Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vegetarijanska in veganska prehrana še slabši?

18. dec 2015 11:27
0

Oglasno sporočilo

... obremenjujoči za okolje kot pa mesna, trdino (nekateri) raziskovalci. Pravijo, da naj bi bilo uživanje zelenjave kar trikrat slabše glede plinov, ki se jih sprošča v okolje, kot uživanje svinjine.

Čedalje več raziskav in izkušenj posameznikov že leta kaže, da je prehrana brez ali z zelo malo mesa veliko bolj zdrava kot mesna prehrana. Prav tako je svetovna zdravstvena organizacija pred nekaj meseci uradno naznanila in priznala, da uživanje mesnih izdelkov povzroča rakava obolenja. In očitno so opozorila zalegla in je prodaja mesa in mesnih izdelkov upadla, saj so šli 'mesarji' v protinapad, kjer trdijo, da je uživanje zelenjave za okolje še slabše. Podobno je povedal nekdanji body builder in igralec Arnold Schwarzenegger na nedavni konferenci o klimatskih spremembah, ki se je odvijala v Parizu (United Nations Paris Climate Change Conference).

Po trditvah raziskovalcev z univerze Carnegie Mellon University naj bi 'zelena hrana' v ozračje spuščala še več toplogrednih plinov na kalorijo. "Uživanje solate je za okolje še trikrat hujše kot uživanje svinjine," je povedal profesor Paul Fischbeck. "Veliko zelenjave potrebuje več virov na kalorijo kot si mislimo. Še zlasti jajčevci, kumare in zelena so slabi, če jih primerjamo s piščanci in svinjino." Po njihovem torej zdrava prehrana bolj obremenjuje okolje, saj naj bi povečala porabo energije za 38 odstotkov, porabo vode za 10 odstotkov in poveča izpust toplogrednih plinov za 9 odstotkov.

A dejstvo, da prehrana, temelječa na zelenjavi, ne vodi v debelost, povišan holesterol, trigliceride, krvni tlak in podobno, ostaja. Prav tako dejstvo, da zelenje ne trpi ob pridelavi in predelavi. "Kaj je zdravo za nas ni nujno dobro za okolje. To morajo uradne inštitucije vedeti pri ustvarjanju smernic za prehranjevanje v prihodnje," so povedali.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kate je nosila plapolajočo midi obleko L.K. Bennett in ljubke espadrile s peto.