Sem iskala temo o dohodnini in so vse razdeljene nekako po letih, tako da sem na novo odprla temo za leto 2011.
Torej, dohodnina 2011 je moreča stvar, pri kateri bi prosila za nasvet nekoga ki je bolj seznanjen s tem. Sama sem malo brskala ampak sem precej lesena v tej "papirologiji".
V letu 2011 sem celo leto delala preko študentskega servisa, ker sem itak imela status do sredine decembra, ko sem diplomirala (in se potem zaposlila). Do 2011 me dohodnina ni skrbela, ker nikoli nisem šla čez meje in sta me uveljavljala starša. V 2011 sem pa zaslužila precej več kot je dovoljena meja za uveljavljenega študenta (3.492€). Da ne bi plačala preveč dohodnine, bi rada za minulo leto bila "nevzdrževani družinski član". Z mati sem zmenjena da me pri dohodnini ne uveljavlja, za očeta ( starša sta ločena) pa nisem prepričana da bo upošteval mojo željo.
Je možno da sama oddam napoved in me potem na davčni avtomatsko štejejo kot nevzdrževanega član (ne glede na to ali me oče uveljavlja)?
Če ja, je pametno da oddam vlogo, ali da počakam pošto in potem dam ugovor?
Če ne, imam še kakšno možnost da si zmanjšam plačilo dohodnine (razen tega da poskušam očeta prepričat)? Nekje sem zasledila da lahko tudi študent prikaže potne stroške - ima katera izkušnje s tem?
Že vnaprej najlepša hvala za vso pomoč in nasvete