Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Strokovnjaki svarijo: pametni telefoni in tablice povzročajo duševne težave že pri starosti dveh let

21. maj 2019 8:12
0

Oglasno sporočilo

Le ura na dan, preživeta pred ekranom, lahko povzroči, da bo otrok razvil anksiozne ali depresivne motnje, zaradi česar so manj radovedni, težje dokončajo naloge, so manj čustveno stabilni in imajo manjšo samokontrolo. 

PREBERITE TUDI: Kaj storiti, da otroci med počitnicami ne bodo le pred ekrani?


Čeprav so najstniki najbolj ogroženi zaradi škodljivih naprav, so prizadeti tudi otroci, mlajši od 10 let in njihovi še vedno razvijajoči se možgani. Raziskave kažejo, da nekateri otroci pred ekrani preživijo tudi 5 ur na dan. “Polovica duševnih bolezni se razvije v puberteti”, pravita profesorja Jean Twenge in Keith Campbell, ki sta opravljala raziskave o uporabi naprav, kot so telefoni in tablice in povezave z duševnimi motnjami. “Pomembno je, da najdemo dejavnike, ki so povezani z duševnim stanjem, ki jih lahko spremenimo; otroci in najstniki preveč časa preživijo pred ekrani in to je potrebno spremeniti”, sta še dodala. 

Dejavniki tveganja za nastanek duševnih motenj povezan s časom, ki ga otroci preživijo pred ekrani

Strokovnjaki so tudi povedali, da so rezultati raziskave pokazali, da so otroci, ki so pred ekrani preživeli več kot 7 ur dnevno, imeli večje dejavnike tveganja, da bodo razvili anksiozno-depresivno motnjo, kot tisti, ki so pred ekrani preživeli ‘le’ eno uro. Povezava med ekrani in počutjem je večja pri najstnikih, kot pri manjših otrocih. To je zato, ker otroci več časa preživijo pred televizijo in videoposnetki, medtem ko najstniki več časa preživijo na družbenih omrežjih, za katere pa je znano, da na človeka delujejo slabo. 

Ostale ugotovitve:

 • Predšolski otroci, ki veliko uporabljajo naprave, precej hitreje izgubijo nadzor in se ujezijo in se težje umirijo, ko so vzhičeni. 
 • 42,4, odstotkov otrok, starih od 14 do 17 let, ki preživijo več kot sedem ur na napravah, niso bili spodobno dokončati zadanih nalog.
 • Eden od devetih otrok, starih od 11 do 13 let, ki preživi uro dnevno na ekranih, niso bili radovedni ali vedoželjni ali zainteresirani za učenje novih stvari. 

Strokovnjaki svarijo, da se otroci, ki so obsedeni z napravami, soočajo z nespečnostjo, debelostjo, izgubljajo socialne veščine, poleg tega pa so izpostavljeni tudi nadlegovanju preko interneta. Starši in učitelji bi morali otrokom prepovedati gledanje televizije, kadar se učijo, družijo, jejo ali celo, ko se gibajo. Otroci, stari od dve do pet let, bi pred ekrani morali preživeti največ eno uro, najstniki in šoloobvezni otroci pa največ dve uri. 

PREBERITE TUDI: Preobremenjeni otroci: Zdravniki predpisujejo igro in zabavo

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • mijauuu je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Posebnih priprav na poletje nimam, razen tega, da naredim malo reda med oblekami v omarah in preverim stanje sandalov Smile Glede kože pa obvezen spf 50, izogibanje namočnejšemu soncu (kakor se pač da), več vlaženja obraza Smile
    0
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 2 dnevoma
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 2 dnevoma
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 2 dnevoma
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.