Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Grafično oblikovanje

AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 29. maj 2012 21:46
Povezava do prispevka
Grafično oblikovanje me je že od nekdaj zanimalo in sedaj se na prisilo fanta, tudi z njim za hobby malo ukvarjam, kolikor pač mi čas dopušča. Namreč vedno me je privlačilo, nisem pa si nekako upala začeti in tukaj sem dobila brco v rit in svoje prvo naročilo ravno od fanta.

Sedaj imam v nastajanju tudi svoj - neke vrste blog - ki ga bom (upam) v naslednjih mesecih dodobra izpopolnila in "zalaufala." Naj povem, da sem samouk in se ne morem primerjati s profesionalci. Seveda pa mi je še vedno prioriteta dokončanje študija.

Želim si, da bom lahko svoj hobby tudi kdaj bolj profesionalno znala in se z njim ukvarjala.

Je katera tukaj, ki se ukvarja s tem ali poklicno opravlja takšno delo?


Nazadnje urejeno 30. maj 2012 23:24; skupaj popravljeno 1 krat
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
_*Shaheena*_
Starost: 34Pridružen: 11. avg 2005Prispevkov: 10863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 10:31
Povezava do prispevka
Grafično oblikovanje že zelo dolgo ni samo malo klikanja v PSju. Biti dizajner danes pomeni, da do potankosti poznaš zakonitosti likovne teorije (predvsem barv in kompozicije) in si poleg PSja vešč še vsaj Illustratorja in dizajniranja v Flashu, meni osebno pa se zdi nujno še vsaj osnovno poznavanje HTML5 in predvsem CSS3. Jaz bi vsem svetovala, da se ne specializirajo samo na eno področje, ampak poskušajo osvojiti čim širši spekter grafičnega oblikovanja - tudi knjige, dizajn spletnih strani, plakatov, CGP itd. Tako znaš delat za tisk in za splet, dizjan spletnih strani zahteva tudi poznavanje vsaj CSS, kar takoj razširi tvoj krog znanja itd.
Potem pa je potrebno veliko, veliko vaje in samoiniciativnosti.

Tvoj portfolio na blogu sem pogledala in prvo, kar mi pade v oči, je slabo izbrana tipografija (konkretno za logotip picerije in timeline za votlino, pa tudi drugje ni optimalno in bi se dalo izbrati boljše). Prav tako ti zaenkrat še šepa kompozcija, za kar bi ti resnično toplo priporočala, da se tu dobro izobraziš.
Moj nasvet bi bil tudi, da v portfoliu ne objavljaš popolnoma vsega, kar si delala, ampak izluščiš tisto najboljše tudi, če na račun tega portfolio ni tako zelo obširen. Tu pomaga, da tvoja dela pregleda nekdo, ki se spozna in ti bo brez ovinkarjenja povedal kaj štima in kaj ne.
Upam, da ne boš tega vzela kot hudo kritiko, ker to nikakor ni moj namen. Mislim pa, da ti manjka znanja predvsem likovne teorije; ko boš osvojila to in pa dobila več smisla za tipografijo sem prepričana, da bi lahko z dizajnom tudi služila Thumbs Up

Če želiš, ti lahko naknadno sporočim še kakšno literaturo in primere dobrih dizajnov, da pogledaš konkurenco in predvsem začneš ločevati dober dizajn od slabega.
Sleeping with ghosts.
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 10:47
Povezava do prispevka
Jaz sicer nimam nobenega nasveta v zvezi z grafičnim oblikovanjem, ker to ni moje področje. Mi je pa na izdelkih v oči padlo nekaj slovničnih napak. Nasploh opažam na raznih "grafično oblikovanih" izdelkih, da se na pravopis, še posebno na ločila, kar pozabi.
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 10:51
Povezava do prispevka
Za tvoje mnenje sem hvaležna in bi ti te res prosila za nasvet. Glede logotipa picerija: takšen logotip so že imeli, samo drugo malino sem poiskala (oz. kupila), ker prejšnja ni bila sploh podobna malini - tako da ni bilo veliko maneverskega prostora.

Kot rečeno je to zaenkrat moj hobby in začetek, ter nimam nobenega predznanja (študija - čeprav pravijo, da se tudi tekom študija ne naučijo prav dosti o teh stvareh). Premišljevala sem o kakšnem tečaju ampak kolikor sem slišala, te naučijo tam stvari, ki se jih lahko naučiš tudi preko Youtuba, o samih barvah, kompoziji itd. pa nič. Sem pa tudi videla delo grafičnih podjetij, ki izdelujejo spletne strani, tudi delala sem v podjetju, kjer smo naročevali plakate in tudi niso bili nek presežek. Mislim, da veliko vlogo igra tukaj tudi subjektivno mnenje, kaj je komu všeč.

Seveda te prosim za nasvete in literaturo, saj me to področje privlači in bi rada videla koliko zmorem tukaj napredovati.

Hvala!
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
KrvavaMeri
Starost: 36Pridružen: 5. nov 2007Prispevkov: 7853Kraj: Zagorje ob SaviStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 11:11
Povezava do prispevka
Jaz sem se za potrebe svojega bloga malo poigravala z web dizajnom in me je tipografija zelo pritegnila (sicer na blogu še vedno furam Georgio in Arial/Helvetico, ker sta varna fonta ). Sem pa izostrila oko za tipografijo in zdaj hitro opazim, kaj mi je všeč in še posebej, kaj me moti pri določenem napisu.

Priporočila bi ti dve knjigi, iz katerih sem se sama zelo veliko naučila. Ena je klasika in druga bolj inspirativna, ampak še vedno zelo poučna.

- The Elements of Typographic Style (Robert Bringhurst)
Morebiti bi bila večini dolgočasna za branje na suho, ampak ko imaš kakšen določen projekt v mislih, je resnično izjemen vir tipografskih pravil.

- Thinking with Type (Ellen Lupton) & spletna stran
To sem kupila zaradi zakladnice navdihujočih primerov iz tiska (letaki, revije, plakati, knjige) in spleta. Še vedno se lahko veliko naučiš iz nje, ampak ni pokrito prav vse, kot je v zgornji knjigi.

Najbrž obstaja še kakšna knjiga, ki bi nadomestila drugo, ampak zdaj že kakšno leto ne spremljam novih knjig na to temo. Pobrskaj po Amazonu in zagotovo boš našla kaj koristnega.

+

Če nameravaš ustvarjati veliko logov, je prijetno branje tudi Logo Love Design (David Airey).

Btw logo picerije bi mogoče lahko rešila, če bi namesto ali v kakšno črko vključila malino, če so že na vsak način želeli ohraniti malino v logu. Sicer je dobro, da poslušaš stranke in upoštevaš njihovo mnenje, ampak mora se vedeti, kdo ima več pojma o oblikovanju. In to ponavadi ni stranka.
Iskreno rečeno, mene tiste maline zelo motijo, ko gledam jedilnik. Sploh ne morem razmišljati o dobri, kalorični, mastni pici, če mi oči letijo k sveži, sladki malini.
mejkap - blog o ličenju
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 11:36
Povezava do prispevka
^^ Hehe, te čisto razumem. V bistvu tudi sedanji lastniki niso izbirali imena, ampak so kupili picerjo z menijem vred in niso nič spreminjali. In tudi vse kar so hoteli zamenjat je ta malina z drugo, ostalo mora biti isto.

So pa baje stranke navdušene nad letakom in zloženko...če je njim ok, je meni tudi. Smile Imaš pa prav, več kot znaš več jim lahko ponudiš Smile In hvala za vse nasvete.
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
Lunča
Starost: n/aPridružen: 14. mar 2006Prispevkov: 1075Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 17:13
Povezava do prispevka
Joj, jaz pa res ne maram likovne teorije, prav zamerila se mi je. Se pa strinjam, da če nimaš nobenega likovnega predznanja boš neke osnove sigurno morala predelati ne glede na to ali ti bodo kasneje prišle prav ali ne.

Drugače pa se meni zdi bistvu dobrega grafičnega oblikovanja, da izdelek sporoča na koncu idejo naročnika (šolski primer še vedno delujočega ok logotipa je npr ljubljanske mlekarne).

Več zadev pregledaš, bolj si lahko izostriš oko za slab ali dober dizajn - pri tem mislim vse od postavitve člankov v časopisu do najbolj smotanih reklamnih letakov.... počasi lahko tudi na tak način začneš videti zakonitosti, kaj vleče fokus, kaj je skrito.... Seveda tudi dizajn spletnih strani in njihove postavitve pa logotipi itd.

Računalniško moraš pomoje najprej obvladati celoten adobe suite (indesign ker je vektorski in pride skrajno prav za logotipe), potem pa verjetno drugega kot nadgradnja na html in css ne preostane - sploh če bo to enkrat tvoja primarna dejavnost.

Sicer jaz poznam super dizajnerje samouke in katastrofalne šolane - s tem se nima smisla definirati, ker je res pomemben samo končni izdelek.

Je pa tako, če uporabljaš Comic Sans potem se raje izogibaj dizajnu in vsem panogam povezanim z njim. Hehehe... Smile
0
Nazaj na vrh
_*Shaheena*_
Starost: 34Pridružen: 11. avg 2005Prispevkov: 10863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. maj 2012 20:36
Povezava do prispevka
Sama sicer študiram medijsko produkcijo vendar moram reči, da so nas o oblikovanju naučili kar dosti (praktično pri grafičnem oblikovanju in teoretično pri vizualnih komunikacijah) - kolikor je pač za pričakovati ob predpostavki, da se ne izobražujemo za grafične oblikovalce.

Strankam, ki so trdno prepričane v svoj prav, je zelo težko 'vsiliti' nekaj drugega. V takem primeru, ko vidiš, da nekaj ni dobro (iskreno rečeno, tipografija na tem logotipu je katastrofalna), naredi še tri ali štiri dodatne dizajne in jim daj v vpogled tudi te. Nemalokrat se namreč zgodi, da stranka sploh ne ve kaj pravzaprav hoče, dokler tega ne vidi

Učbenik grafično oblikovanje
Kar nekaj besedila, vendar tudi slikovna ponazorila, v slovenščini.

Švicarsko grafično oblikovanje 1
Švicarsko grafično oblikovanje 2
Veliko slikovnih primerov odličnih dizajnov (Švicarji slovijo kot izjemno dobri oblikovalci).
Sleeping with ghosts.
0
Nazaj na vrh
armyBITCH
Starost: 38Pridružen: 17. maj 2006Prispevkov: 1678Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 31. maj 2012 10:12
Povezava do prispevka
quote:b7093171aa="Lunča"/>Je pa tako, če uporabljaš Comic Sans potem se raje izogibaj dizajnu in vsem panogam povezanim z njim. Hehehe... Smile

Na comic sans imam tudi jaz alergijo.
Zadnjič mi je svak kazal ene majice, ki jih je "oblikoval" za klub v katerem je on predsednik in je ime kluba napisano v tej pisavi. OMG komaj sem se zadržala komentarjev(ker hvalabogu meni ne bo treba nosit te majice Big smile ). On je bil pa itak sam sebi ful car LOL
Life begins at the end of your comfort zone
0
Nazaj na vrh
popcorn
Starost: -14Pridružen: 23. maj 2007Prispevkov: 638Kraj: /Status:Offline
Objavljeno: 9. jun 2012 19:29
Povezava do prispevka
Sama uporabljam PS, InDesign in CoreDraw, kar zadošča za pripravo tiskovin, pa vendarle danes za pravo delo to ni več zadosti, saj povsod zahtevajo znanje oblikovanja spletnih strani... tako da če bom šla v to, me čaka še veliko učenja in konkurenca je huda.

Se mi pa zdi, da mi je arhitektura dala eno vzgojo, kar se tiče izogibanja kiču.. za začetek predlagam uporabo ravnil oz. pomožnih črt - da so elementi nekako poravnani, tudi če gre za dinamiko in uporabo enega samega preprostega, dobro berljivega fonta, maksimalno dveh - če že - variacije fonta pa se doda z vrsto (light, medium, bold...), debelino, barvo.... pa skladnost z barvo ozadja - beljivost, kontrast. Če to upoštevaš, se mi zdi da je že soliden začetek

Sicer pa sem ravno guglala grafično oblikovanje in mi ima večina naših firm obupne strani, sej so ok, samo če pomisliš, da so to strani oblikovalcev pa ne več Sem pa našla tole, kjer mi je všeč predstavitev referenc pa tudi oblikovane so za moj okus zelo kvalitetno
Above all, be the heroine of your life, not the victim. Nora Ephron
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Grafično oblikovanje
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.