Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 preprostih nasvetov, kako zaužiti manj sladkorja

Takole boste na preprost način zaužili manj (ali nič) sladkorja

6. jul 2016 13:05
2

Ne glede na to, kako si zatiskamo oči, češ, "saj sladkor je naraven" ali "saj ga ne pojem toliko", je dejstvo, da ga velika večina zaužije veliko več, kot se zaveda. Delno zato, ker se ne zaveda, kje vse in v kakšnih količinah se sladkor nahaja; delno zato, ker mimogrede zaužijemo grižljaj sladice ali vrstico čokolade več, kot se zavedamo; delno pa zato, ker si nezavedno sami nočemo priznati, da smo šli ponovno preko meje.

Zavedati se je treba tudi, da čeprav je sladkor pridobljen iz narave, torej rastlin, to še ne pomeni, da je naraven ali zdrav. Ne, je predelan in če bi ga zaužili v obliki sadja, bi ga veliko manj in ne bi imel negativnih učinkov, kakršne ima navadni, rafinirani beli in rjavi (ja, enaka sta!) sladkor. Zato se nehajmo slepiti in raje poglejmo, kaj lahko naredimo, da ga bomo zaužili manj ali celo nič (čestitke, če vam uspe, naredili ste veliko uslugo svojemu zdravju!).

1. Pazite se izdelkov z malo ali nič maščobe

Jogurt z le 0,1 % maščobe; sadna skuta enako. Pustimo tokrat ob strani, kako nezdravi in neprimerni so mlečni izdelki za ljudi in se raje osredotočimo na sladkor. Kaj je narobe z izdelki z nizko vsebnostjo maščob in kakšno vezo imajo maščobe s sladkorjem? Veliko.

Namreč če želimo, da ima neko živilo okus, mora biti ali slano ali sladko ali mastno. Če torej ni nič od tega, nekaj manjka, preprosto ni 'tisto pravo'. In ker odvzem maščob pomeni manj okusa, ga je treba dobiti drugače. Kako? S sladkorjem, kakopak. In to v ne majhnih količinah. Če bi vedeli, koliko sladkorja vsebujejo sadni jogurti in skute, bi ugotovili, da je skoraj enako, kot če bi pojedli tablico čokolade. Torej še en razlog več, da mlačne izdelke in sladkane pijače ukinete.

2. Jejte več naravnih zdravih maščob

In medtem, ko so nasičene, sploh pa večkrat nasičene maščobe (zdravo, cvrtje, margarine in sladice!) za nas izjemno nezdrave, so enkrat in večkrat nenasičene zelo zdrave in nujno potrebne za dobro delovanje telesa, možganov, lepo kožo, lase, dobro počutje … skratka, ni, da ni.

Zatorej kupite avokado, nepražene oreščke, ekološka hladno stiskana nerafinirana olja (olivno, grozdnih pečk, avokadovo, laneno …). Poleg vseh blagodejnih vplivov na zdravje tudi dajejo občutek sitosti, tako, da boste dlje časa siti in posledično pojedli manj.

3. Kavo in čaje pijte nesladkane

Ja, nekaterim grenka kava ne gre po grlu – ampak zakaj bi jo potem sploh pili? Navadite se na okus brez sladkorja, kar lahko dosežete ali s postopnim zmanjševanjem količine sladkorja ali pa, če ste dovolj močni, da takoj prenehate. Jp, prvih nekaj kav vam bo ogabnih, a se boste kaj hitro navadili na nov okus.

Če vam nikakor ne gre, jo sladkajte z naravnim in popolnoma neškodljivim sladilom stevia.

Prav tako imajo čaji najboljši okus, če le-ta ni uničen z umetno dodano sladkobo.

4. Naučite se odkriti skriti sladkor

V teoriji navodilo "izogibaj se sladkorju" zveni zelo preprosto, a v resnici je to početje – še zlasti, če želimo biti res dosledni – vse prej kot to. Ni dovolj, da se izogibamo sladicam in sokovom, ki niso 100 % iz sadja, ampak tudi sadnim jogurtom, energijskim napitkom, gaziranim pijačam in celo nekaterim prelivom in omakam. Sladkor je lahko med sestavinami naveden kot sladkor, lahko pa je tudi v obliki fruktoze, glukoze ipd., zato vedno preverjajte deklaracije živil (temu se lahko izognete s kupovanjem svežega sadja in oreščkov).

Najbolje boste 'prišli skozi', če se boste odpovedali čim več kakorkoli predelani hrani in raje posegli po sadju, suhem sadju in oreščkih.

5. Izogibajte se 'nevarnim' policam v trgovinah

Se vam je že zgodilo, da ste šli z najboljšimi nameni v trgovino, potem pa, ko ste šli mimo polic s sladkarijami, pozabili na svojo zaobljubo, si rekli "samo še danes" in kupili sladkarije? Vemo – tudi nam se je. Zato je najbolje, da se takim policam že vnaprej izognete. Ker če ne kupite, tudi pojedli ne boste.

To zna biti malce težko, saj so pogosto postavljene na začetku ob vhodu v trgovino, a ne glede na to lahko takoj, ko vstopite, zavijete levo ali desno in se ustavite šele na oddelku s sadjem in zelenjavo. Hvaležni vam bodo vaše zdravje, počutje, postava in denarnica!

Katerih metod izogibanja sladkorju pa se poslužujete vi in katere vam najbolje delujejo?

2

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • MancaS

   • 7. jul 2016 15:03

    Točno to sem pomislila ob reklami za Ego Quark, ki se vrti v zadnjem času ("veliko beljakovin, skoraj nič maščob") - le koliko je skritega sladkorja Smile
    Ko sem se pred nekaj leti resno lotila hujšanja in nekoliko spremenila prehrano, sem se med drugim naučila izogibati izdelkom z malo maščobe in navadila piti (zeleni) čaj brez sladkorja. Na splošno sem ugotovila, da pri meni najbolj deluje to, da se določenim izdelkom ne odpovem, ampak jih zamenjam z bolj zdravo alternativo. Tega načela se držim v celotni prehrani, ne samo pri sladkih stvareh. Npr. temna čokolada namesto mlečne, polnozrnati izdelki namesto belih, navadni jogurt namesto sadnega, domač (veganski) sladoled z osnovo iz banan namesto kupljenega itd. Deklaracije dejansko kar pogosto pogledam, v trgovino pa hodim samo z listkom, da me preveč ne zanaša proti slabim policam Wink
    Seveda se tudi pregrešim, je pa tega občutno manj kot včasih, ko nisem imela tako razumskega pristopa.

   0
   • _*Shaheena*_

   • 6. jul 2016 15:42

    Toplo priporočam v branje knjigo Brain over Binge avtorice Kathryn Hansen. Govori sicer o prenajedanju, a njeno sporočilo in metoda, s katero se je Hansenova znebila svoje odvisnosti od prenajedanja, se lahko aplicirata tudi na odvisnost od sladkorja.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  To so manikire, ki bodo po mnenju poznavalcev najbolj 'in' v letošnjem letu.