Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Pravilno nitkanje zob

Aion
Starost: n/aPridružen: 9. jul 2013Prispevkov: 511Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2014 23:23
Povezava do prispevka

Po mojem mnenju obstajata (vsaj) dva odlična nasveta, ki bi ju vse Planetke in občasne opazovalke foruma, naj vzele resno. Prvi je krema z zaščitnim faktorjem, drugi pa redno in pravilno nitkanje zob. Novo temo odpiram, ker pirmerne nimamo - vsebina se bo v temi zobna nitka izgubila - tam je bolj govor o tem, kakšno in katero nit uporabljati. V tej naj bo govora o tehniki uporabe.

Večina vas bo verjetno rekla, saj nitkam! Vprašanje pa je, ali nitkate pravilno. Spodnjnji posnetek naj bo za ilustracijo tega, da se pravilno nitka tako, da se z nitko gre pod dlesen. Žigažaga med zobmi ni pravilna tehnika.

 

Parodontalna bolezen (parodontitis) prizadene več kot 80% slovenske populacije, začne pa se z gingivitisom (vnetje dlesni), ki se ga pogosto ne opazi, ker ne boli. Posledice so resne, od nabiranja zobnega plaka, propada obzobnih tkiv, izgube zob do ostalih sistemskih bolezni. Napredovana parodontalna bolezen od dva do trikrat poveča ogroženost za srčni infarkt in možgansko kap, do štirikrat pa se poveča tveganje za nastanek kronične pljučne bolezni. Več tukaj.

Omenjeno lahko preprečimo z ustrezno higieno zob, predvsem pa s pravilnim nitkanjem. Ščetka (tudi najboljša električna) napravi samo slabo polovico dela.

0
Nazaj na vrh
Srebrna
Starost: 52Pridružen: 7. mar 2012Prispevkov: 182Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. dec 2014 21:48
Povezava do prispevka

Zanimivo, da si tole objavila. Se popolnoma strinjam s tabo. Včeraj sem prijatelja peljala k zobarju, izpulil mu je tri zdrave zobe zaradi paradontoze, ker se je vnetje že tako razširilo.

Zdaj si še bolj manično čistim zobe.

Se mi zdi, da je tu velika odgovornost na zobozdravniku, da te prav čas opozorijo in pošljejo k specialistu paradontologu...žal ne opravljajo svojega dela dovolj zavzeto smiley

0
Nazaj na vrh
Aion
Starost: n/aPridružen: 9. jul 2013Prispevkov: 511Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. dec 2014 22:46
Povezava do prispevka

Škoda, da je bil prepozen. smiley

Mislim, da smo lani (ali šele letos) v Sloveniji dobili prve ustne higienike (v Veliki Britaniji jih imajo že 100 let, dolgo časa v glavnem), ki so usposobljeni za preventivo. Zobozdravnik se večinoma ukvarja s kurativo, če pa že čisti zobni kamen, ga pa na hitro - ker ob vseh pacientih in dolgih čakalnih dobah res nima časa tega početi.

Načeloma je tako, da bi odrasel človek vsaj 1x (idealno 2x) na leto šel na čiščenje zobnega kamna k ustnemu higieniku. Ta pregled mora trajati 1 uro in nič manj. Tisti zobarji, ki ustne higienike silijo, da pacienta obdelajo v pol ure, so zaslužkarji. Kako krasno bi bilo, da bi bil ta pregled zajet v zdravstvenem zavarovanju (od nejega je velika korist), pa ni. Je povsem samoplačniško. Tak pregled je krasna osnova za vse, ki še ne nitkajo smiley

Redno nitkanje, ščetkanje (mehka ščetka in nežna rok) in čiščenje jezika so pravi pristop + pregled pri zobozdravniku in ustnem higieniku. Z naštetim si na varni strani.

 

0
Nazaj na vrh
katyy
Starost: 41Pridružen: 1. maj 2009Prispevkov: 22Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. apr 2015 8:22
Povezava do prispevka

katero zobno nitko proporočate?Ali pa medzobne sčetke?Mam unetje dlesni in ne uporabljam nitke nevem katere so uredu?hvala

0
Nazaj na vrh
Aviatrix
Starost: 120Pridružen: 14. mar 2015Prispevkov: 19Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. apr 2015 14:14
Povezava do prispevka

Meni sede povoskana, DOntodent od DM, 100 m, poceni. Vse ostalo je samo lišp. Za vnete dlesni nujno po žajblov čaj - grgranje večkrat na dan pomaga. Če nisi nikoli nitkala, začni nežno. 

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Pravilno nitkanje zob
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.