Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zdravilni učinki in koristi kostne juhe

10. feb 2021 15:02
0

Neverjetne zdravilne učinke in koristi kostne juhe je potrdilo že nešteto obširnih raziskav. Na voljo imamo več kostnih juh: govejo, kokošjo, ribjo … ki vse prinašajo neverjetne pozitivne učinke.


 

Kaj je kostna juha?

Kostna juha ni dobra le za dušo, zato ni presenetljivo, da so jo tako naše babice in mame, kot tudi dobri, stari zdravniki, priporočali, kadar smo bili bolni ali na tem, da zbolimo.

Vse kostne juhe so tradicija v vseh kulturah in osnova visoke kulinarike; poleg tega so tudi osnova paleo prehrane in najverjetneje najbolj zdrave, ketonske prehrane. Razlog je v tem, da so izjemno hranljive, zdravilne in regenerativne; lahko prebavljive; a brez nepotrebnih kalorij in ogljikovih hidratov.

Zgodovina

Kostna juha je nastala, ker so imeli naši predniki veliko spoštovanje do narave, torej tudi ulovljenih živali, in so porabili čisto popolnoma vsak kos – torej tudi kosti, kostni mozeg, kožo, stopala, rep, kite … vse, kar se ni dalo 'normalno' pojesti, so skuhali in zaužili v tej obliki. To kuhanje pa ni trajalo le 2 ali 3 ure, temveč so kuhali na nizkem ognju po več dni.

Večdnevno vretje je povzročilo, da so kosti in vezi sprostile zdravilne in regenerativne snovi: to tso kolagen, prolin, glicin, cistein, hondroitin, glukozamin, glutamin, kolagen in druge, ki imajo neverjetne – skorajda čudežne – pozitivne vplive na zdravje.

Prehranski raziskovalci so ugotovili, da kostne juhe vsebujejo minerale, ki tvorijo naše telo in jih to lahko tudi preprosto absorbira: kalcij, magnezij, fosfor, žveplo, silicij in druge. Kostna juha vsebuje tudi hondroitin in glukozamin, sestavini, ki sicer zmanjšujeta vnetja in bolečine pri artritisu in težavah s sklepi.

Skratka, v kostni juhi se nahajajo hranila, ki jih v drugih živilih ne moremo dobiti; sploh pa ne toliko njih in v takšnih količinah.

Če pogledamo še z malce bolj duhovnega vidika, kosti predstavljajo strukturo Univerzuma. Če smo v stiku s sabo, globoko v sebi vedno vemo, čutimo resnico – in tako tudi začutimo, kako nam, ko smo bolni, praviloma ne paše hrana, temveč le kostna juha. Zakaj? Ko je telo bolno, ga prebavljanje hrane obremenjuje, saj se mora ukvarjati že z bojem proti patogenom. A kostna juha je ne le lahko prebavljiva, temveč zdravilna in intenzivno obnavljajoča, zato takrat čutimo, da nam paše samo 'malo čiste juhice'.

Raziskava je pokazala, zakaj je kokošja juha tako zdravilna, ko imamo prehlad ali gripo. Raziskovalci z univerze v Nebraski so ugotovili, da aminokisline, ki jih vsebuje kokošja juha, zmanjšujejo vnetne procese v respiratornem sistemu in izboljšujejo prebavo. Poleg tega zdravi celo bolezni kot so astma, alergije in artritis.

Zdravilna je le prava, domača kostna juha

A zavedati se je treba, da juhe, ki se jih kuha (pre)kratek čas; juhe s premalo kostmi ali celo juhe iz kocke, niso prave kostne juhe. Juha iz kocke je polna nezdravih umetnih dodatkov in je pravzaprav nasprotje zdravilne kostne juhe. Zatorej če želite res pravo, zdravilno kostno juho, jo morate skuhati.

Poleg tega ni dovolj, da skuhate juho iz kakršnihkoli kosti, temveč iz ekoloških živali proste reje, ki jih lahko kupite na tržnici ali od kakega kmeta.

Redno uživanje oz. pitje kostne juhe nudi neverjetne koristi. Med drugim zdravi želodec in črevesje, sploh sindrom prepustnega črevesja; zmanjšuje vnetne procese v telesu; lepša in krepi kožo, lase in nohte in še marsikaj. Poznavalci celo trdijo, da lahko vidijo, katere ženske redno pijejo kostno juho, saj so videti precej mladostnejše od svojih vrstnic.

11+ neverjetnih koristi kostne juhe

1. Krepi imunski sistem

Aminokisline, kot so arginin, glutamin, prolin, glicin, cistein, krepijo imunski sistem.

2. Lajša simptome respiratornih bolezni

Najsi gre za prehlad, astmo ali bronhitis – kostna juha je idealna v sezoni respiratornih obolenj, pa tudi če smo že bolni. Študija, opravljena leta 2000, je pokazala, da kokošja kostna juha dejansko olajša neprijetnosti ob prehladu, kot je zamašen nos, saj zmanjša količino sluzi in tako odpre dihalne poti.

Poleg tega aminokislina cistein, ki jo vsebuje, deluje podobno kot zdravilo za bronhitis acetilcistein.

3. Zmanjšuje vnetne procese

Raziskave kažejo, da aminokisline, ki jih vsebuje kostna juha (cistein, histidin, glicin …) zmanjšujejo vnetne procese v telesu, glutamin pa še prav posebej zmanjšuje vnetne procese v prebavilih. Zaradi močnega protivnetnega delovanja je tako učinkovita tudi pri respiratornih obolenjih.

4. Krepi kosti in zobe

Raziskava je pokazala, da hranilne snovi, ki se nahajajo v kostni juhi, sodelujejo pri gradnji in ohranjanju močnih in zdravih kosti in zob. To so kalcij, beljakovine, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, baker, bor, železo, ter vitamini A, B, C D in K. kostna juha, kuhana skupaj z zelenjavo, zagotovi vsa ta hranila.

5. Pomaga pri hujšanju

Raziskave so pokazale, da imajo zelo debeli neustrezno razmerje bakterij v črevesju (zaradi neustrezne hrane, ki jo uživajo, saj določena hrana hrani določene bakterije). Ker imajo preveč bakterij Firmicutes in premalo bakterij Bacteroidetes, iz hrane absorbirajo še več kalorij.

Ker je kostna juha dober vir L-glutamina, esencialne aminokisline, ta pomaga tudi pri debelosti, saj znižuje količino bakterij Firmicutes. V raziskavi, ki je bila novembra 2007 objavljena v znanstveni publikaciji Appetite, so ugotovili tudi, da kostna juha večini zadostuje kot samostojen obrok in posledično ne pojedo nadaljevanja obroka, kar je idealno, če smo predebeli in želimo shujšati.

6. Izboljša hidracijo

Kostna juha – še zlasti, če je narejena z zelenjavo – vsebuje elektrolite (minerale), kar bolje rehidrira kot samo voda.

7. Boljši rezultati pri telesni aktivnosti

Študije so pokazale, da tekočine z elektroliti in ogljikovimi hidrati, kot je npr. kostna juha, pripomorejo k boljšim rezultatom pri fizični aktivnosti in tudi pospešijo regeneracijo.

8. Pripomore pri gradnji mišic

Aminokisline, ki jih vsebuje kostna juha, pomagajo pri stimulaciji sinteze beljakovin v mišicah. Ta je nujno potrebna za neprestano rast in obnavljanje mišic.

9. Izboljša počutje

Na naše počutje imajo naše črevesne bakterije neverjeten vpliv, zato po novem tudi pravijo, da je črevesje 'drugi možgani'. Nevroznanstveniki so ugotovili, da črevesje oz. bakterije v črevesju in možgani neprestano komunicirajo med sabo in vplivajo na naše možgane od otroštva dalje, vključno z razpoloženjem, spominom, sposobnostjo učenja, spopadanjem s stresom ipd.

Če je torej črevesje zdravo in bakterije ustrezne, možganom sporoča signale sreče in zadovoljstva; če so težave, pa signale depresije, anksioznosti, strahu, negotovosti … skratka, negativne občutke. Zaradi sodobnega načina življenja – predvsem cepiv, ki močno poškodujejo črevesje in možgane; pa tudi ostalih strupov, ki se nahajajo povsod – je v razvitem svetu toliko degenerativnih, avtoimunskih in kroničnih bolezni ter vedenjskih motenj in motenj avtističnega spektra že pri otrocih. Zdravo črevesje je torej osnova za dobro fizično in psihično zdravje.

10. Razstruplja

Zahodni človek je vsakodnevno izpostavljen nešteto strupom: pesticidom, herbicidom, umetnim sestavinam v kozmetiki; dodatkom v prehrani; onesnaženemu zraku in kemikalijam v vodi. Čeprav se človeško telo lahko do določene mere samo razstruplja, pa ni bilo narejeno za take količine in za umetne kemikalije.

Kostna juhe je eno najmočnejših orožij za razstrupljanje, saj pomaga prebavnemu sistemu izločiti nesnago in pomaga jetrom pri odstranjevanju toksinov. Ohranja tkiva zdrava in spodbuja sposobnost telesa, da porablja antioksidante.

Glicin in kalij, ki ju vsebuje, med drugim sodelujeta pri celični in jetrni detoksifikaciji. Eden izmed načinov je, da zagotovi žveplo (sploh če ste dodali zelenjavo, začimbe in česen) in glutation, ki zmanjšuje oksidativni stres. Raziskava je pokazala, da glutation pomaga pri razstrupljanju strupov, ki se vežejo na maščobe v telesu, sploh težkih kovin, kot sta živo srebro in svinec.

11. Pomlajuje

Kolagen sodeluje pri ustvarjanju elastina in drugih podpornih tkiv kože, zaradi katerih je koža mladostna in napeta. Zadostna količina kolagena zmanjšuje nastajanje gub, preprečuje zabuhlost in druge znake staranja. Mnoge ženske poročajo tudi o zmanjšanju celulita ob rednem uživanju kostne juhe, saj ta nastane zaradi slabšanja podpornega tkiva.

Ostali pozitivni učinki kostne juhe

Kostna juha pa ima še mnoge druge pozitivne učinke; med drugim:

 • krepi nohte in lase;
 • deluje proti tumorjem;
 • lajša bolečine v sklepih, tudi pri artritisu;
 • ščiti celice;
 • lajša diabetes in znižuje krvni sladkor; uravnava regulacijo inzulina;
 • izboljša spanec;
 • lajša tegobe kot so krvavitve iz nosu, močne menstruacije;
 • lajša težave z razjedami in hemoroidi;
 • normalizira želodčno kislino, kar pomaga pri boleznih in težavah kot so kolitis, celiakija, razjede ter druge vnetne želodčne in črevesne bolezni.

Kako jo skuhati?

Skuhati kostno juho je povsem enostavno, le malce dolgo traja, sploh če nimate ekonom lonca. Idealno je, da jo skuhate skupaj z zelenjavo, saj bo tako najbolj zdrava in sestavine delujejo sinergistično.

Pomembno je, da uporabite kose živali, ki se jih sicer ne uporablja v prehrani (noge, repe, vratove …)

Vedno uporabite kose živali ekološke proste reje, ki torej ne vsebuje antibiotikov in hormonov – le tako boste lahko dobili vse koristi kostne juhe.

Potrebujete

 • velik lonec, idealno je najmanj 5 litrov. Če nimate ekonom lonca, je juho bolje kuhati zunaj, če imate možnost, saj je idealno, da se kuha 48 ur.
 • kosti, vrat, noge … skratka kose, ki se načeloma tretirajo kot ostanki
 • jabolčni kis
 • zelenjavo (koleraba, rumen koren, rdeč koren, čebula, česen, lahko tudi kak por, paradižnik, koren zelene in peteršilja)
 • začimbe (himalajska lovor, črni poper)

Pomembno! Zelenjavo dodate veliko kasneje, da se povsem ne razkuha.

Postopek

V lonec položite kosti in meso (v približno 7 l vode kak kilogram mesa in kosti) in dodajte 0,5 dl jabolčnega kisa. Ta pripomore, da se še več mineralov iz kosti prenese v vodo oz. juho.

Dodajte ustrezno količino vode in začnite kuhati. Ko zavre, dajte na najmanjše temperaturo, da še vre.

Če imate navaden lonec, je dobro, da se goveje kosti kuhajo najmanj 12 ur (idealno je 48 ur); kokošje 4 ure (idealno do 24 ur). Počasno in dolgotrajno kuhanje je ključno, da se ekstrahira vse hranilne novi iz kosti.

Če imate ekonom lonec, zadostuje 6 do 8 ur kuhanja za goveje kosti oz. 4 do 6 ur za kokošje.

Kaki 2 uri pred koncem kuhanja odstavite lonec in dodajte vso zelenjavo, začimbe in sol.

Ko je juha skuhana, bo, ko se ohladi, prekrita z rumenkasto mastjo. Nikar je ne odstranjujte, saj ščiti juho spodaj – odstranite jo lahko pred uživanjem juhe, ni pa to nujno.

Dober tek in še boljše zdravje!
 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.