Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Napoved menopavze

irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. jun 2004 20:04
Povezava do prispevka
18.6.2004, 02:27

Napoved menopavze

Znanstveniki so razvili metodo, ki naj bi napovedala, kdaj bo ženska prišla v menopavzo. Škotski raziskovalci so mnenja, da bi lahko to pomenilo pravo revolucijo pri načrtovanju družine.



Ker je plodnost žensk začela naglo upadati približno 10 let pred tem odkritjem, bi lahko ta informacija pomagala ženskam pri načrtovanju družine. Vendar raziskovalci poudarjajo, da bodo potrebne nadaljnje raziskave, preden bodo ženske lahko po napoved odšle k zdravniku.

Jajčnik ima v sebi stalen bazen nezrelih jajčec, ki nastanejo v četrtem mesecu nosečnosti. Njihovo število narašča v naslednjih petih mesecih do nekaj milijonov, nato pa začne upadati. Do rojstva število že precej pade, upadanje pa se nato nadaljuje v počasnejšem tempu. V starosti 37 let je nezrelih jajčec še približno 25.000, po tem letu pa se spet začne hitrejše upadanje. Do menopavze število pade na približno 1.000, kar pa je premalo za nastanek zrelega jajčeca, ki bi bilo zmožno za oploditev.


Večji uspeh umetne oploditve

Strokovnjaki so mnenja, da je možno napovedati, koliko jajčec ženska še ima v jajčnikih, z izmero njihovih velikosti. V povprečju ženska vstopi v menopavzo pri približno petdesetih letih. Lahko pa se zgodi, da menopavza pride že pri 42 ali pa šele pri 58 letih.

Ekipa je ustvarila model, ki ocenjuje velikost povprečnega ženskega jajčnika skozi njeno reproduktivno življenje. Pravijo, da bo s tem modelom na podlagi velikosti jajčnika možno oceniti, ali bo ženska prej ali kasneje prišla v menopavzo. Dolgotrajne študije bodo zdaj spremljale mlade zdrave ženske do njihovega vstopa v menopavzo. Tako bodo izvršili celoten test hipotez.

Raziskovalci pravijo, da bo informacija uporabna za ženske, ki se v mladosti soočijo z rakom, ki lahko vpliva na njihovo plodnost. Prav tako pravijo, da lahko pomaga ženskam, ki se odločijo za umetno oploditev, saj se je izkazalo, da imajo ženske z manjšimi jajčniki manj možnosti za zanositev. Prav tako pa pravijo, da bo informacija uporabna tudi za ženske, ki želijo, zaradi službenih ali osebnih razlogov, družino imeti kasneje.



Kako hitro tiktaka biološka ura?

Raziskavo je vodil doktor Hamish Wallace, otroški onkolog iz otroške bolnišnice v Edinburghu na Škotskem. Dejal je, da trenutno ni zanesljivega testa jajčniške rezerve za posamezno žensko, ki bi točno napovedal, koliko razmnoževalne dobe ji je še ostalo.

Po njegovih besedah metoda dovoljuje napoved za žensko med 25 in 50 letom, kakšno jajčniško zalogo še ima in pri katerih letih bo prišla v menopavzo. Dejansko smo na dobri poti, da bomo lahko ženski povedali kako hitro tiktaka njena biološka ura in koliko časa ji je še ostalo, je dejal Wallace.

Raziskovalci prav tako preučujejo mlade ženske, ki so premagale raka. Upajo, da jim bodo lahko bolje svetovali glede plodnosti in jim tako dali možnost realnega načrtovanja družine. (BBC)

0
Nazaj na vrh
lenyka
Starost: n/aPridružen: 13. apr 2004Prispevkov: 1012Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 21. jun 2004 14:34
Povezava do prispevka
jaz še nisem tako daleč.....
Love is in the air............
0
Nazaj na vrh
bai-
Starost: 34Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 994Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 21. jun 2004 14:42
Povezava do prispevka
jaz tudi ne... še menstruacije nimam (14 let) - ampak jo je moja mami tudi bolj pozno dobila, zaenkrat še ni panike
Lp, Barbara
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Napoved menopavze
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.