Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tega ne reci nekomu, ki žaluje

28. jul 2017 8:00
0

Oglasno sporočilo
... neznosno rad. Zdaj je v procesu žalovanja, strt, žalosten in jezen. V sebi ima hude boje in sooča se z žalostjo.
 
 
Vi ste tu za oporo, a pravzaprav ne veste, kako pristopiti, saj mislite, da nobena beseda tolažbe ne bo zmogla potolažiti. In prav imate. Pomembno je, da ste ob njemu. Vendar pa bodite pozorni, kako oblikujete besede tolažbe, teh se raje izognite:
 

PREBERITE TUDI: Izguba boli. Kako pomagati?

1. Vem, kako ti je.

Ne, ne veste, kako mu je. Razen, če ste to tudi sami doživeli, pa še v tem primeru morate vedeti, da vsak posameznik izgubo doživlja po svoje. Boljši stavek bo: ''Skušam razumeti, kako ti je'' ali ''Predstavljam si, da to zelo boli'', ali ''Žal mi je, da to doživljaš''.
 

2. Potrebuješ malo zabave.

Razumljivo je, da želite prijatelja razvedriti in mu preusmeriti misli, a to poskusite na drugačen način. Ne silite ga na dogodke, če tega sam ne želi, vendar pa mu pustite odprta vrata, in mu dajte vedeti, da je njegova družba povsod dobrodošla.

3. Ne vem, kaj naj ti rečem.

Žalujoči se zaveda, da ne veste kaj reči, saj tudi sam ne ve, kaj bi odgovoril. Bolje, kot da rečete to, je tišina. Preprosto samo bodite ob njemu, nudite podporo in prisluhnite.
 

4. Zdaj je pokojni na lepšem in pazi nate iz nebes.

Bodite previdni pri teh besedah, kajti svojih prepričanj in vere ni dobro vpletati. Poleg tega te besede žalujočega v zgodni fazi pravzaprav ne potolažijo, temveč lahko spravijo v ponoven šok, če izgube še ni povsem dojel.
 

5. Povej mi, če boš kaj potreboval.

To so sicer lepe besede podpore in ponujene pomoči, a pomembno je, da ne čakate, da vas bo žalujoči sam poklical, če bo potreboval pomoč. Stojte mu ob strani, spremljajte njegovo žalovanje, a pustite mu tudi svoj prostor in čas. 

PREBERITE TUDI: Vzroki in zdravljenje depresije

Žalujočemu morate pustiti, da odžaluje na svoj način in s časom, ki ga za to potrebuje. Z njim bodite potrpežljivi in bodite mu na razpolago, vendar ga ne silite v aktivnosti in od njega ne pričakujte, da bo takoj lahko zaživel normalno. V kolikor se vam kljub vsemu zdi, da žalujoči žaluje predolgo, mu poiščite in predlagajte strokovno pomoč. 

 
 
0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.