Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Olivno olje za zdravo srce

27. jan 2015 9:00
0

Oglasno sporočilo

Olivno olje slovi kot daleč najbolj zdravo olje. Pridobiva se ga s hladnim stiskanjem oliv, pri čemer je seveda najbolj kakovostno prvo hladno stiskanje – in o tem bo govora v tem prispevku. Že starodavni mislec Hipokrat je vedel, kako zdravo je, saj ga je med drugim priporočal tudi za zdravljenje duševnih bolezni. Antični Grki in Rimljani so ga radodarno polivali preko svoje hrane, tako zaradi izjemnega okusa kot tudi njegovih zdravilnih lastnosti in pozitivnih učinkov na telo in duha.

Je bogato z oleinsko kislino

Olivno olje vsebuje približno 73 odstotkov enkrat nenasičenih maščobnih kislin, med katerimi velik delež zaseda oleinska kislina. Slednja deluje protivnetno, kar pomeni, da zdravi ali lajša simptome vnetnih bolezni, npr. revmatoidnega artritisa.
Izjemna pa je tudi za zdravje srca in ožilja; v eni izmed raziskav so ugotovili, da zvišuje dober (HDL) holesterol in znižuje slabega (LDL) in trigliceride ter ščiti pred oksidativnim stresom in boleznimi srca in ožilja. Druga raziskava je pokazala, da uspešno znižuje krvni tlak.

Vsebuje fenolne spojine

Olivno olje vsebuje vrsto fenolnih spojin, ki so močni antioksidanti in dajo oljčnemu olju njegov značilni, rahlo grenak oz. trpek priokus. Najbolj močni in prisotni sta hidroksitirozol in oleuropein, ki ščitita celo pred boleznimi kot so rakava obolenja in mnogimi drugimi, ter izboljšujejo imunski sistem.

Še ena raziskava pa je pokazala, da ima sestavina oleokantal nevro-zaščitno delovanje in ščiti pred nastankom Alzheimerjeve bolezni, ki je vodilni vzrok demence. To tudi pojasni, zakaj imajo tisti, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti, boljše kognitivne sposobnosti, ki tudi kasneje začnejo pešati.

Kaj pa kuhanje z olivnim oljem?

Mnogi so mnenja, da olivnega olja ni priporočljivo segrevati, saj maščobne kisline, ki jih vsebuje oksidirajo. A pri segrevanju naj bi bile poškodovane le večkrat nasičene maščobne kisline, medtem ko so enkrat nenasičene zelo odporne na toploto (seveda pa jih vseeno ni priporočljivo pregrevati oz. segrevati na zelo visoki temperaturi).

Več o olivnem oz. oljčnem olju pa si preberite v obširnejšem članku.

Foto: ragingrootsstudio.com

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 7 dnevi
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  • [*jag0da*] 11. mar 2020 14:50
   Nobene razlike
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da je vitamin C čudežno zdravilo, ni več nobena skrivnost – med drugim ...