Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

grammyji 2005

barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. feb 2005 13:40
Povezava do prispevka
 Grammyji tudi letos konvencionalni

Nagrade so dobili po ameriških merilih najbolj prodajani in najmanj nevarni izvajalci. Tudi letos ni bilo hudih raperjev, trdih rockerjev in bolj avantgardnih glasbenikov.

že 47. podelitev nagrad Grammy je minila v znaku blišča, obvezne doze dramatiziranja in patetike ter seveda spektakularnih živih nastopov. Na letošnji podelitvi so glasbeniki in umetniki tekmovali v rekordnih 107-ih kategorijah.




Veliki zmagovalec letošnje podelitve je pokojni Ray Charles, ki je osvojil osem Grammyjev, od tega pet z albumom Genius Loves Company, s katerim je zmagal tudi v prestižni kategoriji "album leta". S te plošče je tudi skladba Here We Go Again, s katero je Charles zmagal v nič manj pomembni kategoriji "posnetek leta". To skladbo je odpel skupaj z mlado divo Norah Jones.

Grammyja za "pesem leta" je dobil John Mayer za skladbo Daughters z albuma Heavier Things. Grammyja za govorni posnetek je letos dobil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, in sicer za zvočni posnetek svojih memoarov, ki nosijo naslov Moje življenje. Morda največje presenečenje, ki jih je bilo letos malce več kot ponavadi, pa je bila zmaga pop rockerjev Maroon 5 v kategoriji "najboljši novinec". Tu je za absolutnega favorita veljal raper Kanye West, ki je bil zaradi presenetljivega poraza zelo besen. West, ki je bil nominiran v kar desetih kategorijah, je zmagal v treh. Njegov The College Dropout je postal rap album leta. Posebnost Westovega izraza je, da v svojih govorancah ne uporablja kletvic in drugih vulgarnosti, ki sicer "krasijo" sodobni hip-hop. West je s skladbo Jaesus Walks zmagal tudi v kategoriji "najboljša rap pesem".

 
 

Na letošnji prireditvi, ki jo je neposredno prenašala televizija CBS, so med drugimi nastopili: Black Eyed Peas, Gwen Stefani, Los Lonely Boys, Maroon 5, Bono, Stevie Wonder, Norah Jones, Alicia Keys, Velvet Revolver, Tim McGraw, Brian Wilson ter Franz Ferdinand. Občinstvo v dvorani in pred televizijskimi zasloni pa je verjetno najbolj pretresla Melissa Etheridge, ki se spopada z rakom na prsih in je brez las. Svoj nastop je posvetila Janis Joplin in požela stoječe ovacije. Jennifer Lopez pa je nastopila v duetu s svojim novim ljubimcem, sicer velikim latino pop zvezdnikom Marcom Anthonyjem. To je bil njun prvi skupini nastop.

Podelitev, ki jo je povezovala raperica Queen Latifah, je bila v znamenju legendarnega Rayja Charlesa, ki je dobil kopico Grammyjev za svoj album Genius Loves Company, ki ga je posnel v zadnjih mesecih svojega življenja.










Tudi letos so podelili nagrade v kategoriji polke, kjer je imela Slovenija dva nominiranca. Walter Ostanek ter Gaylord Klančnik, ki sta bila nominirana z albumom Polkas United, sta morala priznati premoč teksaški skupini Brave Combo, ki je zmagala z albumom Let s Kiss, ki je izšel 25-ti obletnici delovanja te zasedbe. Med novimi kategorijami so letos prvič podelili tudi nagrade za najboljši elektronsko-plesni album (najmanj deset let prepozno?!!), za najboljši album za zvoke iz ozadja, najboljšo predstavitev gospela, kjer je slavil Ray Charles, ter za najboljši album havajske glasbe.

Alicia Keys in Usher sta si s pesmijo My Boo dobila nagrado v kategoriji "najboljši r n b nastop vokalnega dueta ali skupine". Alicia Keys se je letos potegovala za zgodovinski rekord, saj bi lahko s šestimi nagradami osvojila največ Grammyjev na eni podelitvi med ženskami. Za svoj debitantski album Songs In A Minor je pobrala štiri Grammyje. Zmanjkal ji je le eden, da bi se izenačila z Norah Jones, ki jih je leta 2003 osvojila pet. Usher je na koncu dobil tri Grammyje.




Nagrado za najboljši country album je osvojila legendarna Loretta Lynn za album Van Lear Rose, ki ga je ustvarila skupaj z rockerjem Jackom Whiteom iz skupine The White Stripes. Skupina U2 je osvojila tri Grammyje, med njimi nagrado za najboljši nastop dua ali skupine za pesem Vertigo. Nagrado za najboljši rock album pa je osvojila skupina Green Day za "punck opero" American Idiot. Grammyja za življenjsko delo pa je dobila skupina Led Zeppelin.


Rod Stewart, ki se je pritoževal, da doslej še ni dobil niti enega Grammyja, kar je svojevrstna ironija, je s ploščo Stardust ... The Great American Songbook Vol. III prejel Grammyja za "tradicionalni vokalni pop album". Grammyja za najboljši instrumentalni rock nastop je po 40 letih čakanja dobil Brian Wilson, nekdanji vodja legendarne surf-rock n roll skupine The Beach Boys. Svojega prvega Grammyja je dobila tudi Britney Spears, ki je s skladbo Toxic zmagala v kategoriji "najboljši plesni posnetek". Svojega prvega Grammyja so dobili tudi metalci Motorhead.
 
 
 
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 9:11
Povezava do prispevka
Yes!! Za Motorhead!
Koliko pa tile Američani ločijo zvrsti glasbe, se pa vidi pri grammy-ju za rock album. Če so Green day rokerji, sem jaz kaktus!
0
Nazaj na vrh
Lubyka
Starost: n/aPridružen: 10. feb 2005Prispevkov: 85Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 9:17
Povezava do prispevka
green day so po mojem mnenju nekaki rock-punkerji
0
Nazaj na vrh
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 9:26
Povezava do prispevka
Bi rekla pop-punkerji. Meni bolj vlečejo na slab pop, kot na kakšen pošten punk.
0
Nazaj na vrh
Spela
Starost: n/aPridružen: 14. sep 2004Prispevkov: 3149Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 10:10
Povezava do prispevka
joj ta J.Lo mi je pa čist mimo s temi svojimi frajeri-vsakič ko ma
drugega, ga takoj  predstavi v svojem videospotu,mu posveti
pesem.....no zdaj s tem Mark -om pa je nastopala skupaj
0
Nazaj na vrh
ula
Starost: n/aPridružen: 3. feb 2005Prispevkov: 391Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 12:46
Povezava do prispevka
Jerca je napisal/a
Če so Green day rokerji, sem jaz kaktus!
 
If there s one thing you can say about mankind - there s nothing kind about men.
0
Nazaj na vrh
*tikvica
Starost: n/aPridružen: 17. maj 2004Prispevkov: 2884Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 12:48
Povezava do prispevka
Bravo, Alicii Keys! Ona je pa res super, v vseh pogledih!
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 14:05
Povezava do prispevka
kdaj po ba ponovitev?
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 14:05
Povezava do prispevka
po ba = bo pa
jao svašta....
0
Nazaj na vrh
Sasha
Starost: 42Pridružen: 18. okt 2003Prispevkov: 1227Kraj: UKStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2005 14:48
Povezava do prispevka
Včeraj je bila na Pro7, samo precej pozno... Mogoče bo še kakšna ponovitev ob bolj gledljivem času...
Sasha
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
grammyji 2005
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.