Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Poklon velikemu pesniku na domu njegove srčne muze; prešerno na Julijinem vrtu

8. feb 2024 10:36
0

Oglasno sporočilo

190 let po Sonetnem vencu Beli volk spet tuli

Večer pred Prešernovim dnevom se je v atriju 'pod oknam' Primičeve Julije, ob verzih Eme Flore Lotrič in Balladera predstavil nov družabni kotiček v Ljubljani.

Mineva 190 let od izida Sonetnega venca, ki ga je dr. France Prešeren posvetil svoji veliki muzi, Primičevi Juliji, ki je živela v hiši na današnji Wolfovi ulici 4. Na tem mestu je v preteklosti delovala znamenita gostilna Pri belem volku (cenil jo je tudi Josip Jurčič), v zadnjih letih pa je bil atrij v srcu presolnice zapuščen.

Urban Sever (pevec Los Ventilos in trener ženske gimnastične vrste), njegova srčna dama Urška Miklič in vrhuski miksolog Dominik Gobec (prej član ekipe z dvema michelinkama okitene restavracije Milka) so temu ikoničnemu prostoru vdihnili novo življenje, karakter in privlačno vsebino. Na Vrtu se bodo ob izbrani pijači in butičnih grižljajih iz hišnega 'food trucka' v prihodnje odvijali tudi butični družabni in kulturni dogodki - prvi pa se je (ne naključno) zgodil na predvečer praznika, s katerim slavimo našega velikega barda.

Na vru se je vse začelo,
ko Adam zagledal je Evo.
Prvič je iskra tam preskočila,
usodo človeštva takrat določila.
Potem pa leta in leta kasneje,
prav tukaj na vrtu Prešeren se greje.
Tam gori na oknu zagleda obraz,
kulturi slovenski je dala svoj jaz.

Danes pa lahko zgodbo o Prešernu in Juliji na kratko
strnemo z enim stavkom: On jo ljubi - ona ga 'ghosta'.

Julijuno dvorišče s tem spet postaja kulturno in družabno stičišče. Kam želi popeljati to svežo zgodbo, ki stoji na veliki tradiciji, pa je trio, ki mu daje novo dušo in srce, namignil sinoči. Flora Ema Lotrič se je pesniku poklonila z verzi Pod oknam, ki so jih muze velikemu pesniku prišepnile prav na tem mestu. Dominik Bagola - Balladero je temu dodal svoje note, ki pobožajo, Jamirko pa je noč podložil z izbranimi slovenskimi popevkami in zimzelenčki. Na Vrt so sinoči kot gostje zvedavo vstopili tudi mnogi drugi priznani ustvarjalci, ko se v deželo vrne vigred, pa se boste lahko na Vrtu skrivali, objemali. šepetali ljubezenske izpovedi in brbončice še pogosteje razvajali ob izbranih verzih in notah.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.