Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Svetovni dan boja proti aidsu

1. dec 2007 0:00
0

Oglasno sporočilo

Po vseh večjih slovenskih mestih bo v organizaciji Društva študentov medicine Slovenije in lokalnih študentskih klubov potekala akcija "Aids ne izbira. Ti lahko!". Na številnih stojnicah bo na voljo informativno gradivo o aidsu, v opomin na pomen zdrave spolnosti pri preprečevanju širjenja virusa HIV pa bodo mimoidočim razdelili 60.000 kondomov. V številnih slovenskih krajih bo med 3. in 7. decembrom potekalo brezplačno anonimno testiranje za HIV.

V dnevu, ki ga že tradicionalno zaznamuje simbol rdeče pentlje, bodo promotorji na stojnicah zainteresirane mimoidoče seznanjali s tematiko zdrave in varne spolnosti, informacijami o okužbi z virusom HIV, poteku zdravljenja okuženih in novemu cepivu, ki obolelim pomaga pri podaljševanju življenja. V Ljubljani bodo stojnice stale v parku Zvezda, na Čopovi, na ploščadi pred Maximarketom, na ljubljanski tržnici in v Cityparku. Dan bo ob 17.30 okronal koncert na Kongresnem trgu, na katerem bodo nastopile skupine Banditi, Sons, Siti hlapci, Rok'n'Bend, MI2 ter Murat&Jose.

Spomniti velja, da aids ni edina spolna bolezen, ki se prenaša s spolnim stikom. Varna spolnost je pomembna tudi pri preprečevanju okužb z virusoma hepatitisa B in C. Na pobudo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo tako ob 1. decembru potekala nacionalna akcijo brezplačnega anonimnega testiranja na okužbo z vsemi tremi omenjenimi virusi v Ljubljani, Mariboru, Celju, Murski Soboti, Novem mestu, Kopru in Kranju.

Svetovni dan boja proti aidsu

V Sloveniji se po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo ljudi odloči za testiranje. V lanskem letu se je na 1000 prebivalcev za virus HIV testiralo le 13 ljudi. Ob mednarodnemu dnevu številne organizacije poudarjajo, da prav nizko število opravljenih testov podaja izkrivljeno sliko o dejanskem razmahu virusa HIV v neki državi, zato vse tiste, ki bi lahko bili iz različnih vzrokov izpostavljeni tveganju za prenos virusa pozivajo k opravljanju testa.

V letu 2006 je bilo na IVZ na osnovi zakonsko obvezne prijave prijavljenih 33 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, 30 med moškimi in tri med ženskami. V Sloveniji je bilo v obdobju med letoma 1986 in 2006 prepoznanih skupno 320 primerov okužb z virusom HIV, med katerimi je za aidsom zbolelo 130 oseb, od tega pa jih je 76 umrlo. V lanskem letu in leta 1988 v Sloveniji nismo zabeležili nobene smrti zaradi aidsa, največ okužb z virusom HIV pa je mogoče zaznati med moškimi, ki imajo istospolne odnose, je še navedeno v poročilu IVZ.

V petek se je začela tudi zimska akcija Unicefa Slovenije za zbiranje sredstev za pomoč otrokom žrtvam aidsa v sklopu globalne kampanje pod imenom Združeni za otroke - združeni proti aidsu. Kampanja, ki se pod okriljem Unicefa in organizacije UNAIDS izvaja od leta 2005, je usmerjena k zagotavljanju zdravil za preprečevanje prenosa okužbe z matere na otroka, zagotavljanju osnovne pediatrične nege okuženih otrok, razvoju ustreznih informativno-izobraževalnih programov za mlade o varni spolnosti ter zaščiti in podpori otrok, ki so osiroteli zaradi aidsa.

Društvo študentov medicine Slovenije, Unicef Slovenija in druge organizacije tudi čez leto organizirajo delavnice, predavanja in druge akcije, s katerimi opozarjajo na pomen preventive pri širjenju pandemije aidsa in skrbijo za večjo osveščenost mladih, pa tudi starejših.

Ob dnevu boja proti aidsu bodo danes med 10. in 13. uro na Prešernovem trgu na to perečo problematiko opozarjali tudi v Mladem forumu SD Ljubljana.

0

Galerija

    Preberi še


    Razvrsti po:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.