Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Fantazijska literatura

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 14:47
Povezava do prispevka
Pred časom sem zelo spremljala področje fantazijske literature, zadnje čase pa sem nekako 'padla' ven ... zdaj pa bi rada nazaj  Ni vrag, da se ne bi našla kakšna planetka, ki so ji zanimive podobne knjige in bi mi lahko predlagala kaj dobrega v branje (morda pa se lahko dogovorimo tudi za kakšno menjavo/izposojo čeprav je moja zbirka trenutno (še) bolj skromna ).

Torej, moji favoriti:
- J. R. R. Tolkien (klasika pač Big smile LotR)
- G. R. R. Martin (posebno A Song of Ice and Fire)
- Terry Pratchett (Discworld - tu imam še kar nekaj stvari za prebrati)
- Patrick Rothfuss - The Name of the Wind
- Scott Lynch - The Lies of Locke Lamora
- Robin Hobb (brala The Tawny Man Trilogy)
- Nail Gaiman (Good Omens, American Gods, Anansi Boys)
0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 15:19
Povezava do prispevka
Edit:

Prosim malo bolj pojasni kaj zate spada pod fantazijo, da ti bom lahko pomagala.

Ne z naslovi knjig ampak z njihovo vsebino.


 
Nazadnje urejeno 15. jan 2011 15:32; skupaj popravljeno 1 krat
Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
katkoc
Starost: 39Pridružen: 1. nov 2008Prispevkov: 1509Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 15:26
Povezava do prispevka
Zanimiva tema
Jaz zelo rada berem, čeprav sem se zadnje čase usmerila v vampirčke
Ja ja, prebrala sem Twilight, ampak bolj mi je všeč Sookie Stackhouse.

Tako fajn se mi je vživeti v čarovnike, vampirje itd....da kar razmišljam kako bi imela svojo metlo pa čarobno palico pa vampirske zobe, pa prstan nevidnosti (ampak tadobrega)
Coo-coo :)
0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 15:46
Povezava do prispevka
U super tema . Gotovo bom tudi jaz dobila kakšno dobro idejo za naslednje branje. Trenutno berem Martinovo zbirko A Song of Ice and Fire in mi je res super. Tolkien pa je itak bil moja prva ljubezen in uvertura v fantazijski svet. Poleg LOTRa še Hobit ali Tja in spet nazaj, Hurinova otroka, Silmarillion. Mogoče se bo tudi tu našla kakšna ideja . Meni je bil drugače tudi zelo všeč Beowulf, je pa res da zadnje čase vedno manj berem, se ne spravim zraven in vedno mi zmanjkuje časa , zato sem kar malo ven iz vsega tega.
Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 15:50
Povezava do prispevka
Huh, nisem se nikoli poglabljala v podzvrsti fantazije. Če kar kopiram z wikipedije: Fantasy is a genre that uses magic and other supernatural phenomena as a primary element of plot, theme, and/or setting. Many works within the genre take place in fictional worlds where magic is common.

Na splošno bi rekla, da sem precej open-minded kar se tiče literarnih zvrsti, tako da bom vesela vsakega predloga s tega področja (no, lahko tudi iz katerega drugega, ampak pač v primerno temo) - potem pa tako vsak zase vidi, če mu prebrana knjiga ustreza ali ne. Smile

teatime, ne govori o tem s časom drugače pa super seznam, čeprav nekaterih jaz ne bi dala zraven (Eragon, Twilight ) ... sem jih pa že 18 s seznama prebrala ... mogoče pa ne bi bilo slabo ponovno prebrati Pullmanovo trilogijo, ali pa Potterja ... Big smile ko sem jih brala, so mi bile res najbolj zakon, me zanima, kako bi jih bilo brati po nekaj letih.

Edit: še en super avtor: China Mieville (Iron Council, The City & The City)
0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 16:01
Povezava do prispevka
Jaa Potter in Zgodbe iz Narnije pa trilogija temna tvar, hehe fajn knjige za mlade, se spomnim kako so mi bile všeč . Čeprav trenutno me je Martin res čisto potegnil s tem svojim "fantazijskim realizmom" (ali kako bi temu rekla ). Škoda edino, da imam občutek, da bom ene 5 let starejša, ko mi bo uspelo predelati vse knjige .
Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 16:21
Povezava do prispevka
Jaz se tudi nisem pretirano poglabljala v to kar berem preprosto vem kar mi je všeč in po temu najpogosteje posežem. Ampak ko sem ti pa hotela svetovati mi je po glavi šlo toliko različnih tipov knjig da sem raje celoten post zbrisala.  Jaz sem prebrala že ogromno število fikcijskih knjig, na teden preberem okoli 4-7 nove knjige in mi je zato zelo težko svetovati če ne vem kaj natančno ti iščeš.

Meni je všeč paranormalno, sodobna mitologija, ženske v glavnih vlogah, urbana mitologija, gotika, romantika - odraslega tipa, občasno mi paše tudi kakšne western ali pa zgodovinskega tipa,... ampak brala sem pa že dejansko vse... pa naj bo to fantazijska literatura epskega tipa (npr. kar se mi zdi da je nekaj izmed knjig na tvojem seznamu), znanstvena-fantastika, lezbičnega/gejevskega tipa itd. dejstvo je da hitro berem in da bom vsemu dala priložnost in tudi če obupam na sredi knjige pač grem na naslednjo.

Seveda pa sem med vsemi temi knjigami našla kar nekaj takšnih ki jih vsake toliko časa znova preberem in pridno spremljam avtorje v upanju da bodo čimprej izdali kakšno novo knjigo.


Nekaj izmed mojih najljubših serij:

- Mercy Thompson avtorice Patricie Briggs
- Outcast season avtorice Rachel Caine
- Jane Yellowrock Novels avtorice Faith Hunter
- Night Huntress avtorice Jeanine Frost
- Dorina Basarab avtorice Karen Chance
- Faythe Sanders avtorice Rachel Vincent
- Dark Hunters avtorice Sherrilyn Kenyon (več kot 20 knjig)

Velika mešanica vsega ampak v glavnem vse izstopajo po nečem. =) Imamo Mercy ki je shapeshifterka in živi zraven volkodlaka, Cassiel ki je včasih bila Djinn zdaj pa živi kot smrtnica, Jane ki je shapeshifterka ampak na popolnoma drugače način kot smo jih vajeni, Cat pol vampirka pol človek ki ubija vampirje do dne ko njo ulovi vampir, Dorina ki je dhampir in zelo poseben tip ženske, Faythe.... Hmm še en bestseller need I say more? Dark Hunters (moški in ženske ki so izgubili svoje življenje na najbolj okruten način) paranormalni romani ampak zelo zanimivi. =)
Nazadnje urejeno 16. jan 2011 0:25; skupaj popravljeno 1 krat
Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 20:14
Povezava do prispevka
No, zame fikcija =/= fantazija Smile imam pa rada tudi drugo fikcijo, ne samo fantazijske (kar zame pomeni pač to, kar je v zgornji 'definiciji' - pomembna vloga magije oz. magičnega, pa če je to v obliki čaranja, nadnaravnih pojavov, mitoloških bitij ... ali mešanica vsega. Ni nujno, da je epska (npr. za Pratchetta jaz ne bi rekla, da je epski - razen v količini napisanih romanov ). Bom vsekakor pogooglala tvoje predloge, ko utegnem čas - seveda se na tole spomnem tik pred izpiti pa še par knjig imam tako ali tako že na svoji wish listi.

teatime, kar počasi in potrpežljivo, še prehitro ti jih bo zmanjkalo, potem boš pa tako kat jaz med re-readanjem (ker je od prvega branja minilo že preveč časa in imajo zgodbe toliko podrobnosti, da bi bilo še deseto branje po mojem zanimivo) umirala od nestrpnosti, da bo Martin nehal gledati košarko in igrati igrice in se končno spravil k pisanju in dokončanju serije!


0
Nazaj na vrh
Aralyn
Starost: 36Pridružen: 2. jan 2010Prispevkov: 1297Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 21:01
Povezava do prispevka
Meni najljubša fantazija je zagotovo Tolkien in njegov svet. Vsa njegova dela, če ti je všeč LOTR, ti toplo priporočam še Hobita, The Children of Húrin, Silmarillion. Zelo rada imam tudi Rowlingovo, prebrala sem tudi tri mini knjigice (Quiddich Through Ages, in pa učbenik za nego živali, zdajle iz glave ne poznam točnega naslova, pa še tisto knjigo, ki naj bi jo Hermion dobila od Dumbledorja. Joj, res sem slaba s temi naslovi). Fenomenalen je tudi G.R.R. Martin, ampak me jezi, da še vedno ni napisal nadaljevanja, obstali smo pri peti knjigi in to je to. Čisto odprta zgodba.  Pullman je napisal eno najboljših trilogij sploh, fantasična je, se čisto strinjam.

Toplo bi priporočala delo Jonathana Strouda - Bartimejusova trilogija (Amulet iz Samarkanda, Golemovo oko in Ptolemejeva vrata). Jaz sem res uživala v branju, ogromno smeha, napete zgodbe, super liki, v Bartimejusa sem se pa čisto zaljubila, cinik sarkastičen samovšečen. 
Za moje pojme eden najboljših fantazijskih avtorjev je Garth Nix, edino prevedeno delo je Sabriel, v angleščini se da dobiti še nadaljevanji Lirael in Abhorsen. Nekaj najboljšega kar sem prebrala v zadnjih letih, čisto me je zasvojil. Ima še dve fantazijski sagi, ampak se ju v Sloveniji ne da dobiti, jaz pa še vedno nisem stopila do Behemota da bi ju naročila. Unhappy

Če v vse skupaj vključuješ tudi sci-fi ti nalagam kot nujno čtivo (hec ;)) Douglasa Adamsa in njegov Štoparski vodnik po galaksiji - vse dele in Detektivsko holistično pisarno, tudi vse izdaje, ne vem koliko jih je. Adams je popolno branje, ampak te opozarjam, jaz se režim na ves glas tudi sredi kavarne ko ga berem. Smile
Drugi odličen sci-fi pisatelj je pa naše gore list, Edo Rodošek. Jaz ga imam zelo rada, čeprav se zna občasno ponavljati. Ima cel kup kratkih zgodb, naj menim samo svojo najljubšo zbirko - Odmev tišine in pa roman Feniks, mogoče, ki sem ga nazadnje prebrala in je res super.

Vampirji so bili moja obsesija dolga leta. Sem ne štejem Twilight sage, ki je običajna srednješolska zgodbica, le da so notri kvazi vampirji, ki se, bohpomagej, svetijo na soncu. Odlične vampirske zgodbe piše Anne Rice, njena najbolj znana je itak Intervju z vampirjem, moja najljubša pa Blood and Gold, kjer sem se zaljubila v Mariusa. Dvomim, da je prevedena. In pa klasika, Bram Stoker, Dracula, čeprav je kar nekajkrat notri stopil na moj feministični žulj. Wink Big smile Je pa staro delo, tako da je dokaj razumljiva pasivnost žensk.

Ok, to bo zaenkrat od mene to, preveč se razgovorim ko pride do fantazijskega žanra. Smile
People listened instead of just waiting for their turn to speak. (C. Palahniuk, Fight Club)
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 21:11
Povezava do prispevka
Hehe, Aralyn večino knjig iz tvojega posta sem dejansko tudi že prebrala (nisem še The Childern od Hurin, mini knjig od Rowlingove, nadaljevanj od Sabriel, Rodoška in Twilight sage, ki pa je tudi ne naremravam :D).

Sem se pa ob Stokerju spomnila še na dva odlična gotska romana: Mary Shelly - Frankenstein ter Mathew Gregory Lewis - The Monk. Ne gre sicer čisto za fantazijo, ampak bi znalo biti všeč ljubiteljem takšnih žanrov.
0
Nazaj na vrh
Aralyn
Starost: 36Pridružen: 2. jan 2010Prispevkov: 1297Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 21:21
Povezava do prispevka
Zakon!  Nadaljevanje Sabriel ti pa res priporočam, če ti je bila všeč, ker sta Lirael in Abhorsen še veliko boljša. The Children of Húrin ti priporočam izvirnik, prevod meni nikakor ni bil všeč. Eden mojih najljubših delov - dialog med Morgothom in Húrinom je čisto uničen.

Twilight pa tudi jaz nisem brala. Pogledala sem film in videla koliko je ura, potem mi je pa še ena kolegica z dokaj istim bralnim okusom razložila zgodbo, kolegica, ki se študijsko posveča literaturi pa mi je raztrgala tudi slog in sem rekla da je škoda časa, ki ga imam že tako premalo za branje. Konec je pa . Zadnji žebelj v krsti (no pun intended, hehe) je bil prizor, ko se tisti poba začne svetit na soncu, skoraj sem padla s stola od smeha. Ampak dobro, pustimo to, sem že OT.
People listened instead of just waiting for their turn to speak. (C. Palahniuk, Fight Club)
0
Nazaj na vrh
KillingLoneliness
Starost: n/aPridružen: 19. avg 2009Prispevkov: 321Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 22:06
Povezava do prispevka
Ahh, končno tema zame! Zadnje čase pri meni prihaja do kroničnega pomanjkanja čtiva, zdaj imam pa spet polno listo stvari, ki jih bo potrebno preveriti.

Nimam pa nič posebnega za priporočit, itak je večina stvari že napisanih. Na pamet mi pade edinole Lev Grossman - Čarovniki, odlična knjiga.


Edit: Aralyn, sem videla, da si nekje omenjala Behemot, ampak si mogoče že pogledala za knjige na The Book Depository? Saj na forumu je že tema posvečena prav TBD, pošiljajo iz Britanije in poštnina je zastonj.
Nazadnje urejeno 21. okt 2011 22:28; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2011 23:42
Povezava do prispevka
Aralyn je napisal/a
Twilight pa tudi jaz nisem brala. Pogledala  sem film in videla koliko je ura, potem mi je pa še ena kolegica z dokaj istim bralnim okusom razložila zgodbo, kolegica, ki se študijsko posveča literaturi pa mi je raztrgala tudi slog in sem rekla da je škoda časa, ki ga imam že tako premalo za branje. Konec je pa .Zadnji žebelj v krsti (no pun intended, hehe) je bil prizor, ko se tisti poba začne svetit na soncu, skoraj sem padla s stola od smeha. Ampak dobro, pustimo to, sem že OT.


Twilight je dejansko dobro napisana, lahko berljiva serija, res pa je da je namenjena najstnikom.   Tole seveda velja če si prebral originalno verzijo, slovenski prevod je za v smeti. Ne vem kateremu idiotu so zaupali to delo ampak sumim da je uporabljal GoogleTranslate. Takšnih bedarij kot so v zapisane v prevodu že dolgo nisem videla.

Mislim da ni potrebno posebej poudarjati dejstva da je redko kateri film tako dober kot je knjiga?   Ali pa celo TV serija Sookie Stackhouse anyone?

Kar se pa tiče pasivnih žensk v literaturi... tole mi je pa totalen no go. Zaradi tega zelo težko berem dela Christine Feehan. Moški so vedno dominantni in vodijo usode ženske. Hell no. Laurell Hamilton mi tudi ni všeč zaradi podobnih razlogov.


Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
Kesy
Starost: n/aPridružen: 18. okt 2005Prispevkov: 24Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. jan 2011 0:48
Povezava do prispevka
Jaz bi pa predlagala še The Farseer Trilogy, The Liveship Traders in The Rain Wild Chronicles pisateljice Robin Hobb. Sploh, Sydelle, če si prebrala The Tawny Man trilogijo, potem je sploh The Farseer Trilogy super, ker te popelje v čas, kjer se je vse pravzaprav začelo.

Meni je všeč še Inkheart (Cornelia Funke), sama ideja je fenomenalna, čeprav so knjige morda preveč otroške. Med te seveda spada še Narnia.

Nazadnje sem prebrala trilogijo Night Angel Brenta Weeksa. Najprej mi je šel njegov stil pisanja precej na živce, potem pa se mi je z vsako naslednjo knjigo bolj priljubil.


0
Nazaj na vrh
katkoc
Starost: 39Pridružen: 1. nov 2008Prispevkov: 1509Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. jan 2011 9:33
Povezava do prispevka
CantLoveCantHurt je napisal/a  Ali pa celo TV serija Sookie Stackhouse anyone?


Meni je bila pa prva sezona ful fajn! Ampak se je samo ta držala knjig...ki so ziljonkrat boljše. Charlaine Harris ima tudi nekaj serij, par jih je ne-fantazijskih, par pa - ena je Sookie, ena pa Harper Connely, ki 'sliši' trupla (a to tudi šteje pod fantazijsko literaturo?).

Wiii, fajn predlogi

Coo-coo :)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Fantazijska literatura
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Visoko občutljivim osebam je soočanje z vsakodnevnimi izzivi precej težje kot "navadnim" ljudem.