Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sulforafan izboljša simptome avtizma

5. nov 2014 14:02
0

Oglasno sporočilo

... učinke na zdravje: med drugim dokazano preprečuje raka, po podatkih najnovejše raziskave, opravljene v bolnišnici za otroke MassGeneral Hospital for Children in v sodelovanju z univerzama Johns Hopkins University in Harvard Medical School, pa naj bi celo omilila motnje avtističnega spektra.

Sulforafan izboljša antioksidativno obrambo telesa

Skoraj dva odstotka svetovne populacije ima motnje avtističnega spektra (MAS), ki so z naraščanjem precepljenosti zadnjih nekaj desetletij nekaj desetkratno narasle. Kažejo se predvsem v obliki slabe verbalne komunikacije in socialne interakcije. Mnoge od abnormalnosti so povezane s tem, kako celice proizvajajo energijo – celice oseb z MAS ponavadi kažejo veliko višjo stopnjo oksidativnega stresa in višjo koncentracijo radikalov kot pri ostalih ljudeh. Ti radikali povzročajo vnetne procese in poškodbe DNK in vodijo v mnoge kronične bolezni in stanja.

V raziskavi, opravljeni leta 2007, so raziskovalci potrdili to, kar so starši avtističnih otrok trdili leta in leta, a jih nihče ni resno jemal in jim prisluhnil; da avtistični simptomi tekom vročine poniknejo in se potem vrnejo s polno močjo. Razlog za to ni znan. A študija, opravljena že daljnega leta 1992 je pokazala ne le, da sulforafan močno izboljša sposobnost telesa boriti se proti oksidativnemu stresu in spremljajočim vnetnim procesom in poškodbam DNK, temveč da do tega pride zato, ker izboljša učinkovitost mehanizma, imenovanega odziv na vročinski šok (the heat-shock response). Ta se aktivira tekom vročine in pomaga ščititi telo pred stresom, ki ga prinese povišana telesna temperatura.

Simptomi se povrnejo, ko se preneha uživati sulforafan

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 40 moških, starih 13 do 27 let, ki jim je bila postavljena diagnoza zmernega do hudega avtizma, je 14 udeležencev vsak dan jemalo placebo, preostalih 26 pa prehransko dopolnilo sulforafan iz brokolijevih kalčkov. Vsake 4, 10 in 18 tednov so morali rešiti vedenjske naloge in nato še 4 tedne po koncu raziskave.


Brokoli kalčki oz. sulforafan britanskega proizvajalca HealthSpark

V roku 4 tednov po začetku uživanja sulforafana je večina pokazala opazno izboljšanje verbalne komunikacije, socialne interakcije in zmanjšanje pojavnosti ponavljajočih se gibov, medtem ko pri placebo skupini ni bilo sprememb. Ta napredek je trajal ves čas uživanja prehranskega dopolnila sulforafan, udeleženci pa so kazali kontinuiran napredek tekom trajanja študije. Napredovali so glede zavedanja, komunikacije in motivacije in zmanjšanje hiperaktivnosti, razdražljivosti, izčrpanosti in brezvoljnosti ter ponavljajočih se gibov. Ta napredek pa je izginil, ko 4 tedne niso več uživali sulforafana.
Raziskava je bila objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Letošnja spomladansko-poletna sezona prinaša kar nekaj zanimivih modnih novosti in ena izmed njih so zagotovo široke ...