Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Farmacija

komac.lara
Starost: n/aPridružen: 23. dec 2012Prispevkov: 1Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. dec 2012 11:11
Povezava do prispevka

Živijo !

Mene zanima, če mi lahko nekdo pove iz lastnih izkušenj ali izkušenj ki ve kako je, če se vpišeš na farmcevtsko šolo....kako je? ali je zelo teško? kateri so glavni predmeti? kako je s prakso? potem če greš naprej na faks ko končaš, potem pšostaneš univerzitetni farmacevt kje lahko potem delaš? kakšna je plača? in vse kar bi mi lahko še povedali glede tega? Odločam se med farmacevtsko in zdravstveno pa me zanima, če mi lahko poveste vaše mnenje kam je boljše se vpisat......smiley Že v naprej vam hvaala ker si boste vzeli malo časa in mi odpisali. Lp!

0
Nazaj na vrh
Lubenica
Starost: n/aPridružen: 10. jul 2006Prispevkov: 6018Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2012 22:07
Povezava do prispevka

Nisem hodila na farmacevtsko šolo, lahko ti pa potegnem vzporednice s srednjo kemijsko šolo in gimnazijo, ko gre za vpis na faks (glede na izkušnje tistih, ki so hodili na srednjo kemijsko in potem vpisali na faks). Na srednji farmacevtski boš verjetno hendikepirana, če si želiš it študirat. Poklicne srednje šole ti dajo več praktičnega znanja in določene osnove predmetov, ki jih gimnazijec spozna šele na faksu, vendar ti dajo zelo ubogo osnovo matematike, fizike in kemije, pa tudi delovnih navad. Gimnazija je le težja kot poklicna srednja šola, pa še vedno smešno lahka v primerjavi z naravoslovnim faksom (govorim iz lastnih izkušenj), tako da it študirat iz poklicne šole mora biti zelo hud šok v 1. letniku. Verjemi, da je nadoknaditi malo prakse in osnov strokovnih predmetov na faksu veliko lažje kot nadoknaditi zahtevno matematiko.

Kot farmacevt lahko delaš v lekarni, v farmacevtski industriji na raziskavah (npr. raztapljanje, toksikološki testi, farmakokinetika in farmakodinamika v splošnem- pogooglaj, če ne veš, kaj to je), lahko pa tudi kot informator, torej delaš na trženju zdravil. Po mojih informacijah ni nič od tega slabo plačano, je pa zanimanje za študij zelo veliko in je treba biti zelo priden, ker se sicer vedno najde bolj zagnanih ljudi, ki te povozijo v znanju in garaštvu. Tudi medicinska kemija se prepleta z farmacijo (če te morda kemija tudi zanima), kjer pa bi rekla, da se farmacevt težje nauči kemije, ki spada zraven, kot pa kemik farmacije. Poklic je definitivno perspektiven iz vidika, da se naravoslovci lahko priučijo vsega po potrebi (torej interdisciplinarnost v znanosti je dandanes ključna za razvoj!), vprašanje pa je, kako bo z zaposlitvijo v Sloveniji. V lekarnah dela samo omejeno število farmacevtov, naša industrija pa ni tako močna in še ta se iz cele Evrope seli na daljnji vzhod.

V zdravstvu se bo pa vedno rabilo delavcev in taki z občutkom za sočloveka so zlata vredni, plača pa najbrž variira od delovnega mesta. Npr. medicinska sestra v zdravstvenem domu se za računalnikom precej manj pretegne za podobno plačo kot sestra, ki gara v Kliničnem centru, je pa delo slednje verjetno veliko bolj dinamično iz bolj povezano z medicino kot vnašanje podatkov v računalnik, tiskanje receptov in občasno previjanje šivov.

Če potegnem črto- odloči se za nekaj, kar te res veseli, obenem pa malo razmisli, koliko truda si pripravljena vložiti, kako hitro se učiš, kateri predmeti ti ležijo, ali bi rada delala z ljudmi ali ne, ipd. Omenjeni stroki nista slaba izbira glede zaposlovanja, imata pa vsekakor svoje prednosti in slabosti.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Farmacija
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:

Preberi še


Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.