Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mediteranska prehrana zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen

12. maj 2021 9:30
0

Oglasno sporočilo

... tveganje za Alzheimerjevo bolezen tako, da pomaga očistiti možgane. Uživanje mediteranske prehrane vam lahko pomaga zaščititi možgane pred Alzheimerjevo boleznijo. To je zaključek nove študije, objavljene 5. maja v spletni številki Neurology, medicinske revije Ameriške akademije za nevrologijo.

Raziskovalci so ugotovili, da prehrana z visoko vsebnostjo nenasičenih maščob, rib, sadja in zelenjave ter z malo mleka in rdečega mesa, lahko pomaga očistiti možgane zaradi kopičenja beljakovin, povezanih z izgubo spomina in demenco. Poročali so, da so se udeleženci študije, ki so natančneje sledili dieti, bolje odrezali pri kognitivnih testih in pokazali manjše krčenje možganskega volumna in biomarkerjev beljakovin, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. Testiranje spomina je pokazalo, da se udeleženci, ki diete niso upoštevali tako natančno, niso tako dobro odrezali.

Strokovnjaki niso presenečeni

Te ugotovitve niso presenečenje za prehranski strokovnjakinji Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, nutricionistko in avtorico knjige "Skinny Liver" in Caroline West Passerrello, MS, RDN, LDN, tiskovno predstavnico Akademije za prehrano in dietetiko.

"Ker nenasičene maščobe, ribe, sadje, leča in zelenjava predstavljajo večino prehrane, tisti, ki sledijo dieti, uživajo večje količine zdravih hranil v možganih," je dejal Kirkpatrickova za znan zdravstveni portal.

"Hranila, kot so omega-3 maščobne kisline, polifenoli, specifični minerali in beljakovine, ki se trajno zaužijejo po tem načinu prehranjevanja, spodbujajo zdravje možganov in lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za številne kronične bolezni," je še dodala. Passerrellotova pravi, da rezultati niso presenetljivi. Veliko dokazov kaže, da to, kar jemo, vpliva na naše spominske sposobnosti. "Verjamem, da ta raziskava postaja specifična in kaže na razlog, zakaj so ta posebna živila in hranila lahko koristna," je razkrila.

PREBERITE TUDI: Mediteranska dieta izboljša zdravje srca

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zaradi visoke cene in priljubljenosti je oljčno olje pogosto predmet goljufij na različnih stopnjah predelave, pakiranja in distribucije.