Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: tisti, ki občudujejo zvezdnike in jim želijo biti podobni, so manj inteligentni

28. okt 2022 12:42
0

Znanstveniki so domnevali, da bi bilo lahko to posledica številnih razlogov, vendar niso bili prepričani, ali je obsedenost s slavnimi osebnostmi vzrok za nižjo inteligenco ali posledica nižje inteligence.

Potrebno bo opraviti še dodatne raziskave, da bi natančneje ugotovili, kako je inteligenca povezana z obsedenostjo s slavnimi osebnostmi, ki jim množice tako slepo sledijo – a nekaj je gotovo: ti ljudje so manj inteligentni.

Kaj je ugotovila študija?

V študiji, izvedeni na Madžarskem, je sodelovalo več kot 1700 udeležencev. Raziskava je bila izvedena prek spleta in je merila več dejavnikov, ki so vključevali dva različna vidika kognitivnih sposobnosti: stopnjo zanimanja udeležencev za dogajanje slavnih osebnosti, materialno bogastvo in samospoštovanje.

Oboževalci so razvrščeni v kategorije

Znanstveniki so ugotovili, da nimajo vsi, ki so sodelovali v raziskavi, enake stopnje obsedenosti s slavnimi osebnostmi. Nekateri imajo nižjo stopnjo, ki jo uvrščajo v kategorijo "zabavno-družabna" in običajno vključuje lastnosti, kot so razpravljanje o življenju zvezdnikov s prijatelji ali priznavanje oboževanja le v družabnem okolju.

Naslednja raven, kategorizirana kot "intenzivno-osebna", je nekoliko bolj angažirana: ti oboževalci praviloma kompulzivno razmišljajo o zvezdnikih, kar pomeni obsedenost z najnovejšimi novicami ali modnimi trendi, ki jih ti zvezdniki podpirajo. Prevevajo jih razna prepričanja njihovih priljubljenih zvezdnikov in v skladu z njimi tudi živijo svoje življenje.

In potem je tu še najvišja stopnja obsedenosti z zvezdniki, ki je kategorizirana kot "mejno patološka": Ti oboževalci bi bili pripravljeni iti čez vse, da bi pridobili potrditev svojih najljubših zvezdnikov; nekateri so celo iskreno priznali, da bi zagrešili kazniva dejanja ali druge neprijetnosti.

"Kristalizirana in tekoča inteligenca"

Kognitivni testi so merili in primerjali t.i. "kristalizirano" in "tekočo" inteligenco. Raymond B. Cattell je te teorije razvil v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja. Predpostavlja, da "tekoča" inteligenca doseže vrh pri 40 letih, medtem ko "kristalizirana" inteligenca doseže vrh veliko pozneje v življenju, okoli 70. leta starosti. Kristalizirana inteligenca se meri na podlagi splošnega znanja udeleženca, kot so znanje, besedni zaklad in sklepanje.

Tekoča inteligenca je sposobnost ustvarjanja informacij na podlagi dogodkov v realnem času. Čeprav linearni regresijski modeli ne kažejo, da bi imelo čaščenje slavnih osebnosti vlogo pri padcu kognitivnih sposobnosti, znanstveniki domnevajo, da te obsesije ovirajo delovanje možganov zaradi stopnje osredotočenosti na čaščenje slavnih osebnosti, namesto da bi se možganska moč osredotočila na druge teme, ki so običajno povezane z višjimi kognitivnimi funkcijami.

Druga teorija pravi, da višja raven inteligence omogoča razlikovanje med enostransko čustveno povezavo, ki jo čutijo ljudje, ki teh zvezdnikov nikoli niso spoznali, in tržnimi nameni, ki jim ti zvezdniki služijo. Znanstveniki so ugotovili, da so nižji rezultati inteligence povezani z višjo stopnjo obsedenosti s slavnimi osebnostmi, tudi če so upoštevali druge demografske dejavnike, kot sta izobrazba ali premoženje.

PREBERITE TUDI: To so zvezdniki, ki sovražijo božič

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če verjamete, da zmorete, zmorete. In ste prepričani, da ne, ne.