Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Doula, spremljevalka pri porodu

Doula – spremljevalka pri porodu

16. nov 2010 10:14 Martina Štirn
0

Oglasno sporočilo

Porod je bil v večini kultur (pri nas še do leta 1960) dogodek, kjer so prisostvovale predvsem ženske. Bolj izkušene, intuitivne in senzibilne ženske so porodnici pomagale pri porodu. Te ženske so bile babice in njihove spremljevalke. Med porodom so bile nenehno ob porodnici in ji nudile telesno in čustveno oporo. Ponekod je tako še danes.

S selitvijo porodnic od doma v bolnišnice in porodnišnice, je ta bistveni del pomoči pri porodu postopoma zamrl. Pri porodu je danes prisotno zdravstveno osebje, ki pa mora skrbeti za več porodnic hkrati. Tako je porod za oba bodoča starša bolj osamljeno in psihično stresno doživetje kot nekoč.

Prav zato so se v zahodnem svetu v zadnjih 30 letih ponovno uveljavile porodne spremljevalke – doule. Doula ženskam v nosečnosti, med porodom in po njem nudi telesno in čustveno oporo ter informacije, ki jih s partnerjem potrebujeta; nima nujno medicinske izobrazbe, dobro pa pozna fiziologijo poroda in je v večini primerov tudi sama rodila. Porodnici in partnerju pojasni, kar ju zanima, ali jima da kontakte stroke. Pomaga jima pri pridobivanju informacij pred, med in po porodu in je zagovornica pravic ženske, njenega partnerja in otročka v zdravstvenem sistemu. Tako ju razbremeni skrbi in strahov. Bistvo njenega dela je v ljubeči neprekinjeni podpori, ki temelji na znanstveno utemeljenem znanju, izkušnjah in bogati praksi doul po svetu. Pri nas se za poklic doule trenutno izobražuje približno 25 žensk, v okviru Združenja Naravni začetki.

Beseda doula (izg. dula) izvira iz stare grščine in v približnem prevodu pomeni žensko, ki služi. Izraz doula sta v zvezi s podporo pred, med in po porodu prva začela uporabljati medicinska raziskovalca dr. Marshall Klaus in dr. John Kennel.

Vloga doule

Nosečnica in njen partner si izbereta doulo, s katero se nato pred porodom srečata najmanj dvakrat. Na teh srečanjih se seznanijo o materinih željah, pričakovanjih in morebitnih strahovih glede poroda. Skupaj pripravijo prilagodljiv porodni načrt. Doula jima poda dodatne vire informacij, nosečnico pa nauči različnih tehnik sproščanja, s katerimi ji pomaga tudi med porodom. Za nasvete in vprašanja je dosegljiva ves čas nosečnosti. Najbolj pomembno zagotovilo, ki ga v času pred porodom lahko nudi bodočima staršema, je, da jima bo na razpolago ves čas poroda in da v tem času porodnice ne bo pustila same. Če je potrebno, porodna spremljevalka v porodni sobi zastopa interese ženske, partnerja in otroka. Dobro pozna porodni načrt ženske, njene potrebe in želje. Pozna pravice pacientov in poti za učinkovito komunikacijo z bolnišničnim osebjem.

Doula lahko spremlja porodnico ves čas poroda – na voljo je že pred odhodom v porodnišnico. Med porodom opogumlja žensko, poskrbi za njeno udobje in ji pomaga z masažnimi tehnikami ali akupresuro, porodno bolečino pa ji pomaga ublažiti tudi z drugimi neinvazivnimi in neškodljivimi metodami. Spodbuja jo tudi pri dihanju in sproščanju ter predlaga pri izbiri ustreznega položaja za dosego optimalnega napredovanja poroda. Pomaga ji preiti strah in razviti zaupanje v lastno telo in porodni proces. Pri vsem tem pa sodeluje in se usklajuje z babico. Po porodu ostane z novo družinico in starše osredotoči na novorojenčkove sposobnosti ter materi in novorojenčku pomaga pri vzpostavljanju dojenja.
Po porodu obišče žensko na domu in ji pomaga podoživeti njeno porodno izkušnjo in se o njej pogovoriti. Njen cilj je zagotoviti ženski varno in izpolnjujočo porodno izkušnjo, ki jo ohrani v lepem spominu.


Zakaj najeti doulo?

Ženske v trenutkih okoli porajanja potrebujejo veliko ljubezni in prijateljstva, ki jim ga nudijo njihovi partnerji. Poleg tega pa ženske potrebujejo mir, udobje, spoštovanje, neprestano spodbujanje in individualno oskrbo predvsem s strani žensk v njihovi družbi. To jim lahko nudijo tudi doule.
Kot pravi porodničar Odent, se morajo ženske v obdobju okoli rojstva otroka počutiti varne. Danes večina žensk v zahodnih državah rojeva v bolnišnicah (porodnišnicah), kjer je okolje neznano in neprijazno, kar pri večini vzbuja strah. Prav tako porodnica medicinsko sestro ali babico, ki bo vodila porod, večinoma spozna šele v porodni sobi. Moderna porodna oskrba žensko pogosto podredi institucionalni rutini, ki ima zaviralni učinek na napredovanje poroda.

Rezultati obsežnih raziskav, v katere je bilo vključenih preko 13.000 žensk iz enajstih držav, so pokazali, da so imele ženske, ki so bile deležne neprekinjene podpore med porodom, večjo možnost da se bo njihov porod zaključil spontano, brez interventnih medicinskih posegov (npr. uporabe vakuuma, porodnih klešč ali carskega reza). Prisotnost doule skrajša dolžino poroda, občutno pa se zmanjša tudi uporaba protibolečinskih sredstev. Ženske, ki rodijo ob pomoči doule, so bolj zadovoljne s svojo porodno izkušnjo, poleg tega pa so se pokazale prednosti neprekinjene podpore tudi pri dojenju in navezovanju stika med materjo in otrokom. Manjša je tudi verjetnost, da bo ženska imela poporodno stisko oz. depresijo. Na splošno so bili rezultati boljši, če doule niso bile del bolnišničnega osebja in če so bile prisotne že zgodaj – v začetku poroda. Negativnih učinkov niso zaznali.

Pojdi na stran

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.