delam določene stvari, ki me veselijo, sem pa pri tem zelo omejena. Zato bi si želela pridobiti formalno izobrazbo še na tem področju, ki me veseli.

Rada bi se vpisala na 2. bolonjsko stopnjo (in naredila prej še nekaj diferencialnih izpitov), zato me zanima, če ima katera s tem kakšne izkušnje? Ali se to obravnava kot zaporedni študij (ker gre v bistvu za isto stopnjo izobrazbe), ali ne (ker razločitev med staro diplomo in novim magisterijem je pa še vedno dodiplomski/podiplomski študij)?

To mi je pomembno tudi zato, da ugotovim kako je s šolnino... Vsako leto je sicer razpisan redni študij, ampak imajo pa tudi ceno za izrednega. Zdaj pa ne vem ali se tudi jaz lahko vpišem redno ali kaj smiley Rada bi sicer imela možnost, da se zaposlim in zraven študiram, ampak to bo potem že vprašanje v zvezi s konkretno organizacijo študija na dotični fakulteti. Najprej si moram tehnične stvari razjasniti, da sploh ugotovim kaj naj gledam smiley

Nimam pojma kam naj se obrnem in koga naj vprašam - v referatu mi ne znajo nič povedati, in pravijo, da naj se vpišem rajši na bolonjski doktorat, za katerega po mojem mnenju (zaenkrat) nimam niti dovolj znanja niti dovolj finančnih sredstev.

Everything you’ve ever wanted is on the other side of fear.
0
Nazaj na vrh
Aion
Starost: n/aPridružen: 9. jul 2013Prispevkov: 511Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2014 11:37
Povezava do prispevka

Odgovarjam samo informativno in po logiki, ker sem imela/imam posla samo z bolonjskimi študiji.

Za enako stopnjo izobrazbe, ti država ne bo krila šolnine in ti posledično ostane le izredni študij. Na tem področju je zdaj neka nova ureditev, ko vsakemu državljanu pripada zastonj 1x univerzitetno šolanje, zato tudi npr. vzporednega študija ni več mogoče vpisati redno, ampak samo izredno (juhu; nekatere smeri ga sploh nimajo, pa kvaliteta redni izredni ni zmeraj enaka). Predvidevam, da je za zaporedni študij, ki se tiče tebe, enako. Tukaj sem brala o tem, pa me je skoraj kap, kako država špara, kjer ni pametno šparati. Ja, zaporedni študij je študij diplomantov, ki so na določeni stopnji že diplomirali ter tako že zaključili en študijski program, pa bi se želeli vpisati v še en študijski program iste stopnje.

Če želiš enako stopnjo izobrazbe (magistrski podiplomski študij), ga boš skoraj gotovo morala plačati. In če ga že moraš plačati, se vprašaj, če ga je res najbolje plačati v Sloveniji. Zato so ti priporočali doktorskega (ki je že dražji). V referat pa kar osebno, pogovori se o vseh možnostih, ki jih imaš. Ne vem, katera smer te zanima, v glavnem preveri vse pravilnike, zakone, ki jih je izdalo ministrstvo, dokumente fakultete .. , ker na tem področju trenutno vlada zmeda. Mogoče je kje kaka zasebna fakulteta, ki bi ti dala štipendijo? 

0
Nazaj na vrh
Janamari
Starost: 53Pridružen: 19. jun 2007Prispevkov: 3064Kraj: MBStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2014 11:43
Povezava do prispevka
flafi je napisal/a

Nimam pojma kam naj se obrnem in koga naj vprašam - v referatu mi ne znajo nič povedati, in pravijo, da naj se vpišem rajši na bolonjski doktorat, za katerega po mojem mnenju (zaenkrat) nimam niti dovolj znanja niti dovolj finančnih sredstev.

Mislim, halo, kje pa drugje, če ne v referatu, bodo imeli takšne informacije. Grrr smiley. To mi gre tako na živce. Si se pogovarjala mogoče z vodjo referata? Jaz bi se na tvojem mestu zmenila za "sestanek". Oni morajo poznati te zadeve in ti razložiti vse možne opcije.

Sicer pa - kolikor vem, je zaporedni študij moč vpisati le naslednje študijsko leto po končanem prvem študiju (nisem pa ziher). Če se ne motim, je za zaporedni študij ponavadi razpisanih 5% mest od  števila razpisanih mest na določen študij (primer: če razpišejo v štud. letu 40 prostih mest za redni študij, so še 4 dodatna mesta namenjena zaporednemu študiju). 

Kar zadeva redno/izredno je to izgubilo na pomenu, ker (vsaj na UM) lahko študiraš redno in si zaposlen smiley (in potem študenti ne hodijo na vaje, ker, halooo, oni ja morajo delati). Je pa res, da se zna zgoditi, da boš "prisiljena" vpisati izredno opcijo, ker si to stopnjo izobrazbe že dosegla (bolonjski mag in stari UNI program sta po stopnjah enakovredna), saj ti država samo enkrat sofinancira študij za isto stopnjo izobrazbe. Je pa baje na nekaterih programih tako, da se moraš takoj v 2. letnik bolonjskega mag vpisati. Tako je bilo nekaj let nazaj. Mogoče se je kaj spremenilo. In to bi morali vedeti v referatih.

Zakaj bi se vpisovala na dokotorat, če spreminjaš svoje interesno področje. Normalno, da boš prej neko osnovo naredila. 

 

EDIT: hah, sva isto časno pisali :).

0
Nazaj na vrh
flafi
Starost: 35Pridružen: 31. okt 2005Prispevkov: 2017Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. apr 2014 2:19
Povezava do prispevka

Hvala punci smiley Sem nekako razmišljala v isti smeri kot vidve, pa sem bila tako popolnoma zmedena glede vsega, da nisem znala skupaj sestavit vseh informacij. 

V referatu se bom res zmenila za sestanek, pa bom videla kako bo. Nekdo že mora nekaj vedeti! Sicer sem pa ugotovila, da imajo junija informativni dan, tako da, če ne prej, jih bom tam konkretno izprašala o vsem.

Izredni študij bi se tudi meni zdel logičen, in tudi cenovno bi šlo čez, imam dovolj prihranjeno (doktorat pa stane nekaj čez 10.000€! smiley), ampak kakor sem gledala, ga lani niso razpisali (lani je bil namreč prvič sploh razpisan bolonjski magisterij na tej smeri). Zaradi tega me v bistvu najbolj skrbi, ker me je strah, da tudi letos ne bodo razpisali izrednega študija. Zato tudi iščem možnosti za redni vpis... 

No, bomo videli, kaj bodo povedali v referatu in na informativnem, potem bom pa naprej načrtovala! smiley

Everything you’ve ever wanted is on the other side of fear.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Podiplomski študij-bolonjski program
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:

Preberi še


Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.