Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Z vitaminom E proti demenci

15. jul 2010 14:24
0

Oglasno sporočilo

Raziskovalci so med 5395 udeleženci raziskave, ki so bili starejši od 55 let in niso imeli demence ob začetku raziskave, ugotovili, da je ena tretjina, ki je poročala o uživanju visokih količin vitamina E, imela kar za četrtino (25 %) manj možnosti za razvoj demence, vključno z Alzheimerjevo boleznijo.

Pretekle raziskave v zvezi s tem, ali lahko vitamin E in ostali antioksidanti ščitijo človeške možgane pred staranjem, so si nasprotujoče, vendar je ta raziskava trajala najdlje časa in veliko dlje kot ostale raziskave v zvezi z vplivom antioksidantov na pojav demence. Ta raziskava je tudi potrdila ugotovitve dosedanjih raziskav, da uživanje zadostnih količin vitamina E lahko zmanjša nevarnost za nastanek demence, saj antioksidanti preprečujejo degeneracijo možganskih celic.

Na začetku raziskave so udeležence izprašali o njihovih prehranjevalnih navadah in o tem, koliko antioksidantov (vitaminov C in E ter beta karotena) zaužijejo. V naslednjem desetletju je 465 udeležencev razvilo demenco, od tega 365 Alzheimerjevo bolezen. Med udeleženci, ki so jemali največ vitamina E, je bilo le 120 takšnih, ki so zboleli za demenco in med tistimi, ki so uživali nizke količine vitamina E, kar 164.
V raziskavi so seveda upoštevali tudi druge faktorje: starost udeležencev, izobrazbo, težo, kajenje in uživanje alkohola in prišli do zaključka, da uživanje velikih količin vitamina E (18,5 milligrama na dan) zmanjša možnost za razvoj demence za četrtino, medtem ko so v povezavi s preteklimi raziskavami ugotovili, da vitamin C in beta karoten nimata takšnega preventivnega vpliva na razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Hrana, ki vsebuje vitamin E: pšenični kalčki, nepraženi oreški (lešniki, mandlji ...), rastlinska olja (olivno, sončnično, žafrankino ...) ter nekatera zelenjava (špinača, brokoli).

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Muškatna kadulja ima dolgo zgodovino uporabe v medicinske namene.