Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zanositev - kateri dejavniki vplivajo?

Dejavniki, ki vplivajo na zanositev

26. okt 2012 9:02 Vanja Šnopl
1

Oglasno sporočilo

Čas, ko poskušate zanositi, je eden najbolj razburljivih v življenju para in verjetno si želite, da bi do tega prišlo čim prej. Tudi če ne zanosite tako hitro, kot bi si želeli, vzroka za skrb običajno ni.

zanositev_oploditev

Na možnost zanositve vplivajo številni dejavniki. Mednje sodijo starost, čas in pogostnost spolnih odnosov v času ovulacije, koliko časa poskušate zanositi, ali ste že bili noseči, ustrezna prehrana, ohranjanje primerne telesne teže ter izogibanje kajenju, pitju alkohola in drogam. Pri večini parov, ki skušajo zanositi, je verjetnost, da bo ženska zanosila, 15 % do 25 % v posameznem mesecu.


Dejavniki, ki vplivajo na zanositev

1. Starost
Strokovnjaki z univerze University of Warwick in ekonomske šole London School of Economics so se odločili raziskati, ali se stopnja plodnosti žensk manjša z višjo starostjo ter količino časa, v katerem so se trudile zanositi. S pomočjo inštituta za zdravje National Institute for Health and Clinical Excellence so ugotovili, da imajo ženske v 25. letu starosti le še 15 % možnosti za spočetje otroka v naslednjem mesecu, če so se za to trudile vsaj pol leta. Z višjo starostjo pa se te seveda postopoma nižajo. Do dopolnjenega 30. leta starosti tako padejo na dobrih 13 %, že 5 let pozneje pa se možnosti za zanositev spustijo do pičlih 10 %.

Študija je dokazala, da so na istem tudi 25-letnice, ki poskušajo zanositi že nekaj več kot leto dni, po 40. letu starosti pa lahko zanosi le še ena izmed dvajsetih posameznic. Ker je starost poglavitni faktor za uspešno ustvarjanje družine, strokovnjaki opozarjajo, naj se posameznice, ki ne morejo spontano zanositi, čim prej posvetujejo z osebnim zdravnikom.

2. Spremljanje menstrualnega in ovulacijskega ciklusa
Zanositev je lahko v celoti odvisna od pravilne izbire časa. Če želite ugotoviti svoje najbolj plodne dni, je zelo pomembno, da spoznate svoje telo in svoj menstrualni ciklus. Menstrualni ciklus je pri ženskah različno dolg; pri 90 % žensk traja 25 do 35 dni. Začne se prvi dan menstruacije in konča en dan pred začetkom naslednje menstruacije. Pri normalnem ciklusu traja menstruacija 3 do 7 dni, ovulacija pa nastopi 12 do 16 dni pred začetkom naslednje menstruacije.

Ciklus urejajo hormoni. Na začetku ciklusa se v jajčnikih pod vplivom estrogena razvijejo jajčeca. Ženska ima ob rojstvu v jajčnikih 250.000 do 400.000 jajčec. Po puberteti se približno vsakih trideset dni pod vplivom delovanja hormonov eno jajčece sprosti iz jajčnika. Sredi ciklusa, ko je estrogena največ, se količina luteinizirajočega hormona nenadno poveča in hitro zmanjša, kar povzroči, da se jajčece sprosti (ovulacija). Po ovulaciji začne naraščati količina progesterona, kar maternico pripravi na nosečnost. Če maternica ne sprejme oplojenega jajčeca, količina progesterona pade in pojavi se menstruacija (mesečna krvavitev je izluščenje maternične sluznice). Če se oplojeno jajčece uspešno ugnezdi v maternici, nastopi nosečnost in menstruacija izostane. To se običajno zgodi približno teden dni po oploditvi.

Vendar vsi ciklusi niso redni in matematično natančni, zato se težko zanašamo na številke. Ženska lahko ob rednem spremljanju menstrualnega ciklusa sama ugotovi kdaj je nastopil čas ovulacije. Opazuje naj svojo sluz iz nožnice, ki je med ovulacijo podobna surovemu beljaku, zelo lepljiva in se dobro razteguje v tanko nit. Pred in po ovulaciji je redkejša in ni lepljiva. Ovulacijo vidimo še z opazovanjem čiste sline ali sluzi pod povečavo – takrat kristalizira v obliki praprotnih listov.

Poudariti velja, da naj žensk ne skrbi sluz na spodnjih hlačkah. Bolj je sluz bogata, bolj je tudi ženska hormonsko dejavna. Vse to omogoča prijetnejši spolni odnos in poveča možnost zanositve. Ovulacija je včasih povezana z napetostjo ali bolečino v trebuhu, ki običajno izgine po 24 urah. Lahko pride do rahle krvavitve ali rjavkastega izcedka iz nožnice. Tretji znak je rahlo povišana telesna temperatura ali t.i. bazalna temperatura. V času ovulacije ima ženska približno pol stopinje višjo telesno temperaturo.

zanositev_test2

Pojdi na stran

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • dajla

   • 14. dec 2012 11:49

    hehe....na tak način je prišla moja dajla...hhee

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."