Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Znanstveniki: “Odkrili smo, da se plastika že nahaja v naših telesih”

25. okt 2018 8:03
0

Oglasno sporočilo

Znanstveniki so opravili raziskavo, s katero so odkrili, da se v naših telesih nahajajo delci mikroplastike; kar je še bolj odprlo vprašanja, kaj onesnaženje pomeni za človekovo zdravje (končno!). Najdenih je bilo več kot 9 tipov plastike, največ PP in PET (polypropylene in polyethylene terephthalate (PET).

PREBERITE TUDI: Ekologija doma za začetnike: skrajni čas, da začnete ločevati odpadke

Raziskave so že odkrile, da so najvišje koncentracije plastike v živalih v njihovem črevesju, najmanjši mikroplastični delci pa vstopajo v krvni obtok, limfni sistem in lahko dosežejo celo jetra. Največ mikroplastike so že našli v tuni, jastogu in kozicah. Tokratno raziskavo je vodil Dr. Philipp Schwabi z Medical University iz Dunaja. Ugotovljeno je bilo, da plastične delce ljudje zaužijemo preko hrane. Vsi sodelujoči v raziskavi so namreč teden pred testiranjem zaužili hrano ali vodo v plastični embalaži. Jedli so tudi morske ribe.

Strokovnjak za okolje, Alistair Boxall z Univerze v Yorku je komentiral: "Te ugotovitve me sploh ne presenečajo. Mikroplastika je bila odkrita tudi v vodovodni vodi, ustekleničeni vodi, ribah in tkivih školjk ter celo v pivu. Prav tako smo oz. bomo izpostavljeni delcem iz prahu, plastične embalaže in plastičnih steklenic, zato je logično, da bodo vsaj nekatere od teh stvari vstopile v naša pljuča in prebavne sisteme." Plastika seveda škodljivo deluje na naše telo, saj dovaja toksine. Hrana je torej lahko kontaminirana tudi zaradi pakiranja v plastične embalaže.

PREBERITE TUDI: Francija prepovedala plastične kozarce, krožnike in pribor

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Po mnenju strokovnjakov je izjemno zdravilna, po navedbah pa naj bi celo zavirala staranje in tako vplivala na vitalnost.