Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Fitnes trenerka si je z vegansko prehrano v 8 mesecih uničila postavo in zdravje

7. mar 2022 13:18
0

Daniela Vizintin je, tako kot mnogi, gledala veganski propagandni film "Game Changers" in se odločila, da bo postala veganka. A ta odločitev se je pokazala za vse prej kot pametno – v le 8 mesecih se je zredila za 20 kilogramov in prešla s konfekcijske številke 34 na 44.

Tako je pokazala in dokazala, da veganska prehrana ne ustreza vsakomur. Uničila pa si ni le lepe in fit postave, temveč tudi zdravje, ki ji ga ni uspelo povrniti z običajno prehrano, temveč je morala na strogo ketonsko prehrano z veliko mesa in maščob.

Fitnes trenerka, ki je po osmih mesecih veganstva pridobila kar 20 kg in skoraj postala diabetičarka, pravi, da je vse svoje zdravstvene težave odpravila tako, da je solate zamenjala za zrezke in postala popolna mesojedka.

Pot v napačno smer

31-letni Danieli Vizintin, visoki 170 cm, so njene prijateljice zavidala svojo naravno vitko postavo z manjj kot 50 kilogrami. A le dokler si ni ogledala Netflixovega dokumentarca, ki je poudarjal potrebo po spremembi prehrane na 100 % vegansko. Tako se je julija 2017 odločila in je postala veganka, zaradi česar je pridobila kar 20 kilogramov.

Daniela, ki se je leta 2012 iz Italije preselila v Croydon, je bila prisiljena opustiti oblačila velikosti 34 in se odločiti za raztegljive trenirke: "Počutila sem se v zadregi. Po ogledu dokumentarnega filma sem postala veganka in mislila sem, da sem se odločila za pravo moralno in etično odločitev, saj se zelo zavedam našega okolja."

"Toda to je začelo vplivati na moje zdravje in toliko sem pridobila na teži, da v svojem najljubšem krilu nisem mogla več niti dihati. Komaj sem jo oblekla. Leta 2018 sem imela približno 70 kilogramov. Imela sem velikost 44 in vsa svoja oblačila sem morala dati stran."

Dodala je: "Začela sem trpeti zaradi tesnobe in nizke samopodobe. Včasih sem bila dekle, ki je nosilo kratka krila, postala pa sem super sramežljiva oseba, ki ni želela iti ven. Začela sem si kupovati samo še trenirke. Nisem se želela lepo obleči. To je bil velik premik, počutila sem se, kot da sem druga oseba."

Daniela je postala veganka po ogledu Netflixovega dokumentarca julija 2017, se po ogledu posvetila svoji na novo odkriti prehrani in opustila svoje najljubše suhomesnate italijanske mesnine ter namesto njih uvedla brezmesne nadomestke. Ker pa je zaradi omejene prehrane obsedeno razmišljala o tem, katero hrano sploh lahko jé, je jedla tudi veliko s testenin in pic, njena teža pa je v manj kot letu dni narasla s slabih 50 na 70 kilogramov.

Bolj, kot se je redila, čedalje več je imela tudi zdravstvenih težav, vklučno s sumom na stanje pred diabetesom in sindromom razdražljivega črevesja (IBS).

Daniela je povedala: "Pred tem sem bila ena od tistih, ki so lahko jedli vse in nikoli nisem pridobivala na teži. Nikoli nisem pričakovala, da bo veganstvo povzročilo toliko zdravstvenih težav. To sem storila, ker sem verjela, da je tako prav."

V začetku leta 2018 je končno sprevidela, da ji veganstvo ne prinaša koristi in opustila vegansko prehrano – a ker si je s tem tako 'razsula' telo in hormone, je še naprej pridobivala na telesni teži. In to celo kljub temu, da je bila osebna trenerka, se ponovno prehranjevala kot pred veganstvom in redno telovadila. Navidezno fit in zdrava je hodila je po tri ure na dan in telovadila tri do štiri dni na teden; zatekla pa se je celo k štetju kalorij. A nič ji ni pomagalo.

"Kljub temu, da sem bila osebna trenerka, sama nisem videla nobenih rezultatov, čeprav sem delala vse, kar je bilo prav, zato sem pomislila, da mora biti nekaj narobe. Moji hormoni so bili v razsulu. Bilo je zelo frustrirajoče in bila sem zelo zaskrbljena, saj sem posvetila toliko časa in raziskovanja svoji telesni pripravljenosti, a nisem videla nobenih rezultatov. Skrbelo me je, da me bodo stranke zapustile ali da so vse dosegale rezultate, jaz pa ne."

Daniela je postala odporna na inzulin, kar je stanje, povezano s prediabetesom in sladkorno boleznijo tipa 2. Pri tem se telo ne more odzvati na količino inzulina, ki ga proizvaja. Diagnozo si je postavila, ko si je izmerila pas, kar je po njenih besedah običajen način za testiranje tega stanja. Ko je ugotovila, da se je njen pas razširil z 68 na 78 centimetrov, je vedela, da je čas za drastične ukrepe.

Prav tako je bila zaradi IBS vsako uro prisiljena obiskati stranišče, je dejala: "Ko sem bila veganka, nisem mogla biti daleč od stranišča, nenehno sem imela krče in pline. Ko sem ugotovila, da sem odporna tudi na inzulin, me je postalo resno zelo strah."

Odkrila je nepričakovano rešitev

Dodala je: "Pri sladkorni bolezni je milijon stvari, ki so strašljive, na primer dejstvo, da imaš hormonsko neravnovesje in da se tvoje telo bori proti tebi." Na popolnoma mesno prehrano je prešla aprila 2021, nekaj mesecev po ustanovitvi svoje blagovne znamke Stay Fitness, ko je naletela na podcast ameriškega zdravnika, ki je trdil, da lahko ljudje živijo samo od mesa.

Obupana nad svojim stanjem se je v iskanju rešitve vrgla na popolnoma mesno prehrano in v dveh tednih se ji je odpravil IBS, ter ponovno je začutila, da se ji vrača volja do življenja. Daniela, ki zdaj uživa v zrezkih, rebrcih in klobasah, sedaj tehta zdravih 63 kilogramov in se počuti bolj zdravo kot kdaj koli prej: "Ko sem začela jesti samo meso, je moj IBS izginil. Končno sem nehala hoditi na stranišče vsako uro."

"Moja koža se je začela čistiti, počutiti in izgledati sem začela drugače. Izključno mesojeda prehrana ni dieta za hujšanje, temveč za optimizacijo telesa. Povsem je spremenila moje počutje; moje telo je naredilo, kar je moralo, in počutim se veliko boljše. Sedaj se počutim dobro. Spremenila je moj odnos do hrane, saj sem postala manj obsedena s tem, kaj jem."

"Ko sem bila veganka, sem ves čas samo jedla. Naša lakota je signal, da telo ne dobi tistega, kar potrebuje. Bila sem obsedena s hranjenjem." Daniela meni, da je postala zaradi veganske prehrane nevarno podhranjena, saj ni dobila dovolj pomembnih hranil, zato se je zatekla k prenajedanju z ogljikovimi hidrati, da bi se spopadla z nenehno lakoto.

Zdaj upa, da bo s svojim fitnesom pomagala izobraževati ljudi o učinkih različnih diet, da bi ugotovili, kaj je za vsakega posameznika najbolj primerno. Daniela je povedala: "Pri veganski prehrani prihaja do pomanjkanja hranil. Vedno znova ponavljam, da uživanje hranilnih snovi ne pomeni, da se hranilne snovi absorbirajo. Mi pa slabo sprejemamo hranila iz rastlin. Beljakovine so najbolj bogata snov v našem telesu in pomanjkanje beljakovin je resnična težava."

"Vse to je dolgoročno nevarno, saj boste podhranjeni in v kombinaciji z nizkokalorično ali visokokalorično hrano boste bodisi presuhi ali pa predebeli. Osebno trenerstvo ni samo obiskovanje telovadnice in vadba. Izobraževanje v ozadju je zelo pomembno. Vedeti morate, zakaj počnete to, kar počnete."

Danielo lahko spremljate za več fitnes nasvetov na Instagramu @danistayfitness ali na kanalu Stay Fitness na YouTubu.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.