Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Toliko je stara uradno najstarejša ženska, ki je zanosila po naravni poti

20. maj 2024 17:20
0

Najstarejša potrjena mati, ki je spočela otroka po naravni poti (v Guinnessovo knjigo rekordov je bila vpisana 26. januarja 2017), je Dawn Brooke (Guernsey), ki je leta 1997 pri 59 letih naravno zanosila sina.


Dawn Brooke

Pred tem je bila rekorderka Američanka, ki je rodila hčerko leta 1965, ko je bila stara 57 let.

Guinessova rekorderka

Sin gospe Brooke letos praznuje 27. rojstni dan. Z možem sta se ob njegovem rojstvu odločila, da se bosta izogibala javnosti, in spregovorila šele, ko je družinski prijatelj nedavno razkril njen izjemen dosežek.

Leta 2007 je 74-letni Raymond Brooke je za News of the World povedal, da je bila nenačrtovana nosečnost zanj in njegovo ženo "majhen šok".

"To sva zamolčala," je povedal časopisu. "Ljudje se na splošno ne zavedajo, kako veliko srečo sva imela pri najinih letih. Presrečna sva, da imava sina. Imela sva veliko srečo. Je tako fantastičen fant."

Deček, čigar ime ni bilo objavljeno, se je rodil s carskim rezom v bolnišnici princese Elizabete na otoku Guernsey 20. avgusta 1997 – tri mesece po poroki. Nick Otway, sin gospe Brooke iz prejšnjega zakona, je dejal, da se lahko ženske v 40. letih brez otrok potolažijo z izkušnjo para.

Sin Nick Otway je dejal: "Nekatere ženske, ki dopolnijo 40 ali 45 let, si mislijo, da so prestare, da bi imele otroka. To bi jih moralo pomiriti, saj to preprosto ni res."

Umetne oploditve

Najstarejša ženska, ki je rodila, je bila 67-letna Španka, ki je v Barceloni rodila dvojčka. Neimenovana ženska je bila deležna oploditve v epruveti (IVF). Čeprqav je bila zelo zdrava, je leto dni po rojstvu umrla za rakom (najverjetneje zaradi povezave med hormonsko terapijo, ki je potrebna za IVF zanositev, in rakom).

Rekord v Veliki Britaniji drži Patricia Rashbrook, 63-letna otroška psihiatrinja, ki je poleti 2007 rodila 3 kg težkega dečka, potem ko se je v vzhodni Evropi odločila za umetno oploditev. Ta nosečnost je sprožila kritike skupin, ki so trdile, da je prestara za vzgojo otroka.

72-letna Daljinder Kaur in njen mož sta sina spočela z IVF, potem ko sta 46 let neuspešno poskušala imeti otroka brez zdravniške pomoči. A biti mati je težje, kot je pričakovala, je iskreno priznala Indijka. Povedala je, da se je njeno zdravje poslabšalo, odkar je aprila 2016 rodila svojega prvega otroka Armaana. 73-letnica je povedala, da ima visok krvni tlak in šibke sklepe. Vendar je dejala, da ne obžaluje rojstva sina.

Gospa Kaur in njen mož Mohinder Singh Gill, 80-letni kmet, sta sina spočela z IVF, potem ko sta si 46 let neuspešno prizadevala imeti otroka brez zdravniške pomoči. Večino življenja si nista mogla privoščiti zdravljenja neplodnosti in sta skoraj izgubila upanje, da bosta imela otroka.

Ko pa je bila gospa Kaur v poznih šestdesetih letih, sta videla oglas za IVF, potem ko sta zaslužila denar s podedovano zemljo. "Ko sva videla oglas za IVF, sva pomislila, da bi morala poskusiti tudi midva, saj sem si močno želela imeti svojega otroka," je dejala gospa Kaur.

Na kliniki za zdravljenje neplodnosti v severni zvezni državi Harjana sta začela zdravljenje z uporabo darovanih jajčec. Po dveh letih in treh krogih zdravljenja je bil Armaan spočet.

Dr. Bishnoi je dejal, da sprva ni želel pomagati paru pri zanositvi, ker se mu je zdelo, da nista fizično dovolj zdrava za otroka, vendar so obsežni zdravniški testi pokazali drugače. Povedal je: "Sprva sem se skušal izogniti temu primeru, ker je bila zelo šibka. Potem pa so bili njeni zdravniški izvidi normalni in je bila sposobna zanositi."

Dejal je, da nosečnost za gospo Kaur ni predstavljala večjega tveganja kot za ženske srednjih let. Armaan je ob rojstvu tehtal le 3,9 kilograma, poroča Cover Asia Press, vendar sta ga starša opisala kot "srčnega in zdravega".

Najstarejša mati na svetu pa naj bi bila 74-letna Erramatti Mangayamma iz Indije, ki je septembra 2019 po umetni oploditvi rodila dvojčka.

Najstarejša naravna je 67-letna Kitajka

Sicer še ena ženska trdi, da je ona najstarejša mati, ki je zanosila naravno – gre za 67-letno upokojeno zdravnico iz mesta Zaozhuang v provinci Shandong.

Mati treh otrok je povedala, da se je sprva bala, da je zbolela, saj je krvavela. Z možem sta otroka poimenovala "Tianci", kar pomeni "darilo iz nebes". Tian je kitajskim medijem povedala, da je bila njena nosečnost nenačrtovana, da je imela krvavitve in da je sprva mislila, da je zbolela. 

To je prvi posnetek deklice, ki se je rodila 67-letni upokojenki, ki trdi, da je zanosila naravno.

Če se bo izkazalo, da je njena trditev resnična, bo uradno postala najstarejša naravna mati na svetu, saj bi zadnjo rekorderko prehitela za skoraj 10 let. Otrokov oče, 68-letni Huang, je svojo novorojeno hčerko opisal kot "pridno". 

Upokojeni odvetnik je povedal, da njegova žena doji otroka, on pa je najel skrbnika, ki skrbi za njiju. Ponosni oče treh otrok je kitajski spletni strani za video novice Pear pokazal posnetek deklice, ki se trudi ostati budna.

Novorojenko je označil za "darilo z neba" in obljubil, da jo bo zaščitil. Kmalu po carksem rezu sta se mati in otroka vrnila domov, da pa bi hčerki zagotovil srečo, jo je Huang v skladu z lokalnimi običaji zavil v rdečo odejo. 

Na deklico je položil tudi arašide, datlje in veje breskovega drevesa, da bi ji zaželel veliko potomcev. Huang ni mogel skriti veselja, ko je svojo ženo in otroka prevzel iz bolnišnice. Z velikim nasmehom na obrazu je novinarju povedal: "Sem zelo srečen. Povedal je, da njegova žena brez težav hodi in da ima veliko mleka."


67-letna mati po carskem rezu


Ponosni očka kaže rojstni list

Huang in Tian verjameta, da sta najstarejši par na Kitajskem, ki je zanosil po naravni poti, zato bi Tian zaradi svoje visoke starosti lahko podrla svetovni rekord. Pred "Tianci" sta imela dva otroka, vključno s sinom, rojenim leta 1977, dve leti preden je Kitajska uvedla politiko enega otroka, da bi nadzorovala neobvladljivo naraščajoče prebivalstvo. 

Poročila o rojstvu na Kitajskem so sprožila kritike na državni platformi Weibo, ki je podobna Twitterju.

"Starši so sebični," je zapisala ena od oseb. "V svoji visoki starosti ne zmorejo skrbeti za otroka, pritisk pa bo padel na starejše brate in sestre."

'Ubogi otrok, pri dvajsetih letih bo začel skrbeti za svoje ostarele starše,' je zapisala druga.

Drugi so se spraševali, ali bosta Tian in Huang kaznovana, ker imata več kot dva otroka, kar je trenutno dovoljeno. Huang je na kritike odgovoril, da imata z ženo svoje načrte za otroka. 

"Vem, da so uporabniki spleta marsikaj rekli o nama. Rad bi jim povedal, naj se ne vmešavajo v zasebnost moje družine, zlasti mojih otrok," je dejal Huang. "Otrok se je rodil. Je darilo z neba. Vse bomo naredili zanjo," je dodal.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.