Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zanositev - kateri dejavniki vplivajo?

Dejavniki, ki vplivajo na zanositev

26. okt 2012 9:02 Vanja Šnopl
1

Oglasno sporočilo

Čas, ko poskušate zanositi, je eden najbolj razburljivih v življenju para in verjetno si želite, da bi do tega prišlo čim prej. Tudi če ne zanosite tako hitro, kot bi si želeli, vzroka za skrb običajno ni.

zanositev_oploditev

Na možnost zanositve vplivajo številni dejavniki. Mednje sodijo starost, čas in pogostnost spolnih odnosov v času ovulacije, koliko časa poskušate zanositi, ali ste že bili noseči, ustrezna prehrana, ohranjanje primerne telesne teže ter izogibanje kajenju, pitju alkohola in drogam. Pri večini parov, ki skušajo zanositi, je verjetnost, da bo ženska zanosila, 15 % do 25 % v posameznem mesecu.


Dejavniki, ki vplivajo na zanositev

1. Starost
Strokovnjaki z univerze University of Warwick in ekonomske šole London School of Economics so se odločili raziskati, ali se stopnja plodnosti žensk manjša z višjo starostjo ter količino časa, v katerem so se trudile zanositi. S pomočjo inštituta za zdravje National Institute for Health and Clinical Excellence so ugotovili, da imajo ženske v 25. letu starosti le še 15 % možnosti za spočetje otroka v naslednjem mesecu, če so se za to trudile vsaj pol leta. Z višjo starostjo pa se te seveda postopoma nižajo. Do dopolnjenega 30. leta starosti tako padejo na dobrih 13 %, že 5 let pozneje pa se možnosti za zanositev spustijo do pičlih 10 %.

Študija je dokazala, da so na istem tudi 25-letnice, ki poskušajo zanositi že nekaj več kot leto dni, po 40. letu starosti pa lahko zanosi le še ena izmed dvajsetih posameznic. Ker je starost poglavitni faktor za uspešno ustvarjanje družine, strokovnjaki opozarjajo, naj se posameznice, ki ne morejo spontano zanositi, čim prej posvetujejo z osebnim zdravnikom.

2. Spremljanje menstrualnega in ovulacijskega ciklusa
Zanositev je lahko v celoti odvisna od pravilne izbire časa. Če želite ugotoviti svoje najbolj plodne dni, je zelo pomembno, da spoznate svoje telo in svoj menstrualni ciklus. Menstrualni ciklus je pri ženskah različno dolg; pri 90 % žensk traja 25 do 35 dni. Začne se prvi dan menstruacije in konča en dan pred začetkom naslednje menstruacije. Pri normalnem ciklusu traja menstruacija 3 do 7 dni, ovulacija pa nastopi 12 do 16 dni pred začetkom naslednje menstruacije.

Ciklus urejajo hormoni. Na začetku ciklusa se v jajčnikih pod vplivom estrogena razvijejo jajčeca. Ženska ima ob rojstvu v jajčnikih 250.000 do 400.000 jajčec. Po puberteti se približno vsakih trideset dni pod vplivom delovanja hormonov eno jajčece sprosti iz jajčnika. Sredi ciklusa, ko je estrogena največ, se količina luteinizirajočega hormona nenadno poveča in hitro zmanjša, kar povzroči, da se jajčece sprosti (ovulacija). Po ovulaciji začne naraščati količina progesterona, kar maternico pripravi na nosečnost. Če maternica ne sprejme oplojenega jajčeca, količina progesterona pade in pojavi se menstruacija (mesečna krvavitev je izluščenje maternične sluznice). Če se oplojeno jajčece uspešno ugnezdi v maternici, nastopi nosečnost in menstruacija izostane. To se običajno zgodi približno teden dni po oploditvi.

Vendar vsi ciklusi niso redni in matematično natančni, zato se težko zanašamo na številke. Ženska lahko ob rednem spremljanju menstrualnega ciklusa sama ugotovi kdaj je nastopil čas ovulacije. Opazuje naj svojo sluz iz nožnice, ki je med ovulacijo podobna surovemu beljaku, zelo lepljiva in se dobro razteguje v tanko nit. Pred in po ovulaciji je redkejša in ni lepljiva. Ovulacijo vidimo še z opazovanjem čiste sline ali sluzi pod povečavo – takrat kristalizira v obliki praprotnih listov.

Poudariti velja, da naj žensk ne skrbi sluz na spodnjih hlačkah. Bolj je sluz bogata, bolj je tudi ženska hormonsko dejavna. Vse to omogoča prijetnejši spolni odnos in poveča možnost zanositve. Ovulacija je včasih povezana z napetostjo ali bolečino v trebuhu, ki običajno izgine po 24 urah. Lahko pride do rahle krvavitve ali rjavkastega izcedka iz nožnice. Tretji znak je rahlo povišana telesna temperatura ali t.i. bazalna temperatura. V času ovulacije ima ženska približno pol stopinje višjo telesno temperaturo.

zanositev_test2

Pojdi na stran

1

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • dajla

   • 14. dec 2012 11:49

    hehe....na tak način je prišla moja dajla...hhee

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 9 h
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 11 h
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 14 h
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
   • lalalaand je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 2 dnevoma
    Na poletje se pripravljam tako, da poskušam čimbolj zdravo jesti, torej čim manj predelane hrane in čimveč zdrave in sveže hrane. Poleg tega se poskušam čimveč gibati.

    Moja poletna nega kože obvezno vsebuje kremo z spf, brez katere ne morem ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.