Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prihaja kmalu prvo mRNA cepivo za melanom?

26. jan 2024 14:22
0

Podjetji Moderna in Merck sta predstavili (bojda) obetavne rezultate kliničnega preskušanja faze 2b, v katerem sta preučevali kombinacijo cepiva z mRNA in zdravila proti raku za zdravljenje melanoma.

Ali bo mRNA tehnologija pretresla svet zdravljenja raka?

To vsekakor meni podjetje Moderna, ki je objavilo rezultate preskušanja faze 2b, v katerem je svoje cepivo mRNA (mRNA-4157 [V940]) kombiniralo z Merckovim zdravilom proti raku KEYTRUDA.

Čeprav ne gre za končne rezultate, temveč za vmesne podatke iz triletnega spremljanja, so ti nekoliko obetavni. Randomizirano klinično preskušanje KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 vključuje bolnike z melanomom z visokim tveganjem (stadij III/IV) po popolni resekciji.

Tveganje za ponovitev bolezni se je prepolovilo, trdijo

Zdravljenje z mRNA-4157 (V940) v kombinaciji s pembrolizumabom je privedlo do klinično pomembnega izboljšanja preživetja brez ponovitve bolezni, saj je v primerjavi s samim pembrolizumabom zmanjšalo tveganje za ponovitev bolezni ali smrt za 49 %. Kombinacija mRNA-4157 (V940) s pembrolizumabom je prav tako še naprej izkazovala pomembno izboljšanje preživetja brez oddaljenih metastaz v primerjavi s samim pembrolizumabom, saj je tveganje za razvoj oddaljenih metastaz ali smrt zmanjšala za 62 %.

"Študija KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 je bila prvi dokaz učinkovitosti raziskovalnega zdravljenja raka z mRNA v randomiziranem kliničnem preskušanju in prvo kombinirano zdravljenje, ki je pokazalo pomembno prednost pred samim pembrolizumabom pri adjuvantnem melanomu," je po predstavitvi teh rezultatov dejal Kyle Holen, dr. med., višji podpredsednik družbe Moderna. 

Neželenih učinkov skoraj ni, trdijo

Kombinirano zdravljenje tudi ni pokazalo pomembnejših stranskih učinkov kot sam pembrolizumab, zagotavljajo. Število bolnikov, ki so poročali o neželenih učinkih, povezanih z zdravljenjem, stopnje 3 ali več, je bilo med obema ramenoma podobno (25 % za mRNA-4157 [V940] s pembrolizumabom proti 20 % za sam KEYTRUDA). Najpogostejši neželeni dogodki katere koli stopnje, ki so jih pripisali mRNA-4157 (V940), so bili utrujenost (60,6 %), bolečine na mestu vbrizgavanja (56,7 %) in mrzlica (49 %).

Na podlagi podatkov iz študije faze 2b KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 sta Ameriška agencija za hrano in zdravila in Evropska agencija za zdravila odobrili oznako za prebojno zdravljenje in priznanje v okviru sheme prednostnih zdravil za mRNA-4157 (V940) v kombinaciji s KEYTRUDA za adjuvantno zdravljenje bolnikov z melanomom visokega tveganja.

Poskus faze 3

Julija sta družbi Moderna in Merck napovedali začetek preskušanja faze 3, v katerem ocenjujeta "mRNA-4157 [V940] v kombinaciji s pembrolizumabom kot adjuvantno zdravljenje pri bolnikih z reseciranim melanomom z visokim tveganjem [stopnje IIB-IV]". Stéphane Bancel, generalni direktor podjetja Moderna, meni, da bi lahko bilo cepivo mRNA za melanom na voljo leta 2025.

Druga cepiva proti raku

Moderna ni edini laboratorij, ki razvija cepiva za raka. Maja je podjetje BioNTech v sodelovanju s podjetjem Roche v reviji Nature predlagalo klinično preskušanje cepiva za raka trebušne slinavke v prvi fazi. Podjetje Transgene je junija na konferenci Ameriškega združenja za klinično onkologijo predstavilo svoje ugotovitve v zvezi s cepivi z virusnimi vektorji proti raku, povezanim z ENT in papilomavirusi. Septembra pa je podjetje Ose Immunotherapeutics s svojim cepivom za napredovalega pljučnega raka opozorilo nase.

Vendar glede na to, da naj bi bila po nekaterih podatkih celo 30 odstotna presežna smrtnost najbolj precepljenih držav v letih po uvedbi Covid mRNA cepiv in "presenečenje" zdravnikov, ki "ne vedo", kje bi lahko bil vzrok, se je morda za vprašati, če bo "cepivo" (mRNA "cepiva" so v resnici genska terapija) za vbrizgati v svoje telo.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.