Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

10 stvari, ki se jim raje izognite, če želite zanositi

27. nov 2017 10:09
0

Oglasno sporočilo

Ne poudarjamo zaman, da je zdrav življenjski slog tisti, ki nam prinese zdravje in srečo. Zdrav življenjski slog namreč pripomore k mnogim dejavnikom v našem življenju, med drugim vpliva tudi na zanositev.

PREBERITE TUDI: Ali nosečnice lahko telovadijo?

Zdrav življenjski slog tako lahko dobro vpliva na naše telo, slabe, nezdrave navade pa imajo na naše telo slab vpliv. Tudi na zanositev lahko vpliva marsikaj, zagotovo pa bo telesu dobro delo, če se naslednjim navadam odrečete:

1. Preveč kofeina

Ne skrbite, ni se vam treba odreči jutranji kavi. Pazite le, da ne popijete preveč kofeina. Preveliko uživanje kofeina je namreč dokazano povezano s težavami s plodnostjo. Tako ali tako boste že med nosečnostjo morale paziti na vnos kofeina, zato ne bo nič hudega, če boste na to pozorne že zdaj.

2. Kajenje

Če kadite, verjetno načrtujete, da boste med nosečnostjo s tem prenehale, saj se zavedate, kako kajenje slabo vpliva na razvoj ploda. Škodljivosti kajenja bi se morale zavedati že zdaj, saj vpliva tudi na plodnost. Dokazano je namreč, da kadilke težje in počasneje zanosijo. Kajenje poveča možnosti za spontani splav in zunajmaternično nosečnost.

3. Alkohol

Pitje alkohola lahko povzroči neredno menstruacijo, vpliva pa tudi na nepravilne ravni estrogena in progesterona, Pitje alkohola lahko vpliva tudi na partnerjevo plodnost. Če se trudite zanositi, bi morali s pitjem alkohola prenehati, kajti lahko se zgodi, da boste že noseči pili alkohol, pa za to ne boste niti vedeli. Alkohol dokazano škodljivo vpliva na razvoj ploda.

4. Pretirano nihanje telesne teže

Preveliko nihanje telesne teže lahko vpliva na nereden menstrualni ciklus. Debelost dokazano vpliva na težave s plodnostjo.

5. Nezdrava prehrana

Veliko je mitov o tem, da določena hrana vpliva na večjo plodnost in s tem hitrejšo zanositev. Miti - resnični ali ne - resnica je ta, da če bo vaše telo v zdravem stanju, bo vsekakor več možnosti za zanositev. Tako ali tako je pomembno, da imate ob spočetju otroka in zgodnji nosečnosti v vašem telesu dovolj hranil, da se bo plod zdravo razvil. 

PREBERITE TUDI: Krvna skupina vpliva na zmožnost zanositve

6. Zanemarjanje zob

Zdravje se začne v ustni votlini. Slaba ustna higiena povzroči številne bolezni, med drugim vpliva na človeško spermo.

7. Lenoba

Če vas popada 'lenoritis', zaradi katerega pretežno sedite in ležite, s tem takoj prenehajte. Raziskave so pokazale, da že blaga telesna aktivnost prepolovi čas, ki traja od odločitve do zanositve. Premajhna telesna aktivnost že tako ali drugače slabi vaše telo in um. A pozor... (točka 8);

8. Pretirana aktivnost

Raziskava, ki je pokazala, da premajhna telesna aktivnost vpliva na zanositev (beri točko 7), je podala tudi druge zanimive rezultate in sicer, da tudi pretirana telesna aktivnost ni priporočljiva, če želite zanositi, saj poveča čas, ki traja, preden ženska zanosi. Pretirana aktivnost lahko povzroči motnje v menstrualnem ciklusu ter povzroča neplodnost. Aktivnost je torej priporočljiva - a le zmerna.

9. BPA

BPA je kemikalija, ki jo najdemo v plastičnih predmetih - tudi v steklenicah z vodo. Nekatere raziskave so pokazale, da bi lahko visoka izpostavljenost BPA vplivala na moško in žensko plodnost, ker bi lahko zmanjšalo število semenčic ali zmanjšalo število sposobnih jajčec. Pravzaprav nikakor ni mogoče preprečiti izpostavljenosti BPA, vendar le-to lahko vsaj omejite, tako da se izognete konzervirani hrani in čemerkoli, kar je hranjeno v iz plastični embalaži.

10. Stres

Vsi se v življenju soočamo s stresom. Dokler je le-ta v mejah normalne, za človeka ni pretirano škodljiv. Kronični ali intenzivni stres pa lahko vpliva na reprodukcijo. Raziskave so pokazale, da dejavnosti, ki sproščajo (meditacija, masaža, joga, čas zase) zmanjšajo čas od odločitve za otroka do zanositve.

PREBERITE TUDI: Zanositev - kateri dejavniki vplivajo?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da so necepljeni otroci bolj zdravi kot cepljeni, že dolgo ni več skrivnost.