Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Levičarji imajo kar nekaj prednosti pred desničarji, kažejo posnetki možganov

16. sep 2019 13:48
0

Oglasno sporočilo

To naj bi torej veljalo tudi za levičarje, ki jih je le okoli 10 odstotkov, medtem ko je 90 % prebivalstva desničarjev. Posnetki njihovih možganov in raziskave to tudi potrjujejo. Zadnja tovrstna raziskava, objavljena v znanstveni publikaciji Brain, je pokazala, da imajo levičarji kar nekaj prednosti, čeprav raziskovalci še niso uspeli ugotoviti, kako je roka, s katero pišemo in jo največ uporabljamo, povezana z delovanjem možganov.

S preučevanjem posnetkov možganov, narejenih z magnetno resonanco MRI, so raziskovalci z univerze Oxford preučevali povezavo med genetiko, možgani in dominantno roko. Ugotovili so, da so levičarji bolj jezikovno nadarjeni kot desničarji. Pri levičarjih sta leva in desna polovica možganov pokazali precej intenzivnejšo aktivnost v regijah, povezanih z jezikovnimi sposobnostmi. Poleg tega naj bi bili levičarji na splošno bolj občutljivi.

“Mnogi raziskovalci so že preučevali biološko osnovo levičarstva, a z uporabo posnetkov možganov z britanske Biobanke nam je uspelo precej bolj osvetliti procese, ki vodijo v nastanek levičarstva,” je povedal avtor študije, dr. Akira Wiberg. “Pri levičarjih jezikovni predeli leve in desne polovice možganov komunicirajo med sabo bolj usklajeno.”

PREBERITE TUDI: 12 dejstev o levičarjih, ki jih niste vedeli

Ugotovili pa so tudi, da se to, katera bo naša dominantna roka, verjetno določi že v maternici. “Veliko živali kaže levo-desno asimetrijo pri svojem razvoju; npr. ko se polžu zvija lupina, se na levo ali na desno stran, in to določa genetika," je povedala profesorica Gwenaelle Douaud z univerze Oxford. "Sedaj pa smo prvič uspeli dokazati na ljudeh, da so razlike, povezane z dominantno roko, dejansko vidne tudi v možganih.”

Čeprav je manj kot 10 odstotkov populacije levičarjev in je bilo med vsemi posnetki možganov tudi manj kot 10 odstotkov levičarjev, pa je dr. Wiberg poudaril, da “to ne pomeni, da so si levičarji med sabo podobni.” Raziskovalca z Oxforda sta ugotovila še, da je za levičarje manj verjetno, da bodo razvili Parkinsonovo bolezen in več možnosti za shizofrenijo.

PREBERITE TUDI: Kako to, da ste levičar ali desničar, vpliva na vaše odločitve?

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zadnja leta smo priča zelo močnim make-upom tudi med 'navadnimi ...