Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

L-teanin proti tesnobi in za boljši spanec

26. nov 2022 20:04
0

Oglasno sporočilo

Aminokislina L-teanin učinkovito blaži zmerno do celo hudo tesnobo in ob tem ne povzroča zaspanosti – ravno nasprotno: ima ugoden vpliv na kognitivne sposobnosti in zbranost.

Zeleni čaj se v tradicionalni kitajski medicini uporablja kot krepčilno sredstvo, saj vsebuje številne bioaktivne sestavine, vključno z aminokislino L-teaninom. V zadnjih letih so L-teanin pridobivali iz zelenega čaja in dandanes ga čedalje pogosteje uporabljajo za blaženje simptomov tesnobe in depresivnega razpoloženja. Pomirjevalni učinki L-teanina naj bi tudi ublažili stimulativne učinke kofeina v zelenem čaju.

L-Teanin proti anksioznosti učinkuje s povečano aktivnostjo alfa možganskih valov in povečano sintezo GABE. Povečana GABA posledično poveča raven dopamina in serotonina v možganih, kar povzroči splošni občutek miru in dobrega počutja, zelo ugoden vpliv pa ima tudi na spanec.

Spremembe električne aktivnosti možganov, merjene z EEG, so odvisne od odmerka in so podobne koristnim spremembam EEG, opaženim pri meditaciji, vključno s povečanim valovanjem alfa v okcipitalnem in parietalnem območju možganov.

Učinek pomiritve se običajno pojavi v 30 do 40 minutah po zaužitju L-Teanina v odmerku od 200 do 600 mg in običajno traja od 8 do 10 ur. Simptomi zmerne anksioznosti se pogosto izboljšajo z jemanjem 200 mg 2-krat do 3-krat na dan. Pri hujših simptomih tesnobe so lahko potrebni višji odmerki, od 600 mg do 800 mg dnevno ali celo v enem odmerku.

V nasprotju z benzodiazepini in drugimi zdravili proti tesnobi L-Teanin tudi ne povzroča povečane zaspanosti, upočasnjenih refleksov ali slabše koncentracije, ter ne uničuje kognitivnih sposobnosti.

Za razliko od farmacevtskih snovi L-Teanin nima negativnih stranskih učinkov niti pri višjih odmerkih in ne povzroča odvisnosti; prav tako ni poročil o interakcijah z drugimi naravnimi izdelki ali sintetičnimi zdravili.

Sicer pa ima L-teanin še veliko drugih ugodnih učinkov na ljudi, o katerih si lahko več preberete v članku.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čedalje več ljudi ima težave s ščitnico – s hipotirozo, Hashimotovo boleznijo, hipertirozo in Gravejevo boleznijo.