Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Javno vs. privatno šolstvo

vanilija
Starost: 46Pridružen: 8. dec 2005Prispevkov: 442Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. sep 2007 22:48
Povezava do prispevka

Umeščanje zasebnega šolstva v slovenski prostor je bilo določeno že z zakonodajo leta 1996. Zasebno šolstvo naj bi pomenilo ‘’obogatitev?’’ šolskega prostora ter se nanašalo na uresničevanje pravice staršev do vzgoje, npr. v skladu z določeno veroizpovedjo. Vlada želi poenotiti način financiranja javnega in zasebnega šolstva. Hkrati pa sedaj predlagane spremembe zakona tudi zasebne šole jasno omejujejo pri določanju šolnin. No tako nekako sem strnila dejstva teme glede katere me zanima vaše mnenje.

Sama menim, da obstoj zasebnega šolstva ne prispeva k večji kakovosti šolstva na splošno. To med drugim dokazujejo tudi številne mednarodne raziskave. Kljub temu zagovarjam pravico do ustanavljanja privatnih šol (kar je pravno-formalno sicer omogočeno že od 1996) vendar pa obenem nasprotujem možnosti  privatnih šol, da se finančno napajajo ob državnem koritu (javni denar v zasebne žepe – javna sredstva za privatne cilje?).

Nekateri nasprotniki očitajo taki ureditvi poskus uvajanja elitizma – višji sloji se usmerijo v privatne sisteme, ker pričakujejo, da bodo tam lahko za svoj denar zahtevali čim boljše storitve. Ti sloji imajo več vpliva na politične odločitve, zato obstaja možnost da bo z njihovo preusmeritvijo v privatne sisteme država začela zanemarjati javne sisteme (predpostavka tega je seveda dolgi rok ter podpora politike tem težnjam).

Drugi očitek, ki ga nekateri izpostavljajo je oblikovan predvsem na podlagi dejstva, da se omenjena pluralizacija šolstva pri nas zaenkrat nanaša le na katoliške in waldorfske šole. Torej drugi očitek temelji na povečanju ideološkega nadzora nad nekaterimi skupinami mladih oziroma s privatizacijo šolstva po slovenskem modelu država ponuja javni denar verskim organizacijam, da ideološko kiparijo mlade ume?

Glede na naše dobro razvejno javno šolstvo ter na podlagi demografskih kazalcev, ki še vedno nakazujejo zmanjšanje števila otrok, se vam zdi privatno šolstvo pri nas sploh potrebno in na kakšen način si predstavljate njegovo organiziranost ter pridobivanje sredstev.

(Čisto mimogrede, posledice privatizacije srednjega šolstva v Kanadi niso spodbudne – če vas zanima se malo poigrajte s stričkom Googlom)

Pogumni preskakujejo življenjske prepreke, drugi se plazijo pod njimi.
0
Nazaj na vrh
kitty13
Starost: n/aPridružen: 18. maj 2006Prispevkov: 530Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. sep 2007 14:05
Povezava do prispevka
Jaz načeloma nisem proti zasebnemu šolstvu, ampak pod pogojem, da se najprej uredijo razmere v javnem šolstvu (ki ga bo minister Zver počasi poplnoma zj...), da se zasebno šolstvo ne bo financiralo iz sredstev za javno (se pravi, da javno šolstvo ne bo prikrajšano za sredstva) in pa da bo zasebno šolstvo dostopno vsakomur, ne pa le določenim, kar resnično potem vodi v razvoj elitizma.
Če ljubezen nosiš nosiš v sebi, potem jo vedno tudi srečaš.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Javno vs. privatno šolstvo
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.