Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Pravilna prehrana mačk

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 13:10
Povezava do prispevka
Ker sem videla da ste razvile zanimivo debato o prehrani mačk, odpiram novo temo, ker menim da bi bilo fajn ozavestiti čim več ljudi o tem.
 
Torej, poznavalke, kaj lahko in kaj se ne sme?
 
Še zanimiv prispevek:
 
Pravilna prehrana mačk
pripravila Thea Friškovec

Za razliko od vseh drugih sesalcev je mačka pravi mesojed. Da lahko preživi in da je zdrava, v svoji prehrani vsakodnevno potrebuje beljakovine živalskega izvora.

Vendar pa ji ne zadostujejo le beljakovine in poleg njih potrebuje še maščobe, ogljikove hidrate, vitamine in minerale in seveda tudi vodo.

Za mačko najbolj primerna je uravnotežena prehrana, ki vsebuje vse snovi v pravilnih sorazmerjih, da zadovolji njene dnevne potrebe.

Sami bomo zelo težko pripravili popolnoma uravnovešene obroke za našo mačko, zato je najbolj primeren način hranjenja uporaba industrijsko pripravljene hrane, ki vsebuje vse snovi v pravilnem sorazmerju. Takšna hrana je na voljo v suhi in polsuhi obliki (briketi) in v pločevinkah.

Kaj mačka potrebuje v prehrani?
Število in velikost obrokov
Pogoste napake pri hranjenju mačk
Če se nikakor ne moremo spremeniti

Kaj mačka potrebuje v prehrani?

Beljakovine ali proteini

  • V beljakovinah živalskega izvora so določene aminokisline - taurin, ki so v mačjem telesu nujno potrebne za rast in obnavljanje telesnih tkiv. Iz beljakovin mačje telo tvori tudi energijo, iz njih so sestavljeni encimi, hormoni in protitelesa.
  • Potrebe po beljakovinah v mačjem telesu so zelo velike zato, ker mačka njihove razgradnje v telesu ne more prilagoditi zaužiti količini ? dnevno jih mora torej zaužiti bistveno več kot jih njeno telo razgradi in uporabi. Zato mora primerna mačja hrana vsebovati najmanj 25-30% beljakovin živalskega izvora.

Maščobe

  • Maščobe so za mačko energijski vir. Poleg tega so v njej tudi nujno potrebne maščobne kisline, ki so pomembne za zdravo kožo in dlako in ki pomagajo pri delovanju ledvic.
  • Iz maščobe se iz črevesne vsebine vsrkajo tudi v maščobi topni vitamini: A, D, E in K.

Ogljikovi hidrati

  • predstavljajo dodaten energijski vir v prehrani mačke in so tudi koristen vir vlaken, potrebnih za zdravo prebavo in črevesje,
  • vendar pa niso nujno potrebni za mačko.

Vitamini

  • so v mačjem telesu potrebni pri uravnavanju življenjsko nujnih procesov.
Delimo jih v dve glavni skupini:
- v vodi topne: skupina B in vitamin C
- v maščobi topne: A, D, E in K
  • Za zdravje mačke so nujno potrebni vitamini: A, B1, B2, B6, C, D, E, K.

Minerali

  • imajo v mačjem telesu podobno vlogo kot vitamini, vendar pa so potrebni tudi pri sestavi okostja (kalcij, fosfor), krvi (železo) ipd.
  • mačka potrebuje te minerale: natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, baker, jod, mangan, cink in kobalt.
  • Vitamini in minerali se nenehno izločajo iz mačkinega telesa, zato jih mora redno dobivati s hrano.

Voda

  • Ob vseh že naštetih snoveh ne pozabimo, da mora imeti mačka vedno na razpolago tudi svežo vodo.

Število in velikost obrokov

Mačji mladič

  • Mačji mladič potrebuje dnevno tudi štirikrat toliko energije na enoto teže kot odrasla mačka ? torej naj bi pojedel dnevno glede na svojo telesno težo zelo veliko hrane.
  • Seveda zato zahteva več obrokov dnevno kot odrasla mačka. Razlog je preprost: zmogljivost njegovega želodčka je majhna in zato mu je potrebno dati več obrokov dnevno, da bi se lahko nahranil.
  • Praviloma mačjega mladiča hranimo 5-6 na dan.
  • Posebno pri mačjih mladičih je najbolj pomembno, da uživajo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj vseh snovi za njegov normalen razvoj. Zato je pameten nasvet, da ravno pri mladičih najbolj upoštevamo priporočilo prehranjevanja z industrijsko pripravljeno hrano. Seveda je pametno uporabljati hrano, ki je narejena posebej za mačje mladiče, saj le ta vsebuje večje količine snovi, ki so za razvoj mladiča nujno potrebne.

Odrasla mačka

  • Odrasli mački zadostujeta dva večja obroka dnevno.
  • Nekatere pasme zahtevajo zaradi večje aktivnosti več obrokov, kar pa lahko preprosto rešimo s tem, da ji nastavimo posodico s suho hrano in skodelico vode, ki ju ima vedno na razpolago. Takšne navade seveda ne bomo prakticirali, če ima naša mačka preveliko telesno težo.
  • Breje in doječe mačke potrebujejo več hrane , zato jih seveda hranimo večkrat na dan. Normalno imajo povečan apetit in hrano zahtevajo same, tako zanje velja približno isto število obrokov kot za mladiče ? 3 do 5 obrokov dnevno.

Pogoste napake pri hranjenju mačk

  • mleko: večina mačk mlečnega sladkorja v mleku sploh ne more prebaviti in ji lahko povzroča drisko;
  • meso, jetra, ledvička / drobovina: vsebujejo mnogo premalo kalcija, poleg tega je v njih neprimerno sorazmerje med kalcijem in fosforjem; jetra vsebujejo prevelike količine vitamina A, ker lahko povzroči hipervitaminozo; surovo goveje meso pri mladičih in starejših mačkah rado povzroča zaprtje, drobovina pa driske; takšna hrana je primerna samo kot občasen priboljšek, ne kot osnovni vir hranilnih sredstev; če ob pripravljeni hrani včasih hranimo mačko tudi s svežim mesom, poskrbimo da je le-to neoporečno, torej jo hranimo z mesom, ki je namenjeno ljudem.
  • ribe: surove ribe vsebujejo encim, ki uničuje vitamin B1 ? pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči hude spremembe na živčevju (poškodbe možganov); če jih skuhamo ta škodljivi encim uničimo; odvisno od vrste rib lahko nekatere od teh vsebujejo tudi nenasičene maščobne kisline, ki mački škodijo; poleg tega ribe vsebujejo zelo malo vitamina E; takšna hrana je primerna samo kot občasen priboljšek, ne kot osnovni vir hranilnih sredstev.
  • jajca: nikoli ne hranimo celih surovih, saj vsebujejo snov avidin, ki spremeni vitamin biotin tako, da ga mačka ne more izkoristiti ? pomanjkanje biotina pri mački povzroča suho kožo, ki se pretirano lušči, dlaka pa je brez leska in grda; sam rumenjak ali kuhano jajce pa sta dober vir beljakovin.
  • mačke ne hranimo s pasjo hrano, saj zanjo vsebuje odločno premalo beljakovin živalskega izvora in lahko resno ogrozi zdravje naše mačke;
  • dodatki k hrani: ne dodajajmo vitaminskih in mineralnih dodatkov k uravnoteženi hrani, saj lahko resno ogrozimo zdravje naše mačke ? hipervitaminoza!
  • ne ponujajmo mačkam perutninskih kosti, saj so lahko drobljive in se lahko mačka zaradi njih zaduši;
  • ne hranimo mačke z ostanki naše hrane, saj je za naš okus pripravljena hrana (začimbe) neprimerna za mačko in tudi ni uravnotežena mačjim prehranjevalnim potrebam;
  • ne hranimo mačjih mladičev z različnimi hranami za dojenčke, saj so popolnoma neprimerna prehrana zanje, ker ne vsebujejo dovolj vseh snovi, ki jih mačji mladič nujno potrebuje za normalen razvoj.

Če se nikakor ne moremo spremeniti

  • najbolje bo, če se sami discipliniramo in spremenimo nepopolne obroke za mačko (npr. kuhano ali surovo meso, jajca, ribe ipd.) v priboljške, ki jih ponudimo mački samo občasno in v minimalnih količinah ? ne kot cel obrok;
  • najmanj en obrok dnevno, ki ga ponudimo mački, naj bo iz pripravljene uravnovešene hrane (briketi ali pločevinka);

Najprimernejša prehrana za mačke je torej kupljena, industrijsko pripravljena hrana, ki vsebuje vse snovi v pravem sorazmerju, da zadovolji vsakodnevne prehrane naše mačke in ji zagotovi zdravo in dolgo življenje. Za lastnike mačke pa je takšna prehrana tudi najbolj enostavna in udobna. Na našem tržišču imamo dovolj veliko izbiro različnih vrst kakovostne pripravljene hrane, vaša mačka pa je dovolj pametna, da vam bo pokazala, katera od njih ji gre najbolje v slast.

 
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 14:05
Povezava do prispevka
ne strinjam se z zadnjim stavkom. Mačka bo zelo rada jedla sranje a la Whiskas, Kitekat, Tačka... mogoče še raje kot kakovostne brikete.

http://www.geocities.com/Heartland/pointe/9352/owners.html na tem linku je malo niže par dobrih povezav glede hranjenja mačke.

Pri suhi hrani naj vam bo pri izbiri vodilo deklaracija. Najbolj kakovostne suhe hrane ne vsebujejo nič koruznega, pšeničnega ali sojinega in imajo na prvih parih mestih mesno moko, brez stranskih mesnih proizvodov. V Sloveniji imamo samo dve tako kakovostni hrani za mačke - Felidae in Nutra Gold.

Vseeno odlične, a kljub vsemu malo slabše (s koruzo) so Nutro, Arden Grange, Purina Pro Plan, Royal Canin, Techni-Cal, Hills..

Vse ostalo, kar se da dobit v trgovinah za ljudi, je podn.
http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
Ushy
Starost: 39Pridružen: 1. feb 2006Prispevkov: 764Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 14:27
Povezava do prispevka
ilafa, kaj pa glede hrane iz konzerv - katere znamke imajo kakovostno hrano?
Kupiti ali ne kupiti..?
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 14:34
Povezava do prispevka
ilafa je napisal/ane strinjam se z zadnjim stavkom. Mačka bo zelo rada jedla sranje a la Whiskas, Kitekat, Tačka... mogoče še raje kot kakovostne brikete.
Se strinjam.
Reklama za Whiskas je čisto taprava: "Mčke bi kupile Whiskas".
Res je ta Whiskas kot droga . Za našo najdenko Lili smo, ko se je zatekla k nam,  na hitrico zvečer šli nekaj kupit in hčerka je prinesla Whiskas. Našemu Taju se je kar mešalo, ko je to zavohal in prav vleči sem ga morala stran. Tamala pa je bila tudi nenasitna - res je bila prestradana. Ko pa sem po nekaj dneh kupila Royal Canin, ni bil nihče več tako hudo navdušen.
Tudi ko je sestra njihovi ostareli in bolni muci morala dajati tablete, jih je pojedla edino v Whiskas hrani.
Drugače pa našega Tajčka hranimo s Hillsom ali Royal Caninom.
Ilafa, kje pa ti nabavljaš to hrano, za katero praviš, da je kakovostna? In koliko stane, npr. 1 kg (ali 2, če je taka embalaža)?
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 14:36
Povezava do prispevka
Ushy, tudi te zgoraj naštete in pa kak Miamor, Animonda Smile Pa zadnjič je naša dobila eno Shebino konzervico iz Avstrije (za 1,5?) in sicer z morskimi sadeži. Pripravila sem se na smrdljiv zmazek, ven pa so padli kolobarčki lignjev, školjke in celi koščki ribic v želatini! Moram pogledat, če jo ima naš Mueller in podrobno preštudirat. Mogoče bom iz nje naredila še kakšno morsko solato za nas haha
Nazadnje urejeno 13. avg 2006 14:42; skupaj popravljeno 1 krat
http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 14:41
Povezava do prispevka
Tinka, Nutra Gold bo baje v roku enega meseca imel Repek (na primskovem), cena je pa baje precej ubitačna (ne vem še točno, za pse je normalna). Felidae sem naročila pri uvozniku (pošlejo z d2d), 2,27kg vreča pa stane par tolarjev manj kot 3000sit. Je pa tako, da muce pojejo bistveno manj kakostvonih briketov, ker potrebe zadovolji že majhna količina hrane.

http://www.sen.si/canidae/felidae.htm je naslov uvoznika. Prosi jih, naj ti najprej pošljejo tester briketkov (brezplačen, se razume), če jih bo Taj sploh maral.
http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 14:43
Povezava do prispevka
Ilafa, hvala za te informacije. Bomo poskusili.
0
Nazaj na vrh
MegWhite
Starost: 42Pridružen: 13. jun 2005Prispevkov: 1128Kraj: KoperStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 16:50
Povezava do prispevka
Meni se zdijo vse trditve o superiornosti (kriminalno) drage mačje hrane in enačenju Whiskasa s sranjem strašansko za nos privlečene (in zastonjska reklama za proizvajalce te hrane). Po mojih izkušnjah (odkar obstajam imamo pri hiši vedno muce), so muce lahko zdrave in vesele tudi s hrano, ki jo kupimo v trgovinah (tako, kot tudi hrano, ki jo jemo ljudje). Pred kratkim nam je umrla muca, ki je živela 18 let (verjetno še dlje, ker je bila že odrasla, ko smo jo našli) in je bila ves čas zdrava, razen proti koncu, ko je postala že malo senilna in gluha (in te je malce butasto gledala, preden te je prepoznala) , vse življenje pa je jedla samo surova jetrca, pomočena v olivno olje (ker je tako pač hotela) in kot priboljšek suhe brikete. Muca od moje tete je živela še dlje, pa je jedla Whiskas. Tri muce, ki jih imamo trenutno, so stare 10 let in še nikoli niso bile pri veterinarju, ker nimajo zdravstvenih težav (razen za kastracijo in občasne preglede, med katerimi vedno ugotovi, da so zdrave), jedo pa v glavnem Felix, Pet Bistro in Whiskas iz vrečke (iz konzerve ne marajo), suhe brikete Purina in občasno kuhano ali pečeno govedino, perutnino ali ribe (na te so nore). Sicer pa se prosto gibljejo notri in zunaj in niso niti cepljene (no, pred kratkim sem se odločila, da jih bom zdaj "na stara leta" vseeno cepila in dve sta že dobili "šponto").

Če se malo zamislimo, ugotovimo, da tudi večina človeške hrane, ki jo kupimo v raznih Mercatorjih za ljudi sploh ni zdrava. Za skoraj vsako sestavino bi lahko našli raziskave, ki dokazujejo njeno škodljivost (sol, laktoza, trans maščobne kisline in podobne grozote). Če bi se že morala začeti sekirat zaradi primernosti prehrane, bi začela pri sebi in ne pri svojih mucah, ki se gotovo prehranjujejo bolj zdravo, kot jaz, čeprav občasno pojedo kakšnega pajka ali kobilico ali martinčkov rep. Ampak potem bi pol življenja zapravila samo za ugotavljanje, kaj lahko pojem in česa ne smem. In na koncu bi ugotovila, da je najbolj zdravo popolnoma se odpovedati hrani. In bi lebdla po svetu, lahka kot peresce ali Drnovšek.
Thank you ...namaste... and god luck.
0
Nazaj na vrh
Dina
Starost: 43Pridružen: 12. jun 2004Prispevkov: 3221Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 17:11
Povezava do prispevka
MegWhite je napisal/aIn bi lebdla po svetu, lahka kot peresce ali Drnovšek.




In pa tudi sicer se kar strinjam s celotnim tvojim postom, sicer le na
podlagi izkušenj, ker se v  to nisem nikdar poglabljala, ampak moj
muc je dočakal 19 let in je bil celo življenje zdrav, pa je vedno jedel
te komercialne mačje hrane (Whiskas, ledvičke je oboževal, pa ribe je
dobival, in brikete, pa sigurno še marsikaj drugega, je namreč živel
pri babici in ona mu je dajala, kar je rad jedel). Nikoli ni imel
nobenih problemov, še na stara leta se je zelo dobro držal in do
zadnjega dneva ni potreboval veterinarja. Edino  kar je bilo, je
to, da je bil vedno bajsek, ker ga je babica tok razvajala, se pravi da
se pojedel kar veliko te hrane, pa mu vseeno ni škodovala.
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 17:33
Povezava do prispevka
MegWhite, se do neke mere kar strinjam s tabo, še posebej glede meskov in ribic, ki so itak najbolj kvalitetna hrana, kar jo mačkon lahko dobi.

Moja odločitev, da bom svoje mačke hranila s kvalitenejšo hrano, temelji na tem, da so in bodo notranje mucke, torej je zelo pomembno (oz. veliko bolj prijetno za naš nos), da jim kakci ne smrdijo in da imajo manjši volumen. Prav tako morajo iz manjše količine hrane (oz. manjšega vnosa kalorij) dobit dovolj potrebnih snovi, da se ne zredijo zaradi zmanjšane aktivnosti, zagotoviti pa jim je treba tudi več vlaknin, ki jih sicer zunaj dobijo s travo. Stroški mačje prehrane so s primernimi briketki tako veliko manjši - moja mačkonka recimo poje na mesec za 1500sit (kriminalno  ) dragih briketov pa je sita, lepo rejena in zdrava lepotička z zelo svetlečim kožuščkom, namesto konzervic pa ji običajno skuhamo meska ali ribice. Vaša pokojna mačica je imela recimo super prehrano - jetrca so bila odličen
vir beljakovin, z olivnim oljem ste ji zagotovili dober vnos
nenasičenih maščob, z briketi pa hidrate.

Sama preprosto nimam dovolj poguma, da bi upala tvegat z manj kvalitetnimi hranami. Glede na sestavo ji raje zmiksam navaden kos kruha z malo paštete in ji futram to. kvalitetnejša hrana se mi zdi naložba za v prihodnost, pa čeprav tvegana in včasih nesmiselna (kot recimo pri tvojih in Dinini mački, ki sta očitno super preživeli tudi slabšo hrano) ter usluga moji mački, ki se zaradi boljše hrane počuti (pa čeprav mogoče le pikico) bolje.
Prav tako si ne bi upala ven spuščat necepljene mačke - ker je prevelik riziko, še posebej kar se tiče neozdravljive mačje kuge, ki mačkone lahko pokoplje že v 24 urah, predvsem si pa ne bi mogla nikoli odpustiti, če bi mačka poginila zaradi nečesa, kar bi lahko preprečila.

Je pa z nami enako. Nekateri celo življenje pazijo na prehrano, se gibljejo in pozitivno mislijo Wink pa jih na koncu vseeno infarkt ali pa jih požre rak, drugi pa si po nekaterih teorijah z life stylom kopljejo grob in preživijo ostale. Zagotovo pa je lažje začet z mačko in ji kupit OK brikete ter skuhat drobovino, kot pa spremenit naše prehranjevalne vzorce. Mogoče je vse skupaj le zdravljenje lastnih kompleksov in strahov Wink


http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
MegWhite
Starost: 42Pridružen: 13. jun 2005Prispevkov: 1128Kraj: KoperStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 19:12
Povezava do prispevka
ilafa, saj te razumem in ne kritiziram tistih, ki dajejo svojim mucam drago hrano, saj tudi mene kdaj zagrabi občutek krivde, ker se bojim, da jih ne hranim dovolj dobro Smile Saj cena te hrane se mi ne zdi tak problem, bolj mi je zoprno to, da je ne prodajajo povsod in bi morala hoditi v specializirane trgovine ali celo naročat po pošti, pa se mi zdi to prevelika komplikacija, sploh glede na to, da je videti, da so vseeno čisto zdrave in zadovoljne. Pa tudi v formi so, ker se gibljejo.
Tudi dlako imajo zdaj svetlečo, ker jim dajem neke vitaminske tablete, ki sem jih dobila od veterinarja.

Tista muca, ki je jedla jetrca, pa je bila ful zanimiva. Nam je kar ona sama dala vedet, da ima rada olivno olje (čeprav v tistem tekstu zgoraj piše, da nenasičene maščobne kisline mačkam škodijo (?)) in zadnja leta je jedla samo, če smo jo hranili z roko. Vsak košček posebej v usta in to od strani in ne od spredaj, sicer ni jedla. Pa vmes si ji moral vsake toliko kaj spodbudnga reči ali ji pobožati Smile

Btw, malo prej sem zalotila svojega Romija, ko je na kuhinjskem pultu lizal strgalo za parmezan in sem mu dala nekaj koščkov parmezana, ker mu je očitno všeč. Upam, da si ni preveč obrusil jezika. Smile In da mu parmezan ne bo škodil, čeprav ga tisti tekst ne omenja kot zdravo mačjo hrano Smile

To glede nujnosti cepljenja pa se popolnoma strinjam. Mene je že nekaj časa mučilo, ker jih nismo nikoli cepili (ko smo jih dobili, sem bila jaz tam nekje v 2. letniku srednje šole in nisem imela odloitve pri tem, pa niti denarja). Očitno imam ful srečo s temi mucami, ker so že od nekdaj zdrave in jih kuga ne povoha. Kot sem že napisala, pa smo zdaj dve že cepili, ena pa še pride na vrsto (mi jo je malo težko peljat k veterinarju, ker je to zanjo taka travma, da me pol še en mesec ne pogleda in drži surlo).
Ko sem bila mala, sem imela enega muca, ki je pri enem letu starosti zbolel za kugo in jo tudi prebolel. Jaz sem bila vsa srečna. Potem pa ga je čez 2 tedna povozil avto. Unhappy Takrat sem se naučila, da lahko še tako skrbiš zanje, pa potem umrejo zaradi nečesa, česar ti ne moreš preprečiti. Seveda isto velja za ljudi, ki jih imaš rad.

Mogoče gre res za zdravljenje lastnih strahov in kompleksov in strahov, ampak mogoče imaš pa preprosto zelo rada svoje muce, tako kot tudi jaz Thumbs Up
Thank you ...namaste... and god luck.
0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 19:16
Povezava do prispevka
Ojoj, moji stari starši pa že celo večnost hranijo mačke z navadno, domačo hrano... pa še same si je precej nalovijo. 
.
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 20:43
Povezava do prispevka
Hmm zanimivo, moja Liza pa sploh noče ničesar slišati o Whiskas, prav namrdnila se je če ga je v skledico dobila. Potem smo začeli s Techni-Cal v kombinaciji z vrečkami - kot priboljšek, sedaj pa se tudi nad Techni-Calom zmrduje in želi jesti samo Gourmet Perle (vrečke). Kako se pa vam zdi Gourmet?
 
na vrečki piše:
 
Meso in živalski stranski proizvodi, izvlečki rastlinskih beljakovin, ribe in ribji stranski proizvodi (Minimalno 4% Lososovega mesa), Rastlinski stranski proizvodi, Sladkor, Minerali.
 
Sestava: Surove beljakovine 14.%, Surova maščoba: 2,5%, Surov pepel 1,5%, surova vlakna 0,5%, vlaga 79,%.
 
Dodane snovi:
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
MegWhite
Starost: 42Pridružen: 13. jun 2005Prispevkov: 1128Kraj: KoperStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2006 21:04
Povezava do prispevka
Tikka, jaz sem primerjala sesavine v vseh znamkah hrane za muce (izvzemši tisto specializirano hrano) in ugotovila, da imajo VSE iste sestavine in razmerja sestavin. Se pravi vedno 4-5% beljakovin živalskega izvora in vedno so vmes kakšne rastlinske beljakovine. Tista ful poceni hrana za muce od Mercatorja ima iste sestavine, kot ta Sheba (imam konzervo pri sebi in sem kontrolirala). Verjetno je razlika v kvaliteti in izvoru mesa, še verjetneje pa v dodatki za okus, še bolj verjetneje (:)) pa samo v imenu. Tudi zato, ker sem začela primerjati sestavine, ne posegam po dražji hrani v upanju, da je kaj bolj zdrava. Tukaj še vedno govorim samo o tisti hrani, ki se kupi povsod (tudi Gourmet, ki ga moje muce ne marajo ali Sheba spadata v to kategorijo).

Jaz sem opazila, da se muce hitro naveličajo ene in iste hrane. Včasih sem jim dajala samo Whiskas ali Migliorgatto, pa so se začele zmrdovat in sem zamenjala znamko, čez nekaj časa pa so spet navalile na znamko, ki so se je prej naveličale. Opazila sem tudi, da jim gre bolj v slast hrana, na kateri piše, da je namenjena za male muce (Junior karkoliže). Zato vsakič, ko nakupujem zanje kupim različne okuse; perutnina, govedina, losos, koščki govedine z jogurtom (ja, tudi to obstaja) in različne znamke in so vesele zadovoljne. Potem jim dajem še razne priboljške v obliki briketov (briketi s sirom itd.) in po vsakem obroku piškotke za čiščenje zob. Seveda pa so muce posamezniki in imajo vsaka različne preference in moraš sama ugotovit, kaj vsaki najbolj paše.
Thank you ...namaste... and god luck.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 16. avg 2006 16:06
Povezava do prispevka
Mačke so zbirčna bitja. Ne da ima povezavo s temo, ampak sem morala napisati. Smile
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Pravilna prehrana mačk
Stran 1 od 15
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.