Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

4 zlata pravila odstranjevanja madežev

2. mar 2023 12:12
0

Oglasno sporočilo

A s pravim znanjem jih lahko brez težav odstranimo in pri tem niti ne potrebujemo čudežnih izdelkov.

Ne glede na to, ali gre za kozarec rdečega, ki se je prevrnil na preprogo; ali za kapljico curryjeve omake na vaši najljubši bluzi – zagotovo se nam je že vsem kdaj zgodilo, da nam je zastalo srce, ko smo popackali kak tak kos.

Preberite si osnove odstranjevanja madežev, ki jih morate poznati.


1. Popivnajte madež

Prva stvar, ki jo treba vedno narediti, je, da najprej popivnajte čim več snovi, ki je povzročila madež. Uporabite vpojna sredstva, kot so gobica ali papirnate brisače.

2. Raztopite madež

Ostanke, ki jih ni mogoče absorbirati, je treba raztopiti. Različne snovi imajo različne načine raztapljanja.

Sok črnega ribeza je na primer topen v vodi; kri v hladni vodi; medtem ko barvilo kurkumin v kurkumi za raztapljanje potrebuje alkohol. Zato se je treba pozanimati, kaj bo najbolje delovalo pri določenem madežu.

3. Uporabite detergent

Mastni ali mastni madeži, kot je na primer omaka, se v vodi ne bodo raztopili, zato uporabite detergent. Detergenti delujejo tako, da spremenijo površinsko napetost vode, tako da lahko ta bolj prosto teče v razpoke tkanine. Molekule v detergentu tvorijo kemično povezavo med delci madeža in vodo. Ko se detergent izpira, voda in madež odideta z njim.

4. Uporaba kemične reakcije

Če nobeden od zgoraj navedenih načinov ne deluje, potrebujete kemično reakcijo. To so kemikalije, kot so belilo in encimi.

Belilo molekulam odvzame elektrone, ki jim dajejo barvo, zato madež postane neviden (na tkanini bele barve). Encimi delujejo tako, da razgrajujejo vezi, ki držijo skupaj aminokisline v beljakovinah. Ločene aminokisline so lažje topne v vodi, zato jih je mogoče zlahka izprati in posledično odstraniti madež.

Odstranjevalci madežev vsebujejo belilno sredstvo, zato so lahko zelo učinkoviti, če potrebujete nekaj dodatne moči.

Zadnja rešitev: čistilnica

Če madež ostaja, nikar ne poskušajte vseh možnih snovi in postopkov, ker boste madež še bolj "zacementirali", temveč popackan kos raje odnesite v čistilnico, kjer vam ga bodo zagotovo odstranili s profesionalnimi čistili.

PREBERITE TUDI: Kako rešiti blago, ki smo ga zasmodili z likalnikom?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?