Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako odstraniti pesticide s sadja in zelenjave?

4. jul 2019 14:05
0

Oglasno sporočilo

Pesticidi rušijo delovanje našega celotnega hormonskega sistema in imajo na sploh uničujoč vpliv na naše zdravje. Med drugim povzročajo rakava obolenja; diabetes; poškodbe nevrološkega in reproduktivnega sistema; defekte zarodka; nevrodegenerativne bolezni kot so Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen; astmo; uničujejo imunski sistem ter povzročajo še mnoge druge bolezni.

V ZDA je povprečna življenjska doba kmetijski delavcev le 49 let, nedavno pa je delavcu, ki je zaradi dela z glifosatom zbolel (in kasneje umrl) za rakom, sodišče dosodilo večmilijonsko odškodnino.


Zato je nujno, da kupujemo ekološko pridelano sadje in zelenjavo.

Kadar pa to iz različnih razlogov ni možno, je dobro vedeti, kako kar najbolje odstraniti pesticide s hrane. Obstajata več načinov, kako sadje in zelenjavo kar najbolje očistiti pesticidov.

Najbolj osnovno, kar z lupine odstrani nekje okoli 70 do 80 odstotkov pesticidov, je temeljito pranje z vodo, pri čemer moramo plodove dobro zdrgniti. Obstajajo pa še 3 načini, ki še bolje odstranijo pesticide.

PREBERITE TUDI: Tole se zgodi, ko začnemo jesti ekološko pridelano hrano
 

1. Čiščenje z vodo in soljo

Slana voda je eden najbolj enostavnih načinov za odstranjevanje pesticidov s plodov. Voda, v kateri raztopite 2 % do 10 % morske ali himalajske soli, se je izkazala za izjemno učinkovito, saj je odstranila precej več pesticidov kot zgolj voda.

2. Čiščenje z vodo in sodo bikarbono

Raziskava opravljena na univerzi Massachusetts je pokazala, da namakanje sadja in zelenjave v raztopini vode in sode bikarbone še bolje odstrani ostanke pesticidov kot zgolj z vodo. Zadostuje 1 % raztopina, a je potrebno 12 do 15-minutno namakanje, da se odstrani večji delež pesticidov.

3. Čiščenje z vodo in belim kisom

Kis je znano čistilo in razkužilo in tudi tu se je izkazal kot nadvse uporaben. Sadje in zelenjavo približno 20 minut namakamo v raztopini vode in kisa (10 % kisa), kar odstrani precejšnji delež pesticidov. Bodimo temeljiti, a pazljivi, da ne poškodujemo lupine bolj občutljivega sadja in zelenjave.

Namig: lahko tudi kombinirate sodo bikarbono s soljo ter kis s soljo v vodni raztopini.

PREBERITE TUDI: Pesticidi povezani s hudimi obolenji naslednjih treh generacij
 

Nekatero sadje in zelenjava še posebej obložena s pesticidi

Kot smo že poročali, pa so nekatere vrste sadja in zelenjave še posebej polne pesticidov, zato je treba biti pri pranju še posebej pozoren. To so sadje grozdje, jagode, jabolka, guava, slive, mango, breskve, nektarine, češnje in hruške ter zelenjava paradižnik, paprika, špinača, krompir, ohrovt in zelena.

Pomembno!

1. Raziskovalci so posebej opozorili, da so bili šokirani nad tem, koliko časa je trajalo, da so odstranili pesticide – potrebnih je bilo kar 15 minut. Zato ni dobro, da preveč hitimo, temveč si vzamemo čas in plodove res temeljito operemo.

2. Prav tako so opozorili, da se mnogi pesticidi vpijejo v plodove, zato je še vedno najboljša izbira nakup ekološko pridelanega sadja in zelenjave. To je še zlati pomembno za otroke, saj so njihova še razvijajoča telesa in možgani veliko bolj dovzetni za tovrstne strupe. Enako velja za nosečnice, saj vse zaužito prejme tudi plod. Otroci, izpostalvjeni pesticidom, imajo dolazano nižji IQ, več kroničnih bolezni ter vedenjskih in učnih motenj.

3. Priporočajo tudi, da plodove temeljito operemo takoj po nakupu, saj dlje časa, kot pesticidi ostajajo na njih, večji delež pesticidov in globlje v plod se vpije.

PREBERITE TUDI: Ekološko pridelana hrana veliko bolj zdrava in zdravju koristna

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kot celota se dobro počutimo le, če smo urejene kot celota – torej na to vpliva tudi izbira spodnjega perila.