Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

vrtni palčki

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
tanjal
Starost: 69Pridružen: 21. okt 2003Prispevkov: 5870Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 8:20
Povezava do prispevka
meni so zelo všeč vrtni palčki, za katere marsikdo reče, da so kič. imela sem jih svojčas po celem vrtu postavljene, ampak so počasi postali grdi in sem jih dala stran. jaz pravim, da kič ni vedno stvar slabega okusa, ampak je kič tisto, kar je prijetno očem, to je pa za vsakega človeka drugače. v glavnem, zanima me, kaj ve menite o tem. lp.
tanjal
0
Nazaj na vrh
Anuska
Starost: 42Pridružen: 30. mar 2006Prispevkov: 1635Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 8:28
Povezava do prispevka
Meni osebno so palčki všeč. Mi imamo na vrtu enega (zelo velikega Smile ) in eno račko pa tako veliko gobo mušnico...hehe...In mi je prav lepo, ko vidim kako se otroci sprehajajo mimo in občudujejo palčka Big smile

Je pa res, da v veliki količini, se pravi veliko veliko palčkov, bi mi pa bilo mogoče že malo preveč. Pa od postavitve in ostale ureditve prostora je tudi veliko odvisno....

Moje mnenje....



P.s. Jaz palčka vsako leto ali pa na 2 leti popolnoma prebarvam, tako da ostane lep.... Wink
0
Nazaj na vrh
ally
Starost: 43Pridružen: 9. sep 2004Prispevkov: 7298Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 8:37
Povezava do prispevka
Meni so tudi všeč, zelo, ampak v zmerni količini - sem videla enkrat ko so imeli pri eni bajti nekih 30 palčkov - to se mi zdi pa že preveč...
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 8:41
Povezava do prispevka
tanjal je napisal/a jaz pravim, da kič ni vedno stvar slabega okusa, ampak je kič tisto, kar je prijetno očem, to je pa za vsakega človeka drugače.
 jaz tej kategoriji pravim "prijeten kic" . ni misljeno slabo, ker ne mislim, da je malo prijetnega kica slabo.
palcki sicer meni niso vsec, sem pa nekje na obisku videla zabe iz neckermanna lepo skrite pod nekim rastlinjem in bi jih lahko stela v prijeten kic, so prav pasale na tisti vrt . no, sama jih ne bi imela.
Nazadnje urejeno 15. maj 2006 10:36; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 9:21
Povezava do prispevka
Meni tudi palčki niso všeč, preveč me asociirajo na avstrijsko jodlarsko zaplankanost, pa brez zamere. Kakšne žabice ali pa kaj tretjega plastičnega na vrtu, z dobro mero okusa, seveda, bi pa pri meni čisto šlo. Ampak pri nas na vrtu je druga šefica.
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 9:27
Povezava do prispevka
Meni je pa tisti dober, ki žvižga. Zadnjič je to počel v Merkurju. Hudo.
No, na vrtu ga pa ne bi imela. Meni se to ne dopade.
0
Nazaj na vrh
*milla*
Starost: n/aPridružen: 26. apr 2005Prispevkov: 804Kraj: domžaleStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 10:44
Povezava do prispevka
meni ti palčki niso okusni, me prav odbijajo! takšno je pač moje mnenje.
0
Nazaj na vrh
Lunča
Starost: n/aPridružen: 14. mar 2006Prispevkov: 1075Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 12:49
Povezava do prispevka
Na svojem vrtu jih ne bom imela, verjetno nobenih takih figuric ala labodki, ovčke...



Če jih imajo drugi mi je pa po pravici povedan vseeno, če jih imajo
veliko (5+) se mi zdi pa skrajno kičasto. Vsak kič ima neke meje, do
koder je še sprejemljiv, čez njih pa smešen in neokusen.



lp
0
Nazaj na vrh
Andreja
Starost: 52Pridružen: 5. nov 2003Prispevkov: 931Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 13:07
Povezava do prispevka
Meni so pa palčki bili zmeraj zanimivi in sem pred par dnevi kot darilo dobila svojega prvega . Seveda je malo kičast, ampak se mi zdi, da prav zanimivo izgleda tam nekje na vrtu, napol skrit za grmom jagod. Je takšen pravi betonski, ki preživi dež in vremenske nevšečnosti brez škode na izgledu in se mu bo sigurno pridružil še kakšen. Moram pa priznati, da ga ne bi postavila na trato pred hišo.
 
image file name: 2kda31c6a485.jpg
 
Še nekaj kot zanimivost. V Franciji obstaja društvo za osvoboditev vrnih palčkov. Občasno poberejo palčke po vrtovih in jih osvobodijo tako, da jih odnesejo na gozdne jase ali na kakšno nogometno igrišče  http://www.mladina.si/dnevnik/19097/.
 
Za tiste, ki jih palčki še bolj zanimajo pa zanimiv intervju, ki je bil pred časom objavljen v Delu...ker palčki navsezadnje niso tako enostavna bitja :
 

Palčki so med nami.



Velika večina zemljanov prizna, da v vesolju nismo sami. Imamo nešteto sosedov, ki nas nekateri občasno tudi obiščejo, a jih mi vedno ne dočakamo gostoljubno. Morda je tako tudi pravilno, saj v ozkih krogih kroži govorica, da naj bi nas višje razvite civilizacije izkoristile, ker smo pač nerazviti in že z zasužnjevanjem pododbnih civilizacij kot je naša, lahko izbruhne tudi galaktična vojna. Vendar pa namen današnjega članka ni oziranje v vesolje. Z vami bom ostal na zemlji in zapisal besedo o vam znanem pravljičnem delu, bitjih, ki sicer živijo na zemlji, a so z našimi očmi nevidna. O palčkih in drugih elementarnih bitjih.

Zapis, kot že večkrat doslej, ima korenine na daljni Islandiji, na otoku kjer so se zaradi odročnosti kopnega in drugih kultur ohranile stare legende ter se zapisujejo nova videnja. Pravzaprav je podoben članek precej težaven za zapisovanje v slovenskem jeziku, saj ima islandski jezik imensko ločena bitja, ki živijo v drugih dimenzijah. Ta imena se začnejo pri palčkih, in se končajo vse tja pri bitjih, kot so recimo rožni duh ali rožno bitje, torej bitje, ki se zadržuje doma, največkrat ob rožah.
Vendar se moti vsakdo, ki meni, da se nekatere vlade sveta ne orientirajo po bitjih, ki jih naše oko navadno ne zaznava. Ena takšnih vlad je ravno islandska in ni osameljen primer, pogajanj med mestnimi funkcionarji občine Selfoss in palčki. Kajpak se takšno delovanje ne obeša na veliki zvon, a so to kljub vsemu javnosti dostopne informacije, kar ne sme biti mestu in državi v sram, temveč za vzor. Govorimo namreč o bitjih, ki na zemlji so, ti z nami tudi komunicirajo, le da se mi tega pogosto ne zavedamo. In ker sem začel pri občini Selfoss se spodobi da od tam tudi nadaljujem.
Pred časom se je občinska uprava tega mesteca odločila razširiti bolnišnico, ter s tem pozidati del travnika. Pri vlaganju v zdravstvo in socialo so navadno problem finančna sredstva. Vendar je bilo to pot drugače. Največja skrb je bilo naselje palčkov, ki so bili vedno videni ravno na tem travniku. Pogosto so to razumna bitja in mestni veljaki so na pomoč poklicali Erlo Stefansdottir, eno najbolj senzibilnih žensk, ki jih Islandija premore, saj med drugim komunicira tudi s palčki. (Glej Auro maj 1996 ali http://www.nenavadno.com/ufomeet.html ) "Debata" med upravo občine in Erlo Stefansdottir, ter na drugi strani med palčki, je trajala nekaj ur in na koncu so se ti umaknili bolnikom v korist. Vem, rekli boste: "Pesek v oči, nakladanje, pravljica, to še moj triletni otrok nebi verjel." Toda resnica o palčkih ne tiči v prepričanju temveč o videnjih, ki jih tod okoli ni malo. Poznam tudi Slovence, ki s palčki in drugimi nam nevidnimi bitji komunicirajo, in verjemite, iz leto v leto je več tistih, ki zavračajo teorijo o palčkih iz pravljic, na njihovo mesto pa postavljajo palčke iz realnega življenja.

Kljub temu, da je zavest tudi v Sloveniji vedno višja, želim poudariti neetično "skrb" ene od socilanih služb nekje med Ljubljano in Kranjem. Leta 1996 je bil deček X na obisku pri očetu, (starša sta ločena) kjer je v sobi videl palčke. Naslednji dan zvečer se je vrnil k mami in z dobrim namenom povedal o videnju pretekli dan. Ta je zmerjala tako njega kot očeta ter zadevo prepustila Socialni službi z izgovorom, da z očetom nekaj ni v redu. Socialna služba je prevzela skrb sodnika in zdravnika ter kar v pisarni predpisala dečku diagnozo. "Začetni status shizofrenije." Na tem mestu avtor javno sprašuje. Kaj je naloga Socialne službe, ki ima zaposlene "zdravnike in sodnike" oz. kdo to institucijo vodi? Kateri birokrat si sploh upa postavljati diagnozo dečku, ki je bržkone bolj senzibilen kot njegovi vrstniki. In koncu koncev, če bi imel ta isti birokrat, ki drgne proračunski stol, senzibilnega otroka, ga verjamem nebi vozil k zdravniku, v vsakem primeru pa bi se uprl domnevi, da je z otrokom karkoli narobe.
Zakaj sem semle vmes vrinil "birokratsko diagnozo"? Predvsem zato, ker se je slednji, četudi s kravato, osmešil pred islandskim ribičem.

Drug islandski primer je še novejši in govori o cca 5 X 7 metrov veliki skali, ki je stala na zelenici tik poleg glavne ceste v Reykjaviku. Pred petnajstimi leti so to skalo hoteli odstraniti, vendar se je ob vsakem poskusu kdo ponesrečil. Poskušali so tako dolgo dokler eden od tam zaposlenih gradbenih delavcev ni videl palčke, ki domujeo ob skali. Vse poskuse odstranitve skale so opustili in v letu 2000 so jo po pogajanjih vendarle premaknili na palčkom željeno mesto, le 300 metrov v dolino k reki.
Takšna je Islandija danes. Na prvi pogled nekoliko okorela, vendar jo je potrebno fokusirati do prave mere, nakar že lahko dobimo pravo sliko bitij ki nas obkrožajo. Ravno o teh bitjih so pisane knjige, mnogo ljudi jih vidi, kot sogovornico oziroma osebo, ki mi je bila v pomoč pri nabiranju informacij za ta prispevek pa sem izbral Asthildur Cesil Thordadottir. Ta ženska srednjih let je sicer po poklicu vrtnarka, vendar pa na poseben način zazna druga bitja v naravi ali kar doma. Pred leti je skupaj z zgoraj omenjeno Erlo Stefansdottir narisala načrt mesta Isafjor
0
Nazaj na vrh
Anuska
Starost: 42Pridružen: 30. mar 2006Prispevkov: 1635Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 14:29
Povezava do prispevka
Hm...Zanimivo.... Smile
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2006 14:41
Povezava do prispevka
Andreja,tale tvoj je pa prav lušten,hehe
 
(no,jaz jih sicer ne bi imela na svojem vrtu,ampak če je pa kakšen kje za videti, je pa fajn
 No,poln vrt palčkov pa tudi samo za videti ni več najlepši po mojem mnenju  )
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 16. maj 2006 18:25
Povezava do prispevka
Meni so palčki strašno všeč, se mi zdijo taki prinašalci sreče, vsekakor so malo kičasti, ampak meni prijetno. Jaz imam enega na balkonu (kjer ni nič zelenega, ker zaradi silne vročine poleti nič ne zdrži), načrtujem še enega malega za v dnevno sobo. Meni se zdi to skrajno ljubko, v današnjem minimalizmu zelo prijetna popestritev. Tak "Amelie" chic Big smile
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Ester
Starost: 43Pridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 607Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 18. maj 2006 19:48
Povezava do prispevka
Mi zmagamo v kiču, ker imamo želvo, ki se ponoči sveti!
lp Ester
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 18. maj 2006 21:08
Povezava do prispevka
jaz se jih pa bojim, kar strese me ko kakega vidim.
 
Ne vem zakaj, ampak so mi prav morbidni.
 
 
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
vixi
Starost: -14Pridružen: 1. sep 2005Prispevkov: 3749Kraj: Ljubljana-LogatecStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2006 8:17
Povezava do prispevka
Tikka , ljudi se boj, ne palčkov!
 
Meni se zdijo palčki kičasti za popi..., ravno toliko kičasti, da bom tudi jaz imela enega na vrtu. Palčki so čuvarji vrta, naj tako ostane.
 image file name: 2k2444f12793.jpg
 
Definitivno ultra kič "brez okusa v stilu kitajskih restavracij" - za moj okus se mi pa zdijo vse druge figure, razni labodi, sploh če so slabo narejene. Ester naj te razočaram (čeprav želva ki se sveti - OMG), zmagovalci kiča so palčki, vseh 7 njih, ki se jim pridruži še prelestna sneguljčica. Zmagovalci za moje pojme živijo malo pred Vrhniko ob cesti na vrtu pa gostijo miljon pravljičnih junakov kamnitih in steklenih živali ter okraskov.
 
Nič od tega ni mišljeno žaljivo. Kič je postala smer v umetnosti. Kič ljudi zabava ali jim je celo všeč. Umetnost je vsemu temu namen. Včasih sem se do solz nasmejala kakšnemu vrtu. Še vedno ko vidim na vrtu palčka, dobim nek poseben občutek veselja v stilu - OOO! Palček!.
 
Tale mi je všeč si ga bom kupila - je Ikein
image file name: 2k668218a9a9.jpg
 
 
 
In heaven all the interesting people are missing | Friedrich Nietzsche
Vixi's Craft Duck
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
vrtni palčki
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.