Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Koristni napotki in pravila o parfumih

irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. feb 2005 21:35
Povezava do prispevka
Parfum - čustva v steklenici

"Nenadoma jasno razpoznavna navzočnost. Nisem ga videla, le za hrbtom sem čutila njegovo bližino. Predvsem pa sem začutila njegov vonj, parfum, ki se je le na njem tako razdišal. To ni mogel biti nihče drug, moje nosnice so ga prepoznale. Ko sem se obrnila, se je njegov pogled potopil v mojega ?"

Parfumi pa tudi druge lepe dišave imajo skrivnostno moč nad nami, poigravajo se z našimi čustvi, so nekakšna posebna komunikacija in še iz časov Marije Medičejske tudi sestavni del igre zapeljevanja. Vonj nas opredeljuje bolj, kot si morda mislimo. Izbira najljubše steklenice parfuma je posledica kompleksnih spominov iz otroštva, dogodkov našega življenja in lastnih predstav o sebi. Raymond Matts, kreator nove dišave Clinique Simply, je o parfumih povedal: "Parfum je tekoče občutje. Mora zbuditi občutja. Moram čarati občutke in vas spominjati na nekaj ali nekoga."

Ker sem sama zelo občutljiva glede parfumov in ker ljudem glede na njihovo osebnost zelo rada določam ustrezen parfum, sem se pri prijateljih pozanimala, koliko parfumi pri njih sproščajo posebne občutke, koliko jih točno določeni vonji spominjajo na posamezne ljudi itd. Znance sem spraševala, ali jim ob vonju neznanega človeka stopi v spomin vonj nekoga, ki so ga nekoč ljubili, ga poznali. Mogoče so zaznali vonj po snežnem metežu, ki se je takrat podil mimo njunih srečnih obrazov in jih še sedaj spomni na srečo, ljubosumje, norost. Koliko smo pravzaprav občutljivi na vonje, ki nas obdajajo? Kako hitro zaznamo nov parfum npr. pri sodelavki, ki sedi nasproti nas?
 

Kaj si o parfumih mislijo moški?

"Ne maram premočnih parfumskih vonjev na ženski, ker so moteči. Mora biti nevpadljiv, da ga vonjam le, ko se sprehodi mimo mene. Redko je, da bi ženska močno dišala in ob tem še lepo. Preveč je vsiljiva in takšnih ne maram. Prav tako mi ni všeč, če njen vonj ne ustreza njenemu videzu. Razočaran sem, ko me obide in ne diši, kot sem si predstavljal, ko sem jo videl še nekje daleč pred sabo," mi je razlagal prijatelj ob mojem poizvedovanju o moških zahtevah po ženskih parfumih. "Ne, parfuma ne kupujem na slepo. Predrag je, da bi nesmiselno vrgel denar stran. Če ji ga že kupim, potem mi mora vsaj nekajkrat omeniti, da si ga želi."

"Seveda mi je tudi pomembno, kakšen parfum imam na sebi, ampak če ne bo všeč moji prijateljici, potem ga zagotovo ne bom nosil. Prav rad slišim, kateri moški parfumi so všeč njej, potem je izbira še lažja," se nasmiha ob mojem vprašanju, koliko mu je pomembno mnenje partnerke o vonju, ki ga nosi. Nisem hotela povzemati po stališču samo enega moškega, zato sem vprašanja o parfumih zastavila še nekaterim prijateljem; odgovori so si bili zelo podobni. "Večina moških ni zahtevnih kupcev, so zelo vodljivi. Mislim, da so prav veseli, da jim kot prodajalka lahko svetujem pri izbiri vonja," mi je brez velikih pomislekov o načinu kupovanja moških povedala trgovka v drogeriji.
 

Kako smo ženske pozorne in zahtevne pri kupovanju parfumov?

"ženske smo veliko bolj občutljive, kar se kaže tudi v zaznavanju vonjev. Meni že ni vseeno, kakšen parfum nosim in kakšen vonj ima moj izbranec. Zase in zanj se bom potrudila pri izbiri dišave," mi je priznala prijateljica, ki ima zelo izostren občutek za parfume in takoj opazi, če imam novega. "Ja, velikokrat si preberem v revijah o zadnjih "parfumskih" trendih, o vonjih, ki se najbolje prodajajo, ki zaznamujejo prodajne okuse," mi je odgovorila, ko sem hotela vedeti, koliko lista po revijah in internetu o dišavnih novostih.

"Parfum, ki ga uporablja moj moški, sem kupila jaz. Predvidevala sem, da mu bo vonj ustrezal glede na njegovo osebnost in njegovo službo. Seveda mu je bil všeč, saj ga dobro poznam, sploh pa rad diši, tako kot je meni všeč," je ponosno dodala prijateljica. Tudi sama sem izbranim moškim kupovala parfume po svojem okusu in niti pomislila nisem, da bi njim ne ustrezal. Po njihovem vedenju, zahtevah, načinu življenja sem se trudila najti primeren parfum.
 

Ali moškim kupujejo parfume predvsem ženske?

Seveda ne trdim, da so vse ženske tako zahtevne v vonjih kot moja prijateljica ali jaz, ampak za kakšna dva odtenka smo pa le bolj dovzetne za dišave kot moški, saj z izbranimi kapljicami parfuma enostavno začaramo nasprotni spol. V novih oglasih za moške vonje se zelo očitno pokaže, kdo jih kupuje. Zadnje čase se pojavljajo bolj ali manj goli "objekti" poželenja, ki ne glede na to, kaj oglašujejo, pritegnejo pozornost nežnejšega spola. V reklami za vonj Lacoste Pour Homme se pojavi gol, ležerno zleknjen moški na kavču s skodelico kave v rokah, ki nekaj obljublja. Golote ne skriva, ampak jo samozavestno ponuja. Tudi vonj YSL M7 buri žensko domišljijo. V oglasu je predstavljen torzo seksi moškega, ki zagotovo bolj privablja ženske kot moške. In če že nimamo takšnega zapeljivca v postelji, potem ga želimo vsaj tako vonjati in si ga priklicati v domišljijo.
 
Še nekaj nasvetov pri kupovanju parfumov in njihovi uporabi, da ne boste naredili drage napake:

1. Zlato pravilo: Parfum diši na vsakem človeku drugače. Ne odločajte se za nakup, ker vam je parfum všeč na prijateljici. Sledite svojim občutkom, kajti izbirate zase! Vsak izmed nas ima posebno telesno kemijo, ki temelji na naših genih, tipu kože, barvi las in tudi na stilu življenja ter okolju, v katerem živimo.
2. Ne poskušajte več kot treh vonjev naenkrat, ker le redki smrtniki zmorejo prepoznati in realno presoditi več vonjev. Tri prepojene papirčke spravite v torbico in jih v miru ovohavajte doma. Medtem se bo vonj parfuma razvil in mogoče bo dišal čisto drugače kot prvič. Parfume preizkušamo tako, da jih z razdalje 15 centimetrov razpršimo na notranjo stran zapestja in jih šele po nekaj sekundah povonjamo. Kadar imate nosnice prenasičene z vonji, jih lahko sprostite z vdihovanjem kavnih zrn.
3. Ne kupujte novega vonja, če ste se prej odišavili, kajti vonji se bodo zmešali. Morda bo to dobra kombinacija, vsekakor pa nov vonj ne bo tako izrazit, kot bi moral biti.
4. Nikoli ne kupujte parfuma prijateljici, razen če natančno veste, katerega uporablja.
5. Dekleta, ne preizkušajte parfumov med menstruacijo, saj hormonske spremembe vplivajo tudi na vaš vonj in ta bo drugače vplival na izbrani vonj kot navadno.
6. Alkohol vpliva na zaznavanje vonjev, zato parfumov ni pametno kupovati po kosilu, ki ste ga začinili s kozarcem vina. Podobno vpliva tudi močno začinjena hrana. Če uživate bolj pekočo, bo tudi vonj veliko intenzivnejši.
7. Parfum nanašamo na mesta, kjer je zaznati srčni utrip, torej na notranjo stran zapestij in komolcev, za ušesa, na vrat, prsi, notranjo stran kolen.
8. Suha koža vonja ne zadrži tako dolgo kot mastna, zato je treba nanjo nanesti parfum pogosteje. Parfumi so narejeni tako, da njihovi vonji zdržijo 4 ure, tako da se je priporočljivo vsaj dvakrat na dan osvežiti z izbranim vonjem.
9. Ne pustite se prepričati prodajalki, ki oglašuje določen vonj. Všeč mora biti predvsem vam, saj je del vaše osebnosti. Tudi embalaža, predvsem parfumska steklenička, pa naj vam bo še tako všeč, naj ne bo prvi faktor pri izbiri.

Najbolje prodajani parfumi so ?

In kateri so najbolj zaželeni ženski in moški parfumi? Kolikor je meni znano, ni narejene kakšne posebne raziskave o tržni uspešnosti parfumov ali pa prodajne hiše ne dajejo podatkov, vendar mi je kljub vsemu uspelo iz različnih virov sestaviti lestvico petih parfumov, ki se najpogosteje pojavljajo v različnih lestvicah prodajanosti.
 
ženski favoriti:
Chanel No.5
Chanel Allure
Lancome Tresor
Dior J adore
Thierry Mugler Angel

Moški favoriti pa so naslednji:
Giorgio Armani Aqua di Gio pour Homme
Hugo Boss Hugo
Hugo Boss Boss Hugo Boss
Davidoff Cool Water
Chritian Dior Fahrenheit
Chanel Allure Homme

 
Ob koncu ne pozabite: tudi parfumi določajo našo osebnost oziroma jo predvsem odsevajo. že zaradi tega, nam zares ne sme biti vseeno, s katerim se nadišavimo. Če je vonj, ki ga nosite, naletel na pozitivne reakcije sodelavcev in vašega partnerja, je izbira prava.
 

Ob tem pa je seveda najpomembneje, da je všeč najprej in predvsem vam. Dišava, ki vas je zapeljala, naj v vas prebuja same pozitivne vibracije. Se tako počutite tudi ob tej, ki jo "nosite" sedaj?

Piše: Barbara Gradič
0
Nazaj na vrh
irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. jul 2005 15:22
Povezava do prispevka
Še malo o parfumih...:
 
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Koristni napotki in pravila o parfumih
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.