Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ekološko pridelana hrana veliko bolj zdrava in zdravju koristna

14. jul 2014 8:03
6

Oglasno sporočilo

... raziskave. Ekološko pridelana hrana ima tako veliko več antioksidantov in načeloma nima ostankov pesticidov. V študiji so preverili podatke 343 preteklih raziskav in primerjali hranilne vrednosti, kakovost in varnost ekološko in konvencionalno pridelane hrane (sadja, zelenjave in žitaric). Ekipa raziskovalcev je nato aplicirala prefinjene tehnike meta analiz da bi ugotovila natančne razlike med organsko in klasično hrano.

"Znanost gre naprej," je povedal Charles Benbrook, raziskovalec iz Washington State University in soavtor raziskave, ki je bila objavljena v British Journal of Nutrition. Zahvaljujoč čedalje bolj natančnim in zanesljivim metodam so raziskovalci ugotovili velike razlike v hranilni vrednosti in varnosti hrane, ki jih v preteklih raziskavah niso odkrili. Ugotovili so, da ima ekološko pridelana hrana veliko prednosti pred klasično pridelano; med drugim ima klasična dostop do velikih količin sintetičnega dušika, zaradi česar mobilizira dodatne vire v proizvodnjo sladkorjev in škroba. Rezultat je pridelek, ki vsebuje manj koristnih snovi, med drugim tako zelo zdrave in zaščitne antioksidante.

PREBERITE TUDI: Tole se zgodi, ko začnemo jesti ekološko pridelano hrano

Brez sintetičnih pesticidov pa ekološko pridelana hrana proizvede več polifenolov in fenolov, s katerimi se ščiti pred škodljivci in z njimi povezanimi poškodbami. Pri ljudeh fenoli in polifenoli delujejo zaščitno tako, da ščitijo pred boleznimi in oksidativnimi poškodbami, ki vodijo v bolezni srca in ožilja, rakava obolenja in mnoge druge bolezni. V povprečju je imela ekološko pridelana hrana kar za 18 do celo 69 odstotkov višjo koncentracijo antioksidantov. To pomeni, da če bi začeli uživati ekološko pridelano hrano, bi dobili vsaj 20 do 40 odstotkov več antioksidantov, kar je ekvivalentno dvema dodatnima porcijama sadja in zelenjave na dan.

Poleg tega so odkrili, da ostanki pesticidov v hrani tudi do 100-krat višji kot pri ekološko pridelani, saj se pri ekološkem kmetovanju ne sme uporabljati strupenih sintetičnih pesticidov. "Ta raziskava je podala izjemno pomembno odkritje – to je, da je ekološko 'pridelana hrana v vseh pogledih superiorna in daje izjemne pozitivne učinke na zdravje," je povedal Benbrook. Ugotovili pa so tudi, da ima klasično pridelana hrana približno dvakrat več kadmija, težke kovine, kot ekološko pridelana.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali jesti ekološko pridelano hrano?

Razlike med organsko in klasično pridelano hrano so skušali na podlagi doslej opravljenih raziskav dokazati že dvakrat prej, vendar jim takrat niso bile na voljo vse raziskave, poleg tega pa so bile metode slabše in manj zanesljive. Tokratna natančna in napredna študija pa je nedvomno pokazala izjemne pozitivne učinke organsko pridelane hrane v primerjavi s klasično.

Kako se prehranjujete? Ali skušate zaužiti organsko pridelano hrano, če je le mogoče? Te bodo izsledki te raziskave kaj spodbudili v to smer?

6

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • nova

   • 24. jul 2019 12:23

    Sedaj je marsikje kisel dež (npr. v ljubljanski kotlini), kar je lepo vidno na paradižniku, če ga gojimo nepokritega. S tem kislim dežjem se »prehranjujejo« sadje ter zelenjava (tudi pokriti paradižnik), ki se goji na tem območju, in sigurno ima to vpliv na plod, ki ga zaužijemo. Ali lahko v takem okolju govorimo o ekološki pridelavi?

   0
   • Tanja

   • 11. jul 2019 13:42

    Nessi, se strinjam. Tudi sama dostikrat razmišljam, koliko je ekološko sploh še lahko ekološko, glede na to, da je zemlja prepojena s strupi. Ampak (zaenkrat še?) zaupam certifikatom – nekako menim, da je vseeno veliko bolje, če so v hrani prisotni zgolj sledovi raznih 'packarij' kot če je vsa prepojena z njimi (in če se večkrat prešprica z vsemi mogočimi toksini, je prepojena).
    Zato vseeno kupujem ekološko, kar obstaja. Pa počasi se svet osvešča, tako, da upam, da se kmalu ukine (ali vsaj zelo zmanjša) uporaba pesticidov in herbicidov (čeprav je to morda utopično pričakovanje, glede na to, kako močne so tovrstne multinacionalke).
    Upajmo na najboljše. Smile

   0
   • nessi

   • 11. jul 2019 11:42

    Meni ni jasno, če je svet, naša Zemlja, vedno bolj umazana in onesnažena, kako lahko narašča pridelovanje ekološke hrane? Kje pa jo pridelajo? V vesolju, kjer še človeška roka ni umazala vsega, kar se dotakne?
    Sama sem zelo skeptična do izrazov eko, bio, organsko, ne vem kaj še. Kako naj vem, da res kupujem tako hrano? Niti certifikatom ne gre zaupati. Če kupim zelenjavo na tržnici, kako naj vem, da je branjevka ni kupila v navadni trgovini? Ali pa primer neke eko kmetije, ki je bila čez dan ekološka, ponoči pa so naskrivaj uporabljali pesticide.
    Žal sem nezaupljiva glede tega..

   0
   • Aion

   • 17. sep 2014 20:02

    Tukaj je sicer govor o sadju in zelenjavi. Za meso se spomnim, da so v Nemčiji odkrili, da so bili eko piščanci (ali pa neka druga aviacija) dosti bolj pitani z antibiotiki kot navadni, ker v zakonodaji ni bilo določeno, koliko antibiotikov sploh lahko pojedo. Toliko o eko, bio ipd.

    Zadnjič sem naletela še na bolj zanimiv oksimoron - organski nakit! Razbijala sem si glavo, iz katerega organa je le-to napravljeno Tongue

   0
   • Lana34

   • 14. sep 2014 15:52

    Right on, irmica! Enako je s kozmetiko, ki je ekološka in ne organska. Moja asociacija na "organska" je (in kaže, da bo) vedno - kemija.

   0
   • irmica

   • 28. jul 2014 14:39

    Gotovo je ekološko pridelana hrana kakovostnejša, bi pa opozorila, da pomenski prevod besede "organic" ni organska, organski, organsko, ampak ekološka, ekološki, ekološko.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali se vam zašibijo kolena in se vam začnejo potiti dlani, ko se vam nekdo približa s široko odprtimi rokami? Ali pa vam je vsaj skrajno neprijetno?