Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Materinska šola

Pojdi na stran 1 , 2
MarjanaR
Starost: 40Pridružen: 17. jun 2008Prispevkov: 128Kraj: Novo mestoStatus:Offline
Objavljeno: 30. jun 2009 10:07
Povezava do prispevka
Ojla,

mene pa zanima, kako je z materinsko šolo oz. šolo za starše v Ljubljani. Kje se izvaja, pa kam poklicat, če ima katera kakšen kontakt. Pa kdaj je kakšen termin. Ker sem že skoraj doktorirala ob iskanju info na netu (ali pa sem tolk zmedena zadnje čase, da nič ne najdem )... Vem, da je možno v LJ porodnišnici, sam baje da je gužva, pa po ZD, samo zaenkrat vem samo za Vič, kjer so pa baje omejena mesta.
Sem sicer v 23. tednu, samo bi vseeno rada šla prej, kot v 7. mesecu, ker imam potem še druge obveznosti in bi rada čimprej opravila ta predavanja.

Lep dan
0
Nazaj na vrh
DMS
Starost: 45Pridružen: 16. mar 2007Prispevkov: 870Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. jul 2009 7:42
Povezava do prispevka
Materinska šola: se mi zdi, da jo v juliju in avgustu večina ZD ne izvaja in da greš lahko samo v porodnišnico.Tule je link, kjer vidiš, kdaj jo organizirajo ZD. Tule pa link do porodnišnične MŠ.

Na nuhalno sem šla jaz k dr. Pušenjaku v zdravstveni center Dravlje. Je pa sigurno še dosti drugih, ki to izvajajo, samo on je kot neka avtoriteta na področju nosečniškega UZ.

Sasska, me veseli, da me nekdo razume in da nisem edina, ki se tko počutim. Je prec bolše, ko človek ve, da ni sam s temi svojimi občutki in počutjem! Drži se!

Ja, btw., prodajamo 10 let starega Renault Scenica. Brezhiben, mašina 1,4 RT, s klimo, električnim pomikom stekel, alarmom...prodajamo, ker kupujemo novega...res je brezhiben, samo malo star je ;)..no, če kdo pozna koga, ker bi ga res rada vnovčila!
Največkrat jem zarečen kruh!
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 21. dec 2009 17:17
Povezava do prispevka
verci je napisal/apozdravljene punce kako smo??
No jz sem v 9 tednu nosecnosti dobila sem za v materinsko solo imas baje 2 termina enga zdaj prej enga pa pol kasneje tam okoli 7 meseca. Vglavnm katera mi lahko pove a se materinska sola lahko opravlja kjerkoli, in sicer jaz sem iz izole ampak bi jo opravljala v ljubljani ali je to mogoce??


lep pozdravcek
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
galyka
Starost: 45Pridružen: 26. okt 2006Prispevkov: 2090Kraj: Nm-LjStatus:Offline
Objavljeno: 21. dec 2009 20:10
Povezava do prispevka
V materinsko šolo greš lahko kamorkoli.

V Ljubljani jo izvaja porodnišnica in posamezni zdravstveni domovi. Zdravstveni domovi so na linku www.zd-ljubljana.si, za porodnišnico pa poguglaj.

Na začetku nosečnosti niso tista predavanja, ki se jim pravi 'materinska šola', ampak so o nosečnosti, kaj jest, ipd. Tako da če imaš čas greš lahko sedaj in potem.






Nasmehni se, nekdo te ima rad!
0
Nazaj na vrh
DMS
Starost: 45Pridružen: 16. mar 2007Prispevkov: 870Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 22. dec 2009 9:58
Povezava do prispevka
Moje mnenje o MŠ...to je en velik hype, ki mi čist nič uporabnega in pametnega ni dala. Veliko več koristi sem imela od ene knjige o nosečnosti, porodu in otroku v prvem letu, od sester v porodnišnici in patronažne. V MŠ sva šla zato, da je bil moj lahko zraven pri porodu. Njemu se je kaka stvar zdela celo uporabna, meni je blo pa samo ekstremno dolgčas. Še bolj smotano mi je bilo zato, ker sem zaradi poletnih počitnic v ZD hodila tja aprila al maja-rok sem imela pa septembra. Itak da sem vse pozabla. jaz bi materinsko čist drugače zastavila...sploh zdaj ko imam za sabo tri mesece življenja s tem bitjem in vem, kaj sem pogrešala, kakšne informacije sem iskala in rabila.
Nihče mi nič ni povedal o tehnikah umirjanja in uspavanja otroka (če kdo nuca, sem pravi ekspert v tem)
Nič nisem zvedla o zdravju dojenčka, kako zgleda drekec dojenih, kako drekec tistih , ki so na AM. da je normalno, če dojen kaka 6x dnevno, al pa 1x na par dni.
Nič o kolikah. Nič o različnih tehnikah dojenja, bore malo o težavah pri dojenju.
En kup tega, da umivamo z vatko, da vatko prelivamo in ne potapljamo v vodo (a to kdo dejansko dela? ) En kup zastarelih informacij, o dojenju pa itak ena in ista lajna-povpraševanje ustvarja ponudbo....bullshit! In pa seveda doooooolga čreva o porodnih dobah in dihanju.

Največkrat jem zarečen kruh!
0
Nazaj na vrh
nikapika
Starost: -14Pridružen: 14. jan 2008Prispevkov: 1120Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. dec 2009 10:36
Povezava do prispevka
DMS ne bi se mogla bolj strinjat.
 
Po mojem mnenju se da o porodu in otroku več in boljših informacij najti drugje kot pa v materinski šoli.
 
Jaz sem sicer obiskovala materinsko šolo pred več kot 6 leti pa vidim, da se vsebina glede na kraj in čas ni dosti spremenila.
Sicer se vseh podrobnosti ne spomnim, ampak vem da je bil en del predavanja o poteku nosečnosti od začetka do konca. Glede na to, da sem bila takrat noseča skoraj 8. mesecev me res ni zanimalo kako je z jemanjem folne kisline, slabostmi, ipd.
 
Vem, da sem veliko pričakovala od t.i. dihalnih vaj, ki so se izkazale za čisto teorijo - v praksi sedaj vem, da je najbolje poslušati babico "na licu mesta".
 
Pa še eno čisto informativno vprašanje: a so pri kom kaj komplicirali oz. sploh vprašali za spremljevalca pri porodu ali je obiskoval materinsko šolo? Meni se zdi, da ne, oz. sem pri drugem porodu ziher, da niti mene niti njega ni nihče nič vprašal.
 
0
Nazaj na vrh
galyka
Starost: 45Pridružen: 26. okt 2006Prispevkov: 2090Kraj: Nm-LjStatus:Offline
Objavljeno: 22. dec 2009 11:19
Povezava do prispevka
Ja, pri nama so to najprej vprašali, če je plačal in pa potrdilo o MŠ.

Jaz mislim da bi morali tale predavanja MŠ skrajšati na neko osnovo, da sploh dobiš filing za kaj gre in potem te ure in sredstva nameniti patronaži, zato da ti dejansko lahko potem pomagajo, ko jih potrebuješ, ne pa da se ti najprej opraviči in pove, da ti pripada samo 5 obiskov...
Nasmehni se, nekdo te ima rad!
0
Nazaj na vrh
Ameliia
Starost: n/aPridružen: 28. okt 2009Prispevkov: 31Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. dec 2009 22:27
Povezava do prispevka
Oče je lahko pri porodu ,ne potrebuje nobenega potrdila!!
tako da je brezveze samo zaradi tega hodit v MŠ
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. dec 2009 14:26
Povezava do prispevka
Glede pristnosti očeta pri porodu imajo P različna pravila. V LJ načeloma mora imeti opravljen MŠ ali pa tečaj za očete. Izjemoma je oče lahko prisoten brez tečaja, a le če je bil dalj časa odsoten (in zato ni opravil tečaja) oz. je bil porod zelo pred PDPjem. Taka so uradna pravila. Res pa je, da moj pri porodu s sabo sploh ni imel potrdila o plačilu (ki ga dobiš le, če prej opraviš tečaj), pa ni nihče kompliciral. Načeloma bi torej lahko prisostoval porodu, ne da bi opravil tečaj in plačal prisotnosti.
0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 23. dec 2009 14:45
Povezava do prispevka
Pri nas je MŠ trajala 3krat po 2-3 ure, odvisno od teme. In vidim, da smo izvedeli več koristnega, kot npr. tam, kamor je hodila DMS. Smo vse tisto obdelali, kar je naštela DMS, razen uspavanja. Ampak vsega si pa tako ne zapomniš in pogosto je praksa drugačna od teorije. Js sem sledila svojim občutkom, niti nisem kaj preveč poslušala patronažne, če sem sama mislila drugače (npr. rekla mi je, naj mu dodajam, ker je vsako uro 5 minut sesal. Da imam premalo mastno mleko me je hotela prepričat. Meni pa teklo tak, da bi lahko 3 otročke nahranila in sem videla, da ni lačen, ker ni nič jokal in je bil vesel dojenček. Zredil se je pa za 1300g v enem mesecu, kar je veliko. In js bi naj kupovala AM in mu dajala tisto... pa ja... saj verjamem, da hočejo dobro, ampak malo je pa treba tudi sebi in svojim občutkom zaupat. Če bi jokal in bil nesrečen, bi ravnala drugače, tako sem pa vedela, da je vse OK).

Glede potrdila za prisotnost: naju niso niti vprašali, niti plačala nisva nič, ker ni bilo časa, da bi kaj izpolnjeval ali plačal (po mnenju babice). Mu je babica rekla, naj se samo hitro preobleče in gre v porodno. Sama sem potem čisto pozabila na plačilo in šele doma ugotovila, da sva prihranila 17 eurov.
.
0
Nazaj na vrh
nikapika
Starost: -14Pridružen: 14. jan 2008Prispevkov: 1120Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. dec 2009 1:24
Povezava do prispevka
Sasska, dovolila si bom skopirat del tvojega posta v temo o patronažih sestrah.
0
Nazaj na vrh
tatjana001
Starost: n/aPridružen: 21. dec 2009Prispevkov: 22Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. jan 2010 13:03
Povezava do prispevka
meni je žal, da nisem šla v materinsko šolo kar v porodnišnico. Ko sem prišla tja vprašat za možnost poteka poroda v 36. tednu, so mi povedali stvari, za katere nisem imela pojma.

nekatere šole za starše so vredu, druge so pa prav zanič. Jaz nisem dobila nobenih podatkov glede zobnega zdravstva, ker se je zobarca skrivala pred občinstvom, o poteku poroda, možnih zapletih in drugih tehnikah poroda ter kaj storiti če je otrok obrnjen v drugačni legi, kakšen je tak porod ipd. odpravli so me rekoč, da se bo že obrnil, pa se ni.

po moji presoji raje v porodnišnico, kjer so realni podatki,kakor v ZD, kjer so navadne splošne sestre ali pa se vsaj pozanimati, kdo predava v ZD
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 5. mar 2010 13:47
Povezava do prispevka
Citiram v ustrezno temo:

natasatasa je napisal/a
V katerem mesecu je najboljše obiskat materinsko šolo? Porodniško začnem 15. aprila. Do takrat bo pa treba še delat... Mislim pa, da je 7. mesec že skrajni čas, da jo opraviva. Se  moram še pozanimat kako je s tem v Kopru, ali ima kdo izkušnje?
LP Smile


A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 6. mar 2010 15:22
Povezava do prispevka
Jaz sem jo obiskovala v ZD v Kopru in sicer v 8. mesecu. Pričela sem dva tedna pred pričetkom porodniške, tako sem prišla zjutraj parkrat pozneje v službo.

0
Nazaj na vrh
Vanni
Starost: 12Pridružen: 29. apr 2005Prispevkov: 4903Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2010 23:36
Povezava do prispevka
Citiram nekaj postov v zvezi z materinsko šolo, ki so se izgubili v temi "Nosečniški čvek":
 
Andy je napisal/ameni se je zdelo prav luštno tam sedeti in poslušati zadeve predvsem glede nege otroka, drugače pa je veliko tudi stvari, ki jih poznaš, predvidevaš, da je tako prav in bi jih po logiki naredila kao pravilno. Pa vendar je fajn sploh če imaš družbo kakšne nosečnice, pa greš še potem na kako kavico ipd.
Moj mož je bil le na enem predavanju in sicer na tistem o porodu, da je bil lahko prisoten pri porodu. Pa še na enem predavanju sva bila skupaj (izven materinske šole) - očetova pomoč pri porodu.
Te materinske šole se mi ne zdijo ravno izguba časa.
 
 
fee je napisal/a
Lepo pozdravljene vse skupaj
 
Kako ste kaj? Upam, da ok. Mene so že začele prsi bolet in crknjena sem že cel teden... Sicer sem fajn.
Ko smo že pri materinskih šolah: spomnila sem se prijateljice, ki je rodila že dobri 2 leti nazaj, vendar je bila razočarana nad materinsko šolo. Res, da je zaposlena v zdravstvu in da je pričakovala predavanja predvsem o negi otroka (če smo picajzlasti, je materinska šola, mama pa si, ko imaš otroka) in so na prvih 2 predavanjih govorili o zgradbi spolnih organov, kako se zgodi oploditev itd. ampak v stilu, kot bi razlagali otrokom v vrtcu (...jajčece pride v jajcevod in potuje po njem, nasproti pa pride... kaj?... (čaka, če se bo kdo od učencev spomnil, kaj so se pri biologiji učili)... "semenčica"... ja, semenčica...)) . In potem ni več šla .
Lahko poveste več o predavanju Pomoč očeta pri porodu (Andy)? Kje je, kako pogosto...
 
Uživajte, upam, da je drugod tudi sonček, kot pri nas
 
 
Mis je napisal/aMeni pa je bila materinska šola bolj brez veze. Večino stvari sem itak pozabila, ko je bilo treba znanje pokazati v praksi. Hodila pa sem v ZD, ker je bilo manj predavanj kot v porodnišnici. Najbolj koristne informacije sem dobila od patronažke  (sem imela res srečo, ker je bila totalna faca), od sester v porodnišnici (spet lahko vse po vrsti zelo pohvalim) in pa seveda na internetu ter v knjigah. Moj dragi pa je šel na schnell kurs v porodnišnico - menda je v dveh urah izvedel čisto vse o porodu, negi otroka in razvajanju mamice.

Je bilo pa smešno, ker smo na predavanje hodile same ženske, le en bodoči očka si je vzel čas za cel tečaj in si je celo delal zapiske.

Seveda nočem nobene prepričevati, da je MŠ izguba časa, je pa res, da kakšne grozne koristi ni, morda le za tiste, ki še v življenju niso pogledali nobenega nosečniškega foruma ali prebrali knjige o negi dojenčkov in se še nikoli niso približali dojenčku na več kot pol metra. Takim MŠ najbrž koristi.

Info o uvajanju GH pa je najbolje poiskati, ko je čas za to. Prvič zato, ker se smernice non stop spreminjajo, drugič pa zato (če sodim po sebi) do takrat, ko je čas za GH itak pozabiš na vse nasvete (ki jih je malo morje - od tega iz kakšnega materiala naj bo žlička in ribežen naprej).
 
 
Manca1 je napisal/a
Glede dojenja, dodajanja umetnega mleka in uvajanja goste hrane ni bilo nobene besede. Za dojenje in dodajanje ti potem pomagajo v porodnišnici, glede goste hrane ti pa pride patronažna na dom predno začneš uvajat in ti vse razloži in odgovori na vsa tvoja vprašanja.
 
 
Mis je napisal/aMah tisto predavanje o dojenju je bolj tako... en kup teorije in nasvetov, kako pravilno pristaviti dojenčka. Najbolj zaleže, če ti v porodnišnici pomagajo sestre ali kakšna cimra. Itak dobiš tudi brošuro (v porodnišnici, kjer so na dolgo in široko opisane tehnika, prednosti dojenja itd...). V praksi pa najbolj pomaga, če ti otroka nekdo (izkušen) pomaga namontirati.
 
 
 
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno. (Antoine de Saint-Exupery)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Materinska šola
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.