Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ta vitamin pomaga proti demenci

15. jul 2010 14:24
0

Oglasno sporočilo

Raziskovalci so med 5395 udeleženci raziskave, ki so bili starejši od 55 let in niso imeli demence ob začetku raziskave, ugotovili, da je ena tretjina, ki je poročala o uživanju visokih količin vitamina E, imela kar za četrtino (25 %) manj možnosti za razvoj demence, vključno z Alzheimerjevo boleznijo.

Pretekle raziskave v zvezi s tem, ali lahko vitamin E in ostali antioksidanti ščitijo človeške možgane pred staranjem, so si nasprotujoče, vendar je ta raziskava trajala najdlje časa in veliko dlje kot ostale raziskave v zvezi z vplivom antioksidantov na pojav demence. Ta raziskava je tudi potrdila ugotovitve dosedanjih raziskav, da uživanje zadostnih količin vitamina E lahko zmanjša nevarnost za nastanek demence, saj antioksidanti preprečujejo degeneracijo možganskih celic.

Na začetku raziskave so udeležence izprašali o njihovih prehranjevalnih navadah in o tem, koliko antioksidantov (vitamina C in vitamina E ter beta karotena) zaužijejo. V naslednjem desetletju je 465 udeležencev razvilo demenco, od tega 365 Alzheimerjevo bolezen. Med udeleženci, ki so jemali največ vitamina E, je bilo le 120 takšnih, ki so zboleli za demenco in med tistimi, ki so uživali nizke količine vitamina E, kar 164.

V raziskavi so seveda upoštevali tudi druge faktorje: starost udeležencev, izobrazbo, težo, kajenje in uživanje alkohola in prišli do zaključka, da uživanje velikih količin vitamina E (18,5 milligrama na dan) zmanjša možnost za razvoj demence za četrtino, medtem ko so v povezavi s preteklimi raziskavami ugotovili, da vitamin C in beta karoten nimata takšnega preventivnega vpliva na razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Pri tem je zelo pomembno, da je vitamin E naravnega vira in ne sintetičen. Vitamin E najvišje kakovosti naravnega vira dobite TUKAJ.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.