Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

7 neverjetnih zdravilnih in pomlajevalnih učinkov resveratrola

2. jun 2022 12:55
0

Če ste slišali, da lahko rdeče vino pomaga zniževati holesterol in pomlajuje, ste verjetno že slišali za resveratrol, rastlinski ekstrakt, ki se, med drugim, nahaja v rdečem vinu, in nad katerim so navdušeni vsi, ki prisegajo na naravno zaviranje staranja.

Vendar pa resveratrol ni le zdrava sestavina rdečega vina in drugih živil, ampak ima tudi izjemen potencial za krepitev zdravja in zdravljenje nekaterih bolezni. Pravzaprav so prehranska dopolnila z resveratrolom povezana s številnimi zanimivimi koristmi za zdravje, vključno z zaščito delovanja možganov in zniževanjem krvnega tlaka, zniževanjem holesterola in celo pomlajevanjem oz. podaljševanjem življenjske dobe.

Kaj je resveratrol?

Resveratrol je rastlinska snov, ki deluje kot močan antioksidant, ima pa tudi močno protivnetno delovanje. Glavni prehranski viri so rdeče vino, grozdje, nekatere vrste jagodičja in arašidi.

Resveratrol je običajno koncentrirana predvsem v lupini in semenih grozdja in jagodičevja. Ti deli grozdja so vključeni v fermentacijo rdečega vina, zato je koncentracija resveratrola v njem višja kot v npr. grozdju.

Vendar je bilo veliko raziskav o resveratrolu opravljenih na živalih in v epruvetah z uporabo res visokih količin te snovi, ki jih s prehrano ni možno zaužiti.

Resveratrol je antioksidantu podobna spojina, ki jo najdemo v rdečem vinu, jagodičevju in arašidih.
Večina raziskav na ljudeh je uporabljala prehranska dopolnila, ki vsebujejo visoke vsebnosti resveratrola.

 

Na kaj vse ima resveratrol ugodne vplive?

1. Prehranska dopolnila z resveratrolom lahko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka, saj povečajo proizvodnjo dušikovega oksida.

2. Prehranska dopolnila z resveratrolom lahko ugodno vplivajo na krvne maščobe oz. uravnavanje holesterola. Kot antioksidant lahko zmanjšajo tudi oksidacijo holesterola LDL.

3. Prehranska dopolnila resveratrola so v študijah na živalih podaljšali življenjsko dobo.

4. Resveratrol je močan antioksidant in protivnetna snov, ki obeta zaščito možganskih celic pred poškodbami.

5. Resveratrol je pomagal mišim razviti boljšo občutljivost na inzulin in se boriti proti zapletom sladkorne bolezni. V prihodnosti bi lahko zdravljenje z resveratrolom koristilo tudi ljudem s sladkorno boleznijo.

6. Resveratrol lahko pomaga lajšati bolečine v sklepih, saj preprečuje propadanje hrustanca.

7. Resveratrol je v epruvetah in študijah na živalih pokazal protirakavo delovanje.

 
PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zaradi visoke cene in priljubljenosti je oljčno olje pogosto predmet goljufij na različnih stopnjah predelave, pakiranja in distribucije.