Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Waldorfski vrtec

st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 8. feb 2008 14:03
Povezava do prispevka
Živjo!
Doma se odločamo glede izbire vrtca.
Vaša mnenja, vtisi, izkušnje, mogoče nasveti glede Waldorfskega?
Ja ali ne?
Hvala.

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
LoKo
Starost: 16Pridružen: 4. dec 2007Prispevkov: 84Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. feb 2008 14:43
Povezava do prispevka
Waldorfska pedagogika ima drugačne metode vzgajanja otroka tudi drugačno miselnost o poteku razvoja otroka, tako da ne bi bilo slabo prebrati kaj na temo waldorfske pedagogike in se potem lahko odločiš ali ti je všeč način vzgajanja, ki ga tretirajo v waldorfskem vrtcu. Osebno še nisem bila v waldorskem vrtcu, ampak jo poznam bolj iz teorije, ima pa svoje prednosti in slabosti (kot verjetno vsak vrtec). Če ti je torej njihov način všeč, zakaj pa ne... Kaj pa sploh pričakuješ od vrtca? Kakšne metode, načine dela z otrokom?
0
Nazaj na vrh
paisley
Starost: 40Pridružen: 18. maj 2005Prispevkov: 2025Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. feb 2008 17:51
Povezava do prispevka
S tem vrtcem nimam izkušenj iz prve roke, lahko pa podam svoje mnenje. Njihov koncept mi ni preveč všeč. Zdi se mi, da otroke preveč "zavijajo v vato". V zvezi s tem bi lahko naštela kar nekaj stvari, ki mi pri tem niso všeč, a sem bom osredotočila na eno. Tole je kopirano z njihove strani:

Otrok potrebuje celovito doživetje sveta, pri čemer se njegova čutila harmonično razvijajo. Zato otroke varujemo pred prezgodnjim intelektualnim učenjem, zlasti pa pred škodljivim vplivom medijev, ki so zanj razdiralni.

To se meni ne zdi preveč uredu. Otrok je za učenje v predšolskih letih zelo dojemljiv; obstajajo področja, ki se jih, ko so prava leta zamujena, kasneje celo ne da več nadomestiti. Sama sem s pedagoške branže in 3 leta učim, večinoma ravno predšolske otroke in nižje razrede OŠ. Učim angleščino, kar je morda celo za stopnjo zahtevnejše kot to, kar se otroci učijo v vrtcih. Ko sem bila mlajša, sem opravljala tudi kako počitniško delo kot
pomočnica v vrtcih, ker je moja mama vzgojiteljica, tako da poznam tudi to stran. Iz izkušenj ti lahko povem, da se da narediti ogromno, a otrokom to ni v breme. Če jim učenje podaš kot igro, imajo to celo zelo radi. Jih je pa treba malo motivirati in usmerjati, ker sami od sebe bi se pač  samo igrali in na poučen način se sami ne znajo. Zdaj pa, kakor veš. Jaz svojemu otroku ne bi želela odreči razvoja, ki ga lahko pri svojih letih doseže.

Poleg tega tudi zadnje uradne raziskave kažejo, da se permisivna vzgoja, ki se je forsirala v zadnjem desetletju, ni obnesla. Otroci s te generacije so generalno gledano egocentrični in slabo socializirani. Sicer pa ne rabiš uradnih raziskav, to ti lahko pove vsak učitelj (samo da bo verjetno uporabil kak drug, manj politično korekten izraz kot "slabo socializiran").

Se pa strinjam, da so nekateri otroci zaradi preambicioznih staršev lahko tudi preobremenjeni. Kljub temu ima waldorfski princip še ogrooomno rezerve.
Women, not girls, rule my world. - Prince
0
Nazaj na vrh
Lisa
Starost: -14Pridružen: 27. jan 2006Prispevkov: 927Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2008 10:23
Povezava do prispevka
Od kolegov otroci hodijo v ta vrtec in osnovno šolo in večkrat razlagajo kako in kaj je pri njih. Meni ni všeč, ker se mi zdi,da otroka ne postavijo na realna tla, se mi zdi, da jim poskušajo vcepit, da je svet popoln...In tako kot je Paisley rekla, otroka zavijajo v vato.
Ne vem, no, nočem nekaj obtoževat, ampak se mi zdi, da ko bo pa otrok enkrat vstopil v resnični svet, bo pa imel težave...Lahko pa da se motim.
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 52Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 10. feb 2008 11:47
Povezava do prispevka
Če bi imeli tak vrtec bližje, bi se gotovo odločili zanj. Iz strokovnih in osebnih vidikov, imamo dobre izkušnje z Waldorfskimi vzgojitelji in pedagogi. Gotovo ima tudi slabosti, ampak te so povsod. Ne ustreza pa vsaki družini, seveda. Kar pa se tiče zavijanja v vato in permisivne vzgoje, se mi nikakor ne zdi, da v Waldorfskih vrtcih to počnejo. Veliko bolj škodljivo za razvoj otroka se mi zdi, da se ga vzgaja po principu "vržemo ga v vodo, pa bo plaval". Pač odvisno, kam si usmerjen- pri nas nismo preveč storilnostno usmerjeni, pomembneje se nama zdi, kje se otrok dobro počuti.
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 10. feb 2008 21:44
Povezava do prispevka
Zanimivi komentarji!
"Zavijajo v vato" -zanimivo- slišim kar naprej, zdaj berem tukaj. Hm...

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
Tea1
Starost: 50Pridružen: 4. feb 2004Prispevkov: 2803Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. feb 2008 8:52
Povezava do prispevka
Saj jih ne zavijajo v vato- sploh ne. Poudarjajo oz. temeljijo pa na drugih vrednotah, ki so današnjemu materialističnemu dojemanju sveta morda malo tuje. Meni je všeč, ker otrokom ohranjajo otroštvo, kar je meni zelo pomembno- veliko igre z naravnimi materiali, pravljice, veliko ustvarjanja z najrazličnejšimi materiali in kar je morda najpomembnejše odlično sodelovanje s starši. Gradijo pa tudi na dobrih, staromodnih moralnih vrednotah, kot so npr. pomoč drugim.
In ne gre za permisivno vzgojo. Dostikrat ljudje  pojem permisivne in demokratične vzgoje malo  zamešajo.
Kar se pa tiče formulacije prezgodnjega intelektualnega učenja, sem pa skorajda prepričana, da tu ni mišljeno odklanjanje spontanega, igrivega učenja -v narekovajih- najrazličnejših konceptov z najrazličnejših področij, ampak tekmovalno in intelektualistično poučevanje branja, jezikov itd. Meni osebno se to zdi ok, pač nisem neka pristašica vpisovanja otroka na  3 krožke že v času  predšolskega obdobja oz. načrtnega poučevanja česarkoli, tudi če je to prek igre.
Glede razdiralnosti medijev- morda je to malce radikalno napisano, ampak dejstvo je, da mediji, predvsem TV negativno vplivajo na male možgane, ker jih v času gledanja deaktivirajo in naredijo pasivne- če pogledamo samo to in pustimo ob strani vse druge negativne plati. To potrjujejo vse modernejše raziskave, ki so se ukvarjale z vplivom medijev oz. tvja na otroke in ni neka newageovska fora.Nikakor pa ni res, da otrokom, ki obiskujejo w. vrtec, prepovejo tv in računalnik. Povejo pa, zakaj to iz razvojnega vidika ni priporočljivo in zakaj je kakšna druga dejavnost boljša.
Tudi jaz sem iz pedagoškega foha, waldorfske ped. ne poznam čisto od blizu, tako da sem morda v kakšnih detajlih brcnila v temo, ampak se mi zdi da ne prehudo.
Aja, vsako leto decembra imajo čudovit božični sejem. Pomoje je najboljše, če si malo ogledaš njihovo stran, potem greš pa direkt k njim po informacije.
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 52Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 11. feb 2008 13:24
Povezava do prispevka
Po mojem nisi čisto nič brcnila mimo. Točno to sem hotela povedati tudi sama v smislu ohranjanja otroštva.  Bravo Tea!
Mimogrede, tudi jaz sem iz zelo sorodnega foha, z mnogoletnimi izkušnjami pri delu z malčki.
0
Nazaj na vrh
iva
Starost: n/aPridružen: 16. feb 2006Prispevkov: 342Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2008 13:23
Povezava do prispevka
Meni se zdi Waldorfska metoda zelo zanimiva. Imam dva prijatelja, ki imata tam otroke, oziroma od enega hodijo že v Waldorfsko osnovno šolo. Onadva sta seveda zelo zadovoljna, je pa res, da je življenska filozofija v obeh družinah popolnoma drugačna, kot v povprečni slovenski družini. Njuni otroci  se mi zdijo zelo socialni, neagresivni, komunikativni, spretni. (lahko je to tudi naključje ali pa splet vseh srečnih okoliščin iz njunih družin). Je pa res, da so otroci iz teh vrtcov in osnovnih šol dokazano boljši v predmetih in vejah, ki vsebujejo izražanje, rokodelstvo in umetniško ustvarjanje in slabši v matematiki in podobnih predmetih. Po domače povedano za umetniško nadarjenega otroka je tak vrtec in osnovna šola pa tudi waldorfska gimnazija (ne vem če je že pri nas?) idealna.
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2008 13:29
Povezava do prispevka
Walfdorfska srednja je pa v Ljubljani Pod gradom. 
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2008 21:44
Povezava do prispevka
kaj pa, če so nadarjeni za umetnosi IN matematiko?
0
Nazaj na vrh
LoKo
Starost: 16Pridružen: 4. dec 2007Prispevkov: 84Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. feb 2008 0:10
Povezava do prispevka
Res da waldorfska pedagogika zelo poudarja umetnost in ustvarjanje na vse možne načine (od okraševanja zvezkov, ki so mimogrede res svojevrstna umetnost, če je imel kdo slučajno že priložnost videti lahko potrdi, do ročnih del: štrikanje, kvačkanje, kiparstvo,...), ampak ne bi rekla, da so zaradi tega kaj slabši v matematiki. Se mi zdi da je to čisto odvisno od vsakega posameznega otroka in od tega kako zna učitelj spodbujati njegovo nadarjenost in podkrepiti znanje. Mogoče so pa slabši matematiki (če to drži ne vem, bi rekla, da gre za posploševanje) zaradi slabo podane snovi, torej zaradi nekvalitetnega učitelja. Sicer pa, tudi matematika zna biti svojevrstna umetnost...
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 52Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 16. feb 2008 21:24
Povezava do prispevka
Ronza, potem pa postane arhitekt.
 
Seveda pa po mojem Waldorfska šola ni samo za umetniška bitjeca- po mojem je najbolj pomembno pač otročku pomagati, da najde to, kar ga veseli.
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 13. feb 2014 19:54
Povezava do prispevka

Brišem prah s te teme Smile Tudi sama imam otroka vpisanega v W. vrtec in sem zelo zadovoljna. In Tea ja, zadela si bistvo Smile Všeč mi je, ker otroka puščajo v tistem pravljičnem svetu dokler se da. In seveda vse te zadeve delajo z nekim pedagoško podkrepljenim namenom. 
http://www.youtube.com/watch?v=B-ZSeepDmPE Tale filmček je odločna ponazoritev tega, kaj Waldorfska izobrazba je in na kak način deluje Smile

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Waldorfski vrtec
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo