Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

So jajčni rumenjaki res nezdravi?

16. apr 2015 11:52
0

Oglasno sporočilo

Daleč od tega – gre le za še en, davno preživet mit. Jajca – z rumenjaki vred – so namreč eno izmed živil, ki jim lahko mirno rečemo superhrana. So namreč izvrsten vir beljakovin (približno 7 g na večje jajce), tako zelo zdravih omega-3 maščobnih kislin in še mnogih drugih zdravih sestavin, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Eno jajce vsebuje približno 180 miligramov holesterola, ki se v celoti nahaja v rumenjaku. Ker so nekoč mislili, da se holesterol v krvi povišuje z uživanjem hrane, ki ga vsebuje, so seveda jajca po hitrem postopku uvrstili na 'nasičene in večkrat nasičene maščobe in ne holesterol, ki se nahaja v hrani. Pa ne le to – naše telo holesterol celo potrebuje, da lahko proizvaja hormon testosteron, ki nam daje energijo in sodeluje pri gradnji mišic.

Raziskava, opravljena na univerzi Connecticut je celo pokazala, da jajčni rumenjaki znižujejo slab ali LDL holesterol. Načeloma naj bi bilo zaužitje približno 300 mg holesterola na dan popolnoma sprejemljivo, razen, če imate precej povišan holesterol ali zgodovino bolezni srca in ožilja v družini. Poleg zdravih maščob omega-3 in nujno potrebnega holesterola pa jajčni rumenjaki vsebujejo še vrsto drugih zdravih snovi: skoraj vse vitamine (je eden redkih naravnih virov vitamina D), minerale, lecitin, holin, L-arginin, levcin in druge.

Skratka, nobenega razloga ni, da bi se še naprej izogibali jajcem ali rumenjakom, zato pozabite na mit, da so nezdravi in jih čim prej umestite v svoj jedilnik.

PREBERITE TUDI: Jajca zvišujejo holesterol – mit ali resnica?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Postenje je ena najbolj zdravih stvari, ki jih lahko naredimo zase.