Meni se pa zdi, da hrana ni toliko preveč draga. So pa med istimi tipi izdelkov velike razlike v cenah in velike razlike v kvaliteti. Zato porabiš veliko energije, samo za ugotavljanje kateri izdelki so boljši, bolj zdravi itd.
Meni se zdi, da je v teh ogromnih marketih že čisto preveč stvari. Pač res si moraš vzet čas. Po drugi strani je res pa, da majhe trgovine nimajo ničesar... Verjetno smo vsi postali precej zahtevni in izbirčni.
Jaz bi se osebno bolj zgražala nad ceno bencina in nad nepromoviranjem in nefinansiranjem obnovljivih virov ipd. To pa je že druga tema. Priznam, da živim doma in da v glavnem hrano kupuje moja mama. Ona je vedno kupi preveč in gleda precej na ceno.Vse kupuje na zalogo. Meni gre totalno na živce. Čisto nič ne pogleda na sestavine. To pa zato, ker dejansko ne vidi. Moj tata je bil vedno zelo obseden s sestavinami, zdaj pa isto: ne vidi. V trgovinah se mu ne da vzet očala ven, tako, da kupi marsikaj kar drugače ne bi. To gre tudi meni na živce, da so sestavine marsikje zelo na majhno napisane ali v neizstopajoči barvi.
Če grem jaz v trgovino se vedno precej časa ukvarjam s spiskom sestavin in s poreklom hrane. Zato verjetno ne bi vedno optirala za najcenejše variante. Čeprav je tudi veliko kvalitetnih izdelkov tudi v poceni trgovinah. Doma hodimo v glavnem v Tuš in Eurospin, ker sta pač najbližja.
Ko sem živela v Ljubljani sem, se mi zdi, kar šparala, ker nisem veliko kupovala. Sem precej stroga do same sebe. Sladkih stvari načeloma ne kupujem in niti sira, ker vem, da bi to takoj požrla. Se pa ne znam zadržati pri čajih... to je pa edina moja prava obsesija. Doma je pa drugače, ker mama non stop kupuje kake čokolade in mi gre prav na živce. Sicer pa od vedno damo, oz. da mama veliko na raznorazne začimbe in kakšne posebne "eksotične" sestavine. Občasno zaidemo tudi na tržnico. Navadli smo se tudi jemat samo mleko iz mlekomata.
Kvaliteta je spet kategorija zase. Namreč tudi, če na izdelku na veliko piše "bio", to še ne pomeni, da tista stvar ni rasla v onesnaženem okolju ali, da je niso špricali ipd. Dejansko nimaš nobenega zagotovila. Na italijanskih dnevnikih večkrat poročajo o modrih mozzarellah, rdečemu siru, raznoraznih plesnih, o zaplenjenih skladiščih predelane pokvarjene hrane, ki naj bi bila namenjena v trgovine.... Upam, pa da so v Sloveniji bolj strogi in efektivni glede raznoraznih pravil in kontrol.
Pri nas definitivno pojemo dosti zelenjave in sadja. Meso je nekako samo za psa in mačke.
Če pa pomislim, koliko truda in denarja moraš vložit v to, da bi imel doma njivo pa se mi zdijo zelenjava in sadje smešno poceni. Doma imamo njivo od pokojnega nonota. Bolj poskusno. In če hočeš, da kaj zraste moraš zares trdo delat. Brez špricanja ti vse požrejo žuželke. Pojedeno od žuželk pa ne moreš nikomur ponudit, kaj šele prodat... Voda je tudi velik problem... da ne govorimo o kakem kopanju, obrezovanju ipd. Za crknit. Najbolj pa mi je absurdno, to da so zelenjava ali sadje bolj poceni iz Južne Amerike kot iz Slovenije. Da ne govorimo o ekološki plati. Katastrofa. Naši kmetje živijo itak samo od subvencij. Pri nas v okolici jih imamo par. Imajo njive vse naokoli. Vse obdelujejo in stvari oberejo, nato pa pustijo polne zabojnike sadja gniti ob robovih njiv. To popolnoma zdravo in lepo sadje. No, zdravo ne vem... glede na obilna špricanja. Le majhne količine prodajo. Pol pa itak kasirajo evropske subvencije. Večje kot so njive, več dobijo. Naša politika je pač resnično nesposobna na vseh področjih.
Načeloma se jaz pri poreklu hrane kar spotaknem. Skušam vedno gledati, na to, da je kupljena sadje/zelenjava rasla čimbližje.