Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Jabolko na dan odžene kardiologa stran!

3. apr 2017 8:48
0

Oglasno sporočilo
... primere zdravih oseb srednjih let, ki so štiri tedne vsakodnevno uživale eno jabolko. Tako se jim je za 40 odstotkov zmanjšala raven snovi v krvi, ki lahko prispevajo k poapnenju žil. Jemanje kapsul, ki vsebujejo polifenole – tip antioksidantov, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi – ima podoben učinek, vendar vseeno ne tako velik kot samo uživanje (seveda ekološko pridelanih in na soncu dozorelih) jabolk.
 

PREBERITE TUDI: Jabolka najbolj polna pesticidov!

 
V študiji so ugotovili, da jabolka znižujejo koncentracijo oksidiranega LDL (slabega) holesterola v krvi. Ko se torej holesterol LDL poveže s škodljivimi prostimi radikali, oksidira, in takšen lahko hitreje povzroči vnetje in poškodbe tkiva. V takšni obliki je LDL namreč idealen za začetek nastajanja ateroskleroze ali poapnenja žil. "Z enim jabolkom na dan v obdobju štirih tednov dosežemo ogromen učinek proti LDL in tako preprečimo, da bi oksidiral," je povedal eden izmed raziskovalcev. Razlika je bila podobna pri ljudeh z normalnimi koronarnimi arterijami kot tudi pri tistih, ki trpijo za koronarno boleznijo. Tako je zaužiti vsaj eno jabolko na dan koristno in priporočljivo prav za vse.
 
V študijo so vključili zdrave nekadilce med 40. in 60. letom, ki so jabolka uživali manj kot dvakrat mesečno in niso uživali prehranskih dopolnil, ki bi vsebovali polifenole ali druge rastlinske koncentrate. V študiji jih je 16 uživalo jabolka; 17 jih je jemalo kapsule s polifenoli, 18 pa jih je uživalo placebo, ki ne vsebuje polifenolov. Raziskovalci so tako ugotovili, da tisti, ki so uživali neko drugo snov, ki ne vsebuje polifenolov, niso dosegli nikakršnega učinka na LDL. Prišli so tudi do ugotovitev, da ima najboljši učinek uživanje jabolk, sledi jim jemanje pripravkov s polifenoli, saj jabolka vsebujejo tudi druge snovi, ki prispevajo k najboljšemu učinku na LDL.
 
Kot dodatek in spodbuda za vsakodnevno uživanje jabolk pa naj pove tudi ugotovitev, da ima uživanje jabolk tudi nekaj učinkov na antioksidante v slini, ki je pomembna za zdravje zob in ustne votline.
 

Dan torej pričnite z jabolkom!

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ni boljšega dokaza, da se moda neprestano vrača, kot tile zvezdniški outfiti.