Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Neješč otrok

Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2009 10:57
Povezava do prispevka
Prosila bi vas za kakšršen koli nasvet ali trik, kako naj spodbudim 26-mesečnega sina, da bi vsaj malo več pojedel. Po višini je sicer med največjimi za svojo starost, po teži pa nekje na sredi, zato na prvi pogled ne zgleda, da bi bilo karkoli narobe.

Vseeno me moti in tudi zelo skrbi njegova izbirčnost pri prehranjevanju. Obstaja določena, za moje pojme čisto osnovna, hrana, ki je on že od nekdaj niti povohati noče in to sta kruh in krompir. Doslej ju je prav vedno izpljunil, sedaj pa mu jo niti v usta ne uspem več spraviti. Na splošno zelo rad je (vendar v majhnih količinah) meso, zelenjavo, sadje, sokove  in mlečne izdelke. Mislim, da to ne more zadoščati, da bi vseeno moral pojesti malo krompirja in kruha in da ne more biti sit na tak način.

Opažam pa tudi, da precej več poje takrat, ko gre za kakšna širša družinska kosila, ko je več ljudi in ko vidi še ostale malčke, da jejo. Septembra ga bova dala v vrtec in upam, da bo potem prehranjevanje zalaufalo.

Vseeno bi bila zelo vesela vsakega nasveta. Predvidevam, da naj mu ne dovolimo napiti se s sokom, preden začne jesti. Žal ima mož tako navado, da med kosilom in večerjo 'zeksa' približno en liter soka z vodo in da zato tudi malček hoče piti, ker ga posnema.

0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2009 12:17
Povezava do prispevka

Oh, Sahara srečuješ se s podobnimi težavami kot sem se jaz, ko sta bili dekleti še malčici. Starejša je že tako imela omejen jedilnik zaradi alergije (mleko in jajce) tako, da marsikaj ni smela jesti ali pa je moralo biti prilagojeno. Mlajša, ja ta je bila perla, jedla je samo juhice, čorbice, mineštrice (ona je rekla da bi meštrico) skratka vse na žlico. Morala sem ji kuhati te njene jedi že za zajtrk in se trudila da sem v te jedi vključila čimveč različnih živil. Kruh zanjo sploh ni obstajal. Kasneje sem ugotovila, da če ji ga razrežem na kocke, ga potem še čelo nekaj poje. Šele tam okoli šestega leta je bila pripravljena malo razširiti svoja obzorja glede prehranjevanja. Pa še vedno ima zelo čudne, letos recimo bi najraje živela samo od svežih kumar, kumare vedno in povsod, jih je kot jabolko, samo olupljeno. Pa je zdrava , kri dobra, vse vredu.
Krompirja pa recimo jaz  ne maram in ga tudi ne jem, jem pa veliko žitaric in tudi testenine. Tako, da ne sekiraj se preveč, otroški okus se spreminja.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2009 14:17
Povezava do prispevka
Se pravi, da se stanje sčasoma, po več letih samo po sebi normalizira?

Vseeno se mi zdi grozno. Vsak obrok je zame nekakšna borba z njim in vedno se konča v njegov prid, tako da poje grozno malo. Še največkrat zaleže, da mu rečem, da bo to npr. z veseljem pojedla njegova sestrična in tedaj takoj zagrabi za past in reče, da bo jedel on. Drug način je, da mu rečem, da smo že pojedli, da ni več in tudi tedaj se takoj oglasi, da bo še jedel. Hrano tudi je, če jo naložim na kakšno igračko-helikopter, vlakec ipd (no, to počnem res v skrajni sili) in jo z animiranjem pripeljem do njega. Tedaj se sama sebi zdim res bedasta. Glede na to, da kruh popolnoma odklanja, me toliko bolj jezi, da pa odpre kletko od našega pritlikavega hišnega kunca in ven vzame star posušen kruh, ki ga gloda kunec in to bi pa on jedel. Enako je z vodo, ki je načeloma ne mara piti, če ni mešana z naravnim sokom, medtem ko hoče tisto,ki jo ima zajec v kletki v posebni stoječi flaški. Prepričana sem, da je ves problem samo v razvajenosti in zato sem tako jezna nase.Očitam si tudi, da sem ga predolgo dojila (več kot eno leto) in da je zato tako neješč.

Otrok sicer je zdravo hrano, s kakšnim junkfoodom (kot npr. čips, hamburgerji, sladkane pijače in gumijasti bomboni) tako ali tako ne razpolagamo doma. Z možem vsak dan skupaj za kosilo skuhava kakšno res dobro jed, dvakrat na teden pa se lotim peke kakšnih slaščic. Moti me torej samo to, da poje premalo in da načeloma odklanja osnovne jedi, ker se bojim, da ne dobi dovolj hranilnih snovi. Odpeljala bi ga že k pediatrinji, pa zaradi teh grip in viroz kar nočem in hočem sama rešiti situacijo.

Želim si, da bi imel vsaj % takšnega apetita, kot ga ima njegov enako stari bratranec. On bi stalno nekaj jedel in takoj popade hrano, ko jo zagleda in nato ves čas obiska samo hrusta in prosi za še (tak mir je z njim;). 

Se oproščam, ker sem se toliko razpisala, samo sem res že čisto obupana (ene zaradi kože, ene pa zaradi takih malih trmoglavcev).


0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2009 18:49
Povezava do prispevka
Ja Sahara verjamem da se počutiš bedasto, ko s pomočjo helikopterja hraniš sinka, ravno tako sem se počutila tudi sama, ko sem sedela na stolu  v jedilnici, hčerka se je s poganjalčkom vozila okoli mize in sem ji vsakič, ko se je pripeljala mimo mene potisnila žličko v usta. Tako je pojedla kosilo ne da bi se sploh zavedala da je.To je včasih trajalo tudi celo uro. Noro, če sedaj pomislim za nazaj.
Tega sedaj ne bi več počela niti pod razno, ampak bi se držala načela, da če je otrok sicer zdrav in živahen bo že jedel ko bo lačen in pojedel bo toliko kolikor se mu zdi, da potrebuje.
Konec koncev je upoštevanje otrokovih občutkov v tem obdobju zelo pomebno, tako se začne graditi samozavest. Kdo bolje ve koliko potrebuje hrane kot on sam ali pa če pravi da mu je prevroče naj sleče jopico, čeprav se nam zdi da je malo hladno. Ne pa da mame vedno vsiljujemo svoje prepričanje, to ni dobro. Ko sem se zavedla kaj počnem sem čez noč s tem prikinila. Hčerka je kaj kmalu vspostavila zdrav odnos do hrane; jem, ker sem lačna in toliko kolikor potrebujem.
 Tako da Sahara ne sekiraj se preveč, ker nima smisla, če je sinček sicer zdrav je to res brez potrebe. Če pa imaš občutek, da mogoče le ne dobi vsega kar bi naj dobil, pa lahko (sploh v tem obdobju viroz) uvedeš mogoče kakšen prehrambeni dodatek, recimo pikovit sirup, otroci ga imajo radi, ker je dobrega okusa.
Zelo hecno se mi zdi tole njegovo obiskovanje zajčje kletke, me spomni na to, da ko sem še imela psa, ki je vedno imel v skledici na razpolago pasje piškote, so otroci ki so prišli na obisk kradli na skrivoma te njegove piškote in jih jedli kot nori. Med njimi je bilo kar nekaj zelo neješčih otrok, veliko staršov mi je tako v šali predlagalo, če jim lahko malo piškotov zavijem za domov. 
 
0
Nazaj na vrh
Tea1
Starost: 50Pridružen: 4. feb 2004Prispevkov: 2803Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2009 22:30
Povezava do prispevka
26 mesecev, to je toliko kot ima moj srednji sin 
Jaz se kar strinjam z Dominikinim pisanjem, posebej v tistem delu, kjer govori o upoštevanju otrokovih občutkov in posledično grajenju samozavesti. Hrana je eno prvih oz. osnovnih poročij, kjer ima otrok pravico in lahko odloča sam (če je katera brala J. Juula, govori o tem v knjigi Kompetentni otrok).
Ma, se mi zdi, da smo mame na trenutke čisto preveč obsedene s količino hrane, ki naj bi jo otrok pojedel. Jaz se tudi včasih zalotim, da pri obeh sinovih dvakrat preverim in vprašam, če sta dovolj pojedla in če res ne bi več. Največ kar lahko mi starši storimo je to, da jim ponudimo zdravo, pestro, uravnoteženo prehrano, kaj in koliko od ponujenega bodo pa izbrali, je pa na njih...
Naš mlajši je kar jedec in tudi rad poskusi nove stvari, starejši je pa tradicionalist- drži se preverjenih zadev in bog ne daj poskusiti kaj novega. Največkrat se kar vnaprej odloči da mu nekaj ni dobro in da tega ne bo. Je pa že toliko star (4,5), da ga skušamo prepričati, da naj zadevo samo poskusi in se potem odloči ali mu še vedno ni všeč. Silimo ga pa ne.
0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 27. nov 2009 11:27
Povezava do prispevka
Sahara, če se vajin sin normalno razvija, ne vidim nobenega problema v tem, da bi bilo kaj narobe, ker zavrača kruh in krompir. Tudi pri nas je podobno.
Poizkusi se obremenjevati manj, ker otrok zagotovo čuti tvojo skrb in nejevoljo.
Podpišem se tudi pod Teino mnenje. Tudi meni se zdi zelo pomembno upoštevati njegovo voljo in ne siliti, ker bomo dosegli le nasprotno in veliko je v mamah, ker bi rade, da otroci vse jejo. Vsem ne paše vse, se pa z leti vse spreminja, ko enkrat nekaj jejo, drugič ne več.
Na trenutke neješčega otroka imam tudi sama, gre za štiriletnico, ki jo tudi uspemo prepričati, da vsaj poizkusi in se potem sama odloči ali bo jedla ali ne. Ko je bila manjša tudi ni marala kruha, sedaj pa ga poje, če ji ga zrežem na kocke in ji gor npr. kaj namažem in še to le občasno. Že od malega jo zanima tudi kako se hrana pripravlja in če je le mogoče ji prepustim kakšno od opravil, pa že takrat kaj poizkusi.
Če ji hrano pripravim na zanimiv način, jo tudi bolj privabi, npr. na vrh brokolijeve juhe sem ji narisala s sirčkom ene smeškota in je pojedla 5 žlic. Večjih količin hrane ni nikoli pojedla, vendar je očitno ne potrebuje. Po teži je vedno v 1. razredu, po višini malce višje, ni ravno tako kot pri vas, ampak pediatrinja pravi, da se normalno razvija in naj ne skrbim.
Dodajam ji Pikovit sirup, pa kdaj Pikovit bonbončke in imam občutek, da ima malo več apetita.


0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2009 13:47
Povezava do prispevka
Punce, zlate ste s temi odgovori. Ko sem napisala prvo sporočilo, je njegova neješčost dosegla vrhunec, naslednje dneve pa se je že malo začelo izboljševati stanje. Včeraj je že skoraj normalno jedel. Najbrž je to del odraščanja in zoperstavljanja. Pa zdi se mi, kot da bi prejšnje dni ne bi bil čisto zdrav, ker je imel ves čas mrzle rokice.

Kakorkoli, zdaj je že bolje. Zelo sem vam hvaležna za vaša mnenja in pomoč. Tako je, da je pri sosedovih vedno bolj zelena trava. In jaz seveda čisto po človeško opazim pri drugih samo tisto, kar jim bolje ratuje (npr. otroke, ki pridno praznijo krožnike).

Zelo ste mi pomagale in pomirile.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Neješč otrok
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.