Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Škodljive sestavine, ki se jim je v kozmetiki dobro izogibati

22. jun 2021 19:25
0

Mnogi so zelo osveščeni glede zdrave prehrane in tega, kaj vnašajo v svoje telo. Zatakne pa se, ko gre za sestavine oz. izdelke, ki jih nanašajo na svojo kožo. Tudi kozmetika namreč ni nedolžna in po nekaterih podatkih se lahko skozi kožo v naš krvni obtok lahko vpije celo do 60 odstotkov sestavin.

Medtem, ko so mnoge po krivem obtožene, da so škodljive, pa se med kozmetičnimi sestavinami dejansko skriva precej takšnih, ki so zdravju škodljive: toksične, rakotvorne, zavirajo razvoj možganov ali so hormonski motilci.

Raziskava, ki so jo opravili na spletni strani EWG, je namreč pokazala, da povprečna ženska na dan na svojo kožo nanese kar 168 različnih kemikalij. Vsa ta izpostavljenost se tekom časa kumulira in prej ko slej začne vplivati na naše zdravje. Zato je dobro vedeti, katere kozmetične sestavine so tiste, ki se jim je dobro v loku izogniti, če je to le mogoče.

Sestavine, ki se jim izogibajte, so sledeče.

Formaldehid

Čeprav je vrsta raziskav v zadnjih desetletjih dokazala, da je formaldehid karcinogen, ga še vedno lahko pogosto zasledimo v kozmetičnih izdelkih, npr. lakih za nohte, izdelkih za ravnanje las ipd.

Sestavine, ki sproščajo formaldehid

Teh je kar nekaj, zato dobro preverite seznam sestavin izdelka (INCI) pred nakupom. DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, bronopol in quaternium-15 so kozmetični konzervansi, ki postopoma sproščajo formaldehid.

Sintetične dišave

Zelo preprosto jih je odkriti – praviloma so navedene kot “fragrance” ali “parfum”. Pogosto so hormonski motilci.

Ftalati

So komponente, ki se pogosto nahajajo v parfumih, lepilih za umetne trepalnice in lakih za nohte, saj poskrbijo, da se bolje oprimejo kože. So izjemno škodljivi, saj so močni hormonski motilci (endokrini disruptorji). So tako močni, da lahko sprožijo prezgodnjo puberteto, zmanjšajo število spermijev in škodujejo okolju.

Resorcinol

Resorcinol se pogosto uporablja v barvah za lase in belilnih izdelkih.  Povzroča draženje kože in uničuje imunski sistem. Študije na živalih so pokazale, da moti delovanje ščitnice.

Parabeni

Parabeni so konzervansi, ki se jih v kozmetiki počasi opušča, zato čedalje več kozmetičnih izdelkov nosi napise 'brez parabenov'. Med sestavinami jih boste našli pod imeni Butylparaben, Propylparaben in Ethylparaben. K umikanju iz izdelkov je pripomogla raziskava iz leta 2004, kjer so v rakavem tkivu dojk našli sledove parabenov.

PEG

Polyethylene glycol (PEGs), pa tudi Polyethylene glycol, Propylene glycol (PG) in Butylene glycol (BG) so lahko za kožo izjemno dražeči in se zelo pogosto nahajajo v kremah in serumih za nego kože obraza in telesa, saj delujejo kot zgoščevalci. Poleg tega, da pospešujejo absorpcijo v kožo, vključno s škodljivimi snovmi, so lahko tudi onesnaženi s strupenim etilen oksidom in 1,4-dioxanom. Če se jih uporablja na poškodovani koži, lahko privedejo celo do sistemske zastrupitve.

Triklosan

Triklosan je antimikrobno sredstvo, ki se nahaja v mnogih razkužilih za roke in razkužilnih milih, pa tudi ustnih vodicah, zobnih pastah ipd., a je izjemno strupen. Med drugim je povezan z velikim vplivom na delovanje ščitnice in reproduktivnih organov in je v mnogih državah celo prepovedan.

Etanolamini

Sestavine s končnico -ethanolamine so emulgatorji, ki se jih uporablja v maskarah, tekočih pudrih in izdelkih za nego kože. Medtem, ko sicer niso ravno strupeni, pa so alergeni. Sem sodijo monoethanolamine (MEA), diethanolamine (DEA) in triethanolamine (TEA).

Siloksani

Siloxane silikoni, znani kot ciklični silikoni, se pogosto nahajajo v kozmetiki, a so škodljivi za okolje in človeško telo – so namreč hormonski motilci.

Kemični UV filtri

O kemičnih UV filtrih in njihovem vplivu na zdravje in okolje smo že pisali v članku Škodljivi UV filtri, a jih vseeno omenjamo še na tem mestu

Oxybenzone je uveljavljen filter za zaščito pred sončenjem, ki se ga uporablja že desetletja in se nahaja v večini izdelkov za zaščito pred soncem in celo večini dnevnih krem in mnogih otroških izdelkih. Je hud hormonski motilec, zato se ga izogibajte.

Octinoxate je tudi izjemno pogosto uporabljen UV filter, ki je ne le dražeč za kožo, temveč škoduje tudi koralnim grebenom.

Homosalate je še en filter za zaščito pred soncem, ki se mu izognite, če le morete.

Toluen

Toluene je kemikalija, ki jo boste v kozmetičnih izdelkih našli pod imenom BHT (Butylated Hydroxytoluene). Vse kaže, da je strupen za možgane in še posebej nevaren med nosečnostjo. V EU in Aziji je prepovedan, a če kupujete kozmetiko tudi v ZDA, pred nakupom preverite sestavine, sploh lake in  tretmaje za nohte in barve za lase.

Smukec

V kozmetiki se nahaja pod nazivom 'Talc'. Bel prah, ki se nahaja v mnogih kozmetičnih izdelkih, sploh pudrih v prahu in kamnu, lahko vsebuje azbest, ki je znan karcinogen.

Fluor

Fluor je možganski strup, ki poneumlja in najpogosteje ga boste našli v večini komercialnih zobnih past. Izognite se jim v velikem loku. Strupen je za možgane, poslabšuje gostoto kosti, lahko povzroči raka in bolezni ščitnice ter je hud hormonski motilec. Še zlasti nevaren je v nosečnosti, saj zavira razvoj možganov zarodka.

Teflon

Ja, tudi teflon se uporablja v kozmetiki. Njegovo kozmetično ime je Polytetrafluoroethylene (PTFE), in včasih se ga doda kozmetiki za izboljšanje teksture. Je hormonski motilec in povzroča reproduktivne težave, zato se mu izognite (vključno s teflonsko posodo).

Izbirajte previdno

V znanju je moč, zato pred nakupom kateregakoli kozmetičnega izdelka preverite seznam sestavin (INCI). Kupujte kar se da naravne izdelke, ki ne obremenjujejo ne okolja, ne vašega zdravja.

 

PREBERITE TUDI: Resnica o kozmetiki

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  V zadnjem času se na družbenih omrežjih pojavlja naval svetlejših odtenkov las.