Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

"Ozempic otroci" v porastu: celo neplodne ženske zanosijo, ko ga jemljejo

25. apr 2024 20:06
0

Ženske poročajo o nepričakovanih nosečnostih med jemanjem zdravila za hujšanje – tudi če so se pred tem spopadale z neplodnostjo ali so celo uporabljale kontracepcijo.

Ženske poročajo, da so med jemanjem priljubljenih zdravil za sladkorne bolnike Ozempic in Wegovy, ki pa jih mnogi zlorabljajo za hujšanje, zanosile – tudi če so uporabljale kontracepcijo, se spopadale z neplodnostjo ali bile starejše in so mislile, da so rodna leta že mimo.

"Ker je moja zadnja nosečnost zahtevala dolgotrajen proces zanositve, sem domnevala, da zagotovo ne bom zanosila pri 40 letih! To ne more biti. No, pa sem noseča! To ni bilo tisto, kar sva načrtovala, vendar je bilo dobrodošlo presenečenje," je na podredditu Ozempic delila ena od članic.

In ni edina: Podreddit je poln podobnih zgodb: "Neplodna sem že 14 let, po dveh mesecih jemanja OZ pa sem zdaj noseča... milo rečeno, šokantno."

"Borila sem se s težavami z neplodnostjo zaradi PCOS/ inzulinske rezistence/ debelosti in čeprav sem še vedno predebela, sem končno dobila pozitiven test!" je delila druga.

"Jemala sem kontracepcijo in ta nosečnost je bila zelo nenačrtovana. Imam dolgo zgodovino splavov in mrtvorojenega otroka in pred dvema letoma sem se odločila, da ne bom več poskušala zanositi, v tem času pa sem začela uporabljati Ozempic in izgubila 70 kilogramov," je zapisala druga. 

TikTok je prav tako poln videoposnetkov mater, ki delijo svoja potovanja z "Ozempic Baby". "Zahvaljujoč Ozempicu ... se je to iz poti hujšanja spremenilo v dnevnik nosečnosti," je delila ustvarjalka vsebine Raven Rechelle.

Neka uporabnica spletne strani TikToker, ki pravi, da je zanosila z zdravilom Ozempic, pa je povedala, da je njen zdravnik omenil, da bi lahko bila z zdravilom bolj plodna.

"Dejansko sem videla nekaj svojih pacientk, ki so po nekaj mesecih uporabe zdravila za hujšanje prišle k meni in imele te nepričakovane otroke ali nepričakovane nosečnosti," je povedala Dr. Iman Saleh, porodničarka in ginekologinja ter direktorica medicine debelosti na oddelku za bariatrijo v Northwellu.

Aktivna sestavina teh zdravil je semaglutid, ki deluje v možganih in vpliva na občutek sitosti. Pod blagovno znamko Ozempic ga je FDA odobrila za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, za 'zdravljenje' debelosti pa ga uporabljajo pod blagovno znamko Wegovy. Gre za isto molekulo, ki se uporablja za obe indikaciji – vendar je postala vse bolj priljubljena kot hitro sredstvo za hujšanje, še zlasti med zvezdniki.

Ali Ozempic res poveča plodnost?

"Da – posredno," je povedala Dr. Saleh. "Tudi če gre za izgubo teže 5, 10 kilogramov, lahko pacientke zaradi tega dejansko obnovijo ovulacijo in lahko zanosijo," pravi Dr. Saleh. Debelost je namreč zdravje tako obremenjujoča, da lahko prepreči zanositev.

"Naše maščobne celice proizvajajo estrogen in estrogen lahko negativno vpliva na naše jajčnike v smislu zmanjšane ali motene ovulacije. Prav tako lahko negativno vpliva na endometrijsko sluznico," pravi Dr. Saleh. "Ko ženske shujšajo, tudi če zelo malo, postanejo bolj plodne in zanosijo."

"Morda obstaja tudi interakcija med delovanjem zdravil za hujšanje in tem, kako se v telesu predeluje kontracepcija," je dejala. "Obstaja komponenta z zmanjšanim praznjenjem želodca ali upočasnitvijo črevesja. Ko uporabljamo ta zdravila, da bi ljudje postali bolj polni, se absorpcija v našem telesu spremeni. In zato lahko absorpcija pri bolnikih, ki jemljejo kontracepcijska sredstva, vpliva na učinkovitost kontracepcijskih sredstev."

Poročila o ženskah, ki so zanosile ob jemanju teh zdravil, so tako razširjena, da je proizvajalec zdravil, družba Novo Nordisk, ustanovil register Wegovy Pregnancy, ki ga je odobrila FDA in v katerem lahko bolniki in izvajalci delijo podrobnosti o svojih nosečnostih med jemanjem zdravil.

"Nosečnost ali namera zanositve sta bili izključitveni merili v naših preskušanjih s semaglutidom pri debelosti in sladkorni bolezni tipa 2," so povedali pri družbi Novo Nordisk.

"Zato so podatki iz kliničnih preskušanj z uporabo semaglutida pri nosečnicah omejeni. Kljub temu so informacije, povezane z nosečnostjo, navedene v poglavjih 8.1 in 8.3 informacij za predpisovanje zdravil za zdravila Ozempic in Wegovy."

Trenutno poteka študija za evakuacijo varnosti izpostavljenosti zdravilu Wegovy med nosečnostjo, ki bo predvidoma zaključena avgusta 2027. Vendar je na spletni strani zdravila Wegovy navedeno: "Lahko povzroči poškodbe ploda. Ob ugotovljeni nosečnosti prenehajte uporabljati zdravilo Wegovy."

Dr. Saleh pravi: "Veliko žensk ga uporablja za hujšanje, da bi dosegli določeno težo pred zanositvijo. Priporočamo jim, da zdravilo prenehajo jemati dva meseca prej."

Ozempic ogroža zdravo nosečnost

Jemanje semaglutida med nosečnostjo je lahko nevarno, opozarjajo zdravniki, in celo proizvajalec pravi, da ga ne smete jemati, če nameravate zanositi.

"Nosečnost ali namera zanositve sta bili izključitveni merili v naših preskušanjih s semaglutidom pri debelosti in sladkorni bolezni tipa 2," je dejal predstavnik proizvajalca zdravila Novo Nordisk. "Zato so podatki iz kliničnih preskušanj o uporabi semaglutida pri nosečnicah omejeni."

Vendar je "znano, da zdravilo v študijah na živalih povzroča zaplete in nepravilnosti v nosečnosti, zato je treba ženskam, ki načrtujejo nosečnost, svetovati, naj jih ne jemljejo," je za The Times povedal Ying Cheong, profesor reproduktivne medicine na univerzi Southampton.

Profesorica Tricia Tan z oddelka za presnovo, prebavo in razmnoževanje na londonskem Imperial Collegeu pa je povedala, da teh zdravil med nosečnostjo ne bi smeli uporabljati. "Študije na živalih so pokazale, da so imeli dojenčki, rojeni živalim, ki so prejemale ta zdravila, težave."

Ta navodila je ponovila tudi družba Novo Nordisk, ki je povedala, da "je zaradi dolgega obdobja izpiranja semaglutida pri ženskah priporočljivo prenehati jemati zdravilo Wegovy vsaj dva meseca pred načrtovano nosečnostjo".

Predstavnik je dodal, da "lahko izpostavljenost semaglutidu med nosečnostjo predstavlja potencialno tveganje za plod. Poleg tega hujšanje nosečnicam ne prinaša nobenih koristi in lahko povzroči poškodbe ploda. Ko se nosečnost prepozna, je treba noseče pacientke opozoriti na tveganje za plod in prenehati z uporabo zdravila Wegovy."

Vendar je težava v tem, da mnoge od teh nosečnosti niso načrtovane in – kot pišejo pri The Times – ga zdravniki predpisujejo brez recepta za zdravljenje drugih bolezni, kot je sindrom policističnih jajčnikov.

Kot je povedal predstavnik družbe Novo Nordisk, "vedno radi okrepimo indikacije za zdravila Wegovy in Ozempic, ki jih je odobrila FDA, kadar koli je to mogoče," in dodal, da je zdravilo Ozempic odobreno s strani FDA za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, medtem ko je zdravilo Wegovy odobreno s strani FDA "za zmanjšanje tveganja večjih srčno-žilnih dogodkov, kot so smrt, srčni napad in kap, pri odraslih z znano srčno boleznijo in bodisi debelostjo ali prekomerno telesno težo."

PREBERITE TUDI: Zvezdniki, ki so priznali, da so shujšali s pomočjo Ozempica

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.