Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Okolju prijazna moda

Uporaba organskih materialov

11. jun 2009 14:01 Andreja Roškar
2

Oglasno sporočilo

V času, ko se ves svet posveča reševanju našega planeta, je povsem razumljivo, da mu sledi tudi modna industrija. Uporaba organskih materialov je tisto, s čimer modna industrija lahko pomaga k zmanjšanju onesnaženosti okolja.

Kar 25 odstotkov vseh kmetijskih pesticidov je uporabljenih na bombažu, ki je poleg volne najbolj pogosto uporabljen naravni material. To povzroča onesnaženje vode, kronične bolezni poljedelcev ter ima katastrofalne posledice za divje življenje. Uporaba organskih materialov prav zato vedno bolj narašča, vendar pa stanje v modni industriji zaenkrat še ni optimalno.

Top Shop 

Organski materiali so tisti, ki nastanejo iz vlaken, pridelanih brez uporabe pesticidov in drugih škodljivih dodatkov, na zemlji, ki ustreza standardom okolju prijaznega. Največ se v modni industriji uporablja organski bombaž, predvsem za majice, puloverje, pa tudi za jeans. Proizvajalci uporabljajo od 5 % do 100 % organskega bombaža v svojih oblačilih - njegova razširjenost je zaenkrat sicer še majhna, vendar strmo raste. Uporaba organskega bombaža bo zagotovo modna smernica leta 2008.

Organic Exchange in Earth Pledge

Organic Exchange je neprofitna organizacija, ki vzpodbuja kmete, proizvajalce in podjetja h gojenju in uporabi organskega bombaža ter skrbi za medsebojno povezanost in osveščanje družbe. Njihov cilj je vsako leto povečati število potrjenih organskih kmetij za gojenje vlaken za 50 %. Ker je uporaba in tudi kupovanje organskih materialov v porastu, pričakujejo, da bo prodaja organskega bombaža letos znašala 2,6 bilijonov dolarjev.

Organic ExchangeEarth Pledge­

Earth Pledge s svojo kampanjo FutureFashion osvešča, raziskuje ter prikazuje uporabo organskih materialov v modni industriji, od "couture" visoke mode pa do preprostih športnih oblačil. Ob bombažu dajejo velik poudarek tudi bambusu in konoplji, ki rasteta hitreje, hkrati pa sta bolj vzdržljiva in lažje obnovljiva kot ostali tekstil, ter uporabi organske volne in naravnih barvil. FutureFashion promovira okolju prijazno modo s tem, da na tednu mode v New Yorku predstavi tudi modno revijo, v kateri so vsa oblačila narejena iz obnovljivih, ponovno uporabnih in okolju neškodljivih materialov. Na letošnji modni reviji 31. januarja se bodo med drugimi predstavili tudi modni velikani, kot so Marc Jacobs, Stella McCartney, Jil Sander, Burberry, Calvin Klein, Donna Karan ter Versace.

Pojdi na stran

2

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 22. apr 2010 8:51

    Zaradi suma nedovoljenega oglaševanja. http://www.planet-lepote.com/forum/viewtopic.php?t=5798

   0
   • Tany

   • 22. apr 2010 7:21

    OJ,

    zakaj ste izbrisali moj komentar? Unhappy

    LP

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naj si gre za modo, ličenje ali opremljanje stanovanj – vsi vemo, da se trendi vedno znova vračajo in obračajo. Letošnje leto to (ponovno) potrjuje.