Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Perfekcionizem

Pojdi na stran 1 , 2
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 10:33
Povezava do prispevka
zanima me, če ste kaj perfekcionista Big smile kaj vse vas moti, če ni popolno?
 
vas moti nepravilna raba jezika, nepopolne materialne stvari?
 
vas moti, če se na vašem mobitelu pojavi praska, pa potem ves čas razmišljate kako jo odpraviti, prikriti ...?
 
vas moti, če na avtu opazite prasko, spet ves čas razmišljate kdaj in kako boste to odpravili? in je to potem vaša prva skrb v bljižni prihodnosti?
 
greste tako daleč, da niste nikoli zadovoljni, da v vsaki stvari najdete kakšno pomanjkljivost? se vam zdi, da se vas ne da zadovojliti?
 
kaj vse vas moti zaradi vašega perfekcionizma?
 
menite, da je lahko perfekcionizem tudi bolezensko stanje, ki bi ga bilo potrebno zdraviti, ker na nek način ovira "normalno" življenjsko funkcioniranje? do kam je perfekcionizem pozitiven, kje je meja?
 
 
jaz se večkrat zalotim, da posvečam veliko pozornosti razmišljanju o tem kako stvari izboljšati, vedno težim k napredku, vedno je lahko še boljše. včasih to vzamem samo kot filozofsko misel (nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše ;)) včasih pa prav zares in me ne popusti, dokler ne dosežem zadovoljive ravni v skladu z mojimi zamislimi ... Big smile
0
Nazaj na vrh
emchy
Starost: 34Pridružen: 11. feb 2009Prispevkov: 816Kraj: niham med ptujem in ljubljano:)Status:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 10:46
Povezava do prispevka
Ja, je nekaj perfekcionistke v meni....
To opazim komaj takrat, ko sem že na pol ali pa tričetrt poti do tega, da kakšno stvar popravljam, izboljšujem.
Ravno včeraj npr sem imela problem, ko mi je ena starejša ženska ruknila v avto, moja sestra in kolega sta bila v njem, jaz pa v trgovini in nista vzela št oz stopila iz avta.
In tako se mi pozna na zadnjih vratih kakšna 3-4 cm bela lisa, ki ne gre dol.Eno prasko sem prikrila z začetno črko mojega imena, ampak če še pomislim na belo prasko...ggrrr v glavnem.
Iste fore imam pri čiščenju, čistim in čistim, dokler ni točno tako kot hočem.
Ampak temu ne bi rekla npr obsedenost ali perfekcionizem, ker nisem npr tečna takoj...to postanem,ko mi nekdo šari po stanovanju in mi npr prestavi kak kos pohištva, oz mi zloži posodo tako kot je jaz ne zlagam.
Mislim pa, da dokler te težnja po boljšem ne ovira, ne vidim težav...bi jih pa videla, če bi ves prosti čas posvetila urejanju stvari itd.Ali pa da bi npr zlagala nogavice in ostalo po barvah:D:D
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 10:56
Povezava do prispevka
Pri meni je to čisto odvisno od področja. Včasih sem bila perfekcionistka glede šole in sem se zmeraj gnala, da bi bile petke in kasneje desetke. Če je bilo karkoli slabše, sem bila grozno nezadovoljna s sabo in sem razmišljala po logiki, če bi bila jaz kirurg in bi zdajle operirala, bi mi pacient umrl. Kasneje se je to razmišljanje preselilo na področje službe, zanjo sem pripravljena garati še pozno v noč, za vikende, na porodniški, ko otroci zaspijo, pa ne da bi mi bilo muka, enostavno ne znam odnehati, dokler ni do konca. Tako me potegne noter, da sem prav slepa in gluha za okolico. Žal se perfekcionizem pri  meni kaže samo še na enem področju, pri čiščenju zob. Ne predstavljam si, da jih ne bi redno čistila in da jih ne bi popolnoma sčistila z vsem možnimi pripomočki.

Na čisto vseh ostalih področjih pa sem čisto nasprotje od perfekcionizma. Okrog hodim z razpraskanim gsmom (tudi že kdaj počenim, celo tipkovnica mu je enkrat odpadla in sem morala s kakšno palčko tipkati vanj, da so številke zagrabile). Prav nič se tudi ne sekiram, če npr. soba ni lepo pobeljena, če je torta res grde oblike. Pri takih rečeh mi prav manjka samokritičnosti, ampak sem pa zato večinoma časa dobre volje in sproščena.


0
Nazaj na vrh
Manncy
Starost: 38Pridružen: 14. feb 2010Prispevkov: 13Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 11:28
Povezava do prispevka
Meni dostikrat rečejo, da sem površna ali celo furjasta tako da neke bojazni, da bi bila neka strašna perfekcionistka, ni. Big smile
Imam pa rada svoje stvari pošlihtane, to pa res v nulo vedno vem kje imam kaj, tudi če v sobi vlada umetniški nered. Podobno je pri čiščenju; dokler se še kje kakšna lisa pozna, zame ni končano, čeprav ostali zavijajo z očmi, da tako natančna mi pa spet ni treba biti. Če je perfekcionizem tudi to, da vedno gledam da sem barvno usklajeno oblečena in urejena, potem sem pri tem najhujša perfekcionistka Big smile . Kot tudi pri osebni negi...

0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 19:16
Povezava do prispevka
v določenih stvareh sem perfekcionistka. vsekakor pri delu, tam sem prav trmasta perfekcionistka in naročnikom težim do onemoglosti, če so manj perfekcionistični in bi radi v določenih stvareh popustili.
pa verjetno sem pri oblekah, frizuri in podobnih stvareh - če imam čas. če ga nimam, potem je pač tako, kot je - ampak se ne počutim najbolje, če nisem kar najbolj urejena.
pri ostalih stvareh pa nisem, telefon je potrošna roba, avto ravno tako, če ni pospravljeno, se tudi ne sekiram kaj dosti (čeprav bi raje, da bi bilo, samo če bi se le samo od sebe pospravilo). ja, pri rabi jezika imam prav alergijo na nekatere nepravilnosti, medtem ko me druge ne motijo.
0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 19:31
Povezava do prispevka
Perfekcionist? Nikakor. Enostavno mi je škoda časa in energije, da bi hlepela po popolnosti. Pa tudi sem človek, ki prizna nekomu, da naredi ali zna kaj bolje kakor jaz sama. Znam si reči, da to mi pa enostavno ne gre. Tudi nisem obsedena z nekim dokazovanjem.
Da bi se pa ukvarjala s malenkostmi kot so praske na kakšni površini ali ne popolnoma urejeno stanovanje mi pa na misel ne pride. Mislim, da je na svetu mnogo bolj pomebnih stvari.
Me pa ne moti, če kdo to je, vse dokler mi ne teži ali kako drugače posega v moj prostor.
Takrat se pa lahko zgodi, da jih od mene sliši kakšne take, ki jih sicer ne bi.
Pa da se razumemo, nisem površen človek, vendar čez mejo razumnosti pa ne grem.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 20:09
Povezava do prispevka
Jaz sem glede mnogih zadev ekstremni perfekcionist, glede drugih bi bilo bolje, da bi se malo bolj potrudila (gospodinjstvo npr., pa mi je to popolna izguba časa).

Ste perfekcionistke le do sebe ali tudi do drugih? Vas totalno moti in živcira, če drugi ne naredijo stvari tako kot (se vam zdi, da) bi jih morali?
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 20:20
Povezava do prispevka
dobro vprašanje. v bistvu pričakujem, da vsi, ki opravljajo neko delo, to opravijo kar najbolj popolno. npr. če je pleskar, ki ga najamem, površen, me to blazno moti in živcira.
tudi v službi pričakujem perfekcionizem od vseh. jasno pa ne grem z glavo skozi sid - treba je postavit mejo, do kje je stvar še v mejah normale, kje pa je že nesmiselno teženje in picajzlanje (ali kako se temu reče, haha).
pri stvareh, ki se mene ne tičejo, pa mi je vseeno - npr če ima sosedova Lojzka okrušen lak, se ne sekiram kaj dosti.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2010 20:35
Povezava do prispevka
Rada imam stvari opravljene dobro in "pošlihtane" in pač stremim k temu, da pač opravim najboljše možno v danem trenutku in okoliščinah, ampak perfekcionistka pa nikoli nisem bila. Na srečo.
 
Primer: seveda hočem, da je dobro popleskano, da so stvari narejene natančno, da je lepo pospravljeno, da je v službi delo dobro narejeno, ampak, da bi se pa šla perfekcionizma in se izgubljala živce z malenkostmi, teh problemov pa nisem nikoli imela (ok, pri tem kako mi nekdo nakaj namontira in popleska ali kako me postriže, tu sem). In so lahko ljudje, ki hočejo imeti stvari točno tako vse kot si zabijejo v glavo (pa če imajo prav ali ne) prav nervirajoči in energijo pijoči.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
catwomen
Starost: 122Pridružen: 16. okt 2008Prispevkov: 2182Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2010 17:06
Povezava do prispevka
Jaz sem perfekcionistka, a le do določene meje. Če opazim, da pretiravam, torej, da sem zaradi tega preveč samokritična in s tem tudi nezadovoljna sama s sabo, potem vem da sem prekoračila mejo. Zelo, zelo....skratka najbolje od vsega sem zahtevna in pikolovska pri gospodinjstvu. Kuhinja mora biti vedno v piko zglancana, posteljina ravna in rjuhe napete, obleke (vred z spodnjimi hlačkami) lepo zložene in nič zmečkane....skratka vse mora biti popredalčkano.
Pomanjkanje perfekcionizma pa je začutiti pri šolanju.....srednjo šolo sem naredila, zaradi dobrega spomina, saj sem se iz pouka spomnila veliko. Pri samem učenju pa sem bila zelo površna in listala strani v zvezku, češ tega pa ni potrebno znati
Pri moji zunanjosti pa se trudim biti čim manj.....sploh pri mojih laseh, ki so sicer zelo lepo skodrani, a me moti vsak las, ki se drugače obrne. Da kože sploh ne omenjam, trenutno sem čisto zagrenjena zaradi mozoljčkov, ki so me napadli. Drugi pa pravijo, da jih sploh nimam
Moti me tudi okrušen lak na nohtih, zanemarjenost (sploh mastni lasje),  nepravilno izražanje, .....itd. ....itd...itd....

In ja, tudi do drugih sem "rahlo" perfekcionistka, se zgodi, da se zalotim, da popravljam stvari za drugimi in kar je najhuje je to, da mi nekatere stvari tako dvignejo tlak, da bi najraje po.....No na tem bo potrebno še delati in se nadzorovati
For beautiful eyes, look for the good in others; for beautiful lips, speak only words of kindness; and for poise, walk with the knowledge that you are never alone.

Audrey Hepburn
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 23. feb 2010 7:39
Povezava do prispevka
ena o perfekcionizmu: mene moti, če se en čevelj ob hoji prepogiba drugače, kot drugi Big smile LOL
tako potem na enem čevlju nastajajo drugačne gube, kot na drugem  :D
 
z drugimi ljudmi se pa večinoma sploh ne obremenjujem. lahko kakšno "nepravilnost" zgolj opazim, nisem pa čustveno vpletena vanjo Wink
0
Nazaj na vrh
barby800
Starost: 39Pridružen: 11. dec 2008Prispevkov: 487Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. feb 2010 9:37
Povezava do prispevka
Gita, s svojim zadnjim postom si me res nasmejala.
Jaz sem malo perfekcionista glede las in zmečkanih oblačil. Zelo me moti, če oblačila niso lepo zlikana. To prav sovražim. Lasje pa nikakor ne smejo 'štrleti', ker grem takoj po likalnik in to uredim. Aja, pa še to: če niso vsi predali v hiši zaprti, me tudi moti. Samo za to ne vem, če je še perfekcinozem.
Je pa grozno, da me npr. moja prijateljica s svojim perfekcionizmom  v dveh minutah spravi v slabo voljo. Na njej mora biti vedno vse popolno (mislim na videz, njen popolni fant, popolne ocene na faksu....).
V bistvu sem ugotovila, da, če so ljudje okoli mene pretirani perfekcionisti, se zraven njih ne počutim sproščeno. Ali ima še katera take izkušnje?
0
Nazaj na vrh
glista
Starost: n/aPridružen: 2. mar 2006Prispevkov: 6141Kraj: Na vrhu!!!Status:Offline
Objavljeno: 23. feb 2010 13:06
Povezava do prispevka
opozarjam vas na obsesivno kompulzivno motnjo.
dokler je perfekcionizem v mejah normale in ne omejuje vašega življenja, je vse vredu, a take težave se rade razbohotijo in se večino časa ukvarjaš samo s tem, ali je kak prstni odtis kje. naporno je s takim človekom živet. sploh, če je ta drugi človek bolj tako kot jaz.
lep pozdrav izza kupa perila, ki bo počakal, da se naPLjam.
PL POWER!
0
Nazaj na vrh
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 23. feb 2010 14:28
Povezava do prispevka
Jaz sem perfekcionistka glede izgleda (npr. če se mi sredi dneva odkruši lak, komaj čakam, da bom prišla domov in ga popravila, pa pri laseh sem tudi vesela, če je vsak na svojem mestu LOL), glede pospravljanja sem pa totalno nasprotje (sicer imam raje, če imam doma pospravljeno, ampak tudi če ni, komot preživim ;)).
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
gita
Starost: 41Pridružen: 28. nov 2004Prispevkov: 17636Kraj: t.Status:Offline
Objavljeno: 23. feb 2010 14:52
Povezava do prispevka
no, tako nekako tudi jaz Big smile glede laka in pospravljanja itd.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Perfekcionizem
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.